2024. július 1., hétfő - Annamária

Mennyire biztonságos az internetes bankolás?

2007-10-25 1311

Magyarországon másfél millió lakossági és több mint 200 ezer vállalati felhasználója van az elektronikus bankolásnak. Az adathalászat veszélye azonban még sokakat visszatart pénzügyeik internetalapú ügyintézésétől. A Világgazdaság Online felmérése arra keresi a választ, hogy mennyire...

...biztonságos hazánkban az internetes bankolás, melyik bank milyen óvintézkedéseket tesz az adatbiztonság, az ügyféladatok védelme érdekében. A bankok többszörös védelmi rendszerrel, nemzetközi sztenderdek alapján, szigorú biztonsági követelményeknek megfelelően mûködtetik internetes bankolási szolgáltatásaikat, ezért alapjában véve a bankok biztonsági rendszerei nagyon hasonlóak. A bank és a felhasználó számítógépe közötti adatforgalom sérthetetlenségét szabványos, 128 bites SSL titkosítás biztosítja. A banki rendszer feltörése ma már majdnem lehetetlen, ezért is próbálkoznak a csalók egyre inkább a banki ügyfelek kijátszásával.

A bankok kiemelt figyelmet fordítanak az ügyfelek megfelelő azonosítására és hitelesítésére mind a szolgáltatás rendszerébe történő bejelentkezéskor, mind pedig a pénzügyi tranzakciók elindítása során. A legáltalánosabban használt kétszintû belépési rendszer lényege, hogy a belépéshez két jelszó megadása szükséges, a második kódsorozat az adott belépéshez tartozó egyszer használatos jelszó, amely mobiltelefonra SMS-ben küldenek. Ezt a rendszert alkalmazza az Erste Bank, K&H Bank, OTP Bank. A Budapest Bank az egyszer használatos jelszót az ügyfél kérésének megfelelően SMS-ben és/vagy e-mail címre küldi.

A tranzakciók hitelesítéséhez a bankok szintén jelszót kérnek. Ez a jelszó a belépés első szintjéhez (felhasználó saját jelszava) vagy második szintjéhez (SMS-ben küldött jelszó) használt jelszó. Az OTP Bank a felhasználó saját jelszavát; az Erste Bank, K&H Bank, az Unicredit az SMS-ben küldött jelszót kérik.

Az illetéktelen hozzáférés elkerülése végett, amennyiben meghatározott időintervallumon keresztül az ügyfél nem használja a rendszert, automatikusan kiléptetésre kerül. Általánosan ismert technika továbbá, hogy amennyiben az ügyfél rendelkezik mobiltelefonnal, akkor a felhasználói azonosító aktiválásáról, minden Internet banki sikeres belépésről, letiltásról, valamint a letiltás feloldásáról és a sikeres tranzakciókról SMS-ben értesítést kérhet.

Komócsi Sándor, az Unicredit termék- és szolgáltatásmenedzsment üzletágának ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a bank jelenleg a piacon egyedülálló módon használja a tokenes (egyedi, korlátozott ideig érvényes azonosítót generáló eszköz) azonosítást is. Így ügyfeleik eldönthetik, hogy a tokenes módszert vagy az általánosabb SMS-ben küldött jelszóval belépés módszerét választják.

A CIB Bank internetbankot használó ügyfelei számláikhoz egyedi felhasználói azonosítóval és titkos jelszóval férhetnek hozzá, a tranzakciók hitelesítéséhez egyedi aláírási kódszót kell megadniuk. A CIB Bank várhatóan még ez évben vezeti be a tokenes megoldást, így ügyfelei majd szabadon dönthetik el, melyik rendszert szeretnék igénybe venni.

A K&H Bank e-bank szolgáltatásának biztonságát (a magyar bankpiacon egyedülálló módon) chipkártyás azonosítás biztosítja. A chipkártyás ügyfél-azonosításon és ún. nyilvános kulcsú infrastruktúrán (PKI) alapuló központi hitelesítő szolgáltatás mellett, az ügyfél és a bank közötti üzenetváltást, az ügyfelek pénzügyi tranzakcióit digitális aláírással történő védelem szavatolja. A szükséges eszközöket, chipkártya és kártyaolvasó a bank biztosítja. Az ügyfélnek a számítógépre csatlakoztatott kártyaolvasóba kell helyezni a chipkártyát és meg kell adnia személyes PIN kódját. A K&H Bank ügyfelei tehát választhatnak a chipkártyás azonosítás és az SMS jelszó alapú azonosítás között. – tájékoztatta a Világgazdaság Online-t Székely András, a K&H Bank elektronikus csatornák vezetője.

Az Inter-Európa Bank és a Raiffeisen Bank az ügyfelek azonosítására felhasználó azonosítót és jelszót alkalmaz, ez utóbbit az Inter-Európa Banknál 60 naponként és a Raiffeisen Banknál 90 naponként az ügyfeleknek kötelezően meg kell változtatnia.

Az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az Unicredit munkatársai kiemelték, hogy az ügyfél bankolási szokásaihoz igazodó napi átutalási limitek beállítására van lehetőség. Az OTP Bank a napi limiten túl banki limitet is meghatározott, amely jelenleg 50 ezer forint. A limitet meg nem haladó tranzakciók esetén az ügyfelek felhasználói azonosítóval és jelszóval azonosítják magukat. Az 50 ezer forintot meghaladó tranzakciók esetén egy SMS-ben elküldött, egyszer használatos jelszót is be kell gépelni.

Az informatikai biztonságra a bankok nagy hangsúlyt fektetnek, külön egységek foglalkoznak annak aktuális kérdéseivel. Kompetenciájuk a szabályzatok kidolgozása; a rendszeres biztonságtudatossági oktatás; az informatikai biztonsági tendenciák és fenyegetettség követése, illetve az ezek kapcsán felmerülő fejlesztések, javítások megtétele, ellenőrzése, biztonsági tesztelése.

A Budapest Bank, a GE Money vállalatcsoport tagja Magyarországon úttörő megoldást alkalmaz: a bankcsoport a vállalatihoz hasonló domain nevek alatt futó honlapokat egy világszintû domain név monitorozó tevékenységet folytató szolgáltató ellenőrzi. Ez a cég a rendkívüli esemény észlelésekor értesíti a bank illetékes osztályát, akik így azonnal intézkedni tudnak az illetéktelen honlap azonnali blokkolása érdekében – tájékoztatta lapunkat a Budapest Bank elektronikus csatornák üzletágának vezetője, Turny Ákos. Hozzátette, hogy a Budapest Internetbank biztonságát anyavállalata, a GE Money nemzetközi auditor cége rendszeresen ellenőrzi.

A biztonsági rendszer folyamatos fejlesztése minden banknál napirenden van. Az Inter-Európa Bank kommunikációs vezetője Szinai Ádám kiemelte, hogy a bank az üzleti jellegû fejlesztésekkel közel megegyező arányban fordít összegeket az informatikai biztonsági fejlesztésekre.

(Forrás: www.vg.hu)   

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Megvannak a Magyar Ipari Célgép Nagydíj idei nyertesei

Megvannak a Magyar Ipari Célgép Nagydíj idei nyertesei

More details
Tovább szigorították az Airbnb-lakások kiadását Bécsben

Tovább szigorították az Airbnb-lakások kiadását Bécsben

More details
Hotelcunami indulhat be Ferihegyen

Hotelcunami indulhat be Ferihegyen

More details
Hamarosan felbúgnak a munkagépek Rákosrendezőn: indul a mini-Dubaj projekt

Hamarosan felbúgnak a munkagépek Rákosrendezőn: indul a mini-Dubaj projekt

More details
Új koraszakot nyithat az AI az ingatlanüzemeltetésben

Új koraszakot nyithat az AI az ingatlanüzemeltetésben

More details
Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!

Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!

More details
Elindul az Otthonfelújítási Program: ezt tanácsolják a szakértők

Elindul az Otthonfelújítási Program: ezt tanácsolják a szakértők

More details
Primark-vásárlás: vajon ugyanazt vehetjük meg a hazai üzletben, mint külföldön?

Primark-vásárlás: vajon ugyanazt vehetjük meg a hazai üzletben, mint külföldön?

More details
Halálra ítélt kisboltok: egy év alatt 7028 vidéki üzlettel lett kevesebb - mutatjuk, hol a legdurvább a helyzet

Halálra ítélt kisboltok: egy év alatt 7028 vidéki üzlettel lett kevesebb - mutatjuk, hol a legdurvább a helyzet

More details