2019. április 22., hétfő - Csilla

Üzleti hírszerzés

facebook9Nem kellett sokat várni, itt az újabb adatgond, amely most is Facebook-felhasználók tömkelegét érinti. Egyre inkább helytálló az a megállapítás, amely szerint a Facebook elég gyakran vét katasztrofális hibákat, ha a felhasználói adatokról van szó.

facebook jelszoA Facebook ismét egy jelentős adatbiztonsági incidensről számolt be. Ezúttal hanyagul kezelt jelszavak miatt tört ki botrány. De mit tehetünk most? A Facebook a múlt hét végén jelezte, hogy egy olyan biztonsági incidenst vizsgál, amelynek keretében sok felhasználói fiókhoz tartozó jelszó vált védtelenné.

hatterfenyMintegy 1,4 milliárd forintot költhetnek el arra, hogy informatikai szempontból biztonságosabb legyen a magyarországi EP-választás. A FireEye kiberbiztonsági cég nemrég jelentette be: bizonyítékot talált arra, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást.

mestersegesintelligenciaAz utóbbi időszakban több nagy nemzetközi bank is milliárd dolláros nagyságrendű büntetéseket volt kénytelen fizetni, mert nem tettek meg mindent az ellen (vagy esetleg egyenesen közreműködtek abban), hogy nemzetközi bűnözői szervezetek rajtuk keresztül mossák tisztára az illegális forrásokból származó bevételeiket. 

terkepA Szovjetunió végleges széthullásának napjaiban, 1990-ben Russell Guy, a térképek kereskedelmével foglalkozó Omnimap nevű cég vezetője helikopterrel érkezett az észtországi Tallinnba. Kezében egy 250 ezer dollár készpénzt tartalmazó aktatáska volt. Szovjet katonákkal ment üzletelni, akik az ország szétesésének káoszában próbáltak pénzzé tenni minden értékesíthető vagyontárgyat. Guyt fegyveres katonák várták, de az üzlet végül is zökkenőmentesen megköttetett.

waltdisneyA legendás Disney-rajzfilmstúdió alapítója a valóságban nem az a joviális bácsi volt, ahogy szerette magát láttatni a médiában. Könyörtelen üzletember hírében állt, aki vérbeli kaptialistaként nehezen viselte, ha munkavállalóinak olyan igényei támadtak, amelyek nem álltak összhangban az ő személyes céljaival - amik jórészt a profitszerzésről szóltak.

tiktok5,7 millió dolláros, azaz másfél milliárd forintos bírságot kapott a TikTok, az adatvédelmi szabályok megszegéséért, különös tekintettel a gyerekek személyes adataira. A népszerű videómegosztóra rövid videókat lehet feltölteni, ahol a felhasználók általában ismert dalokra tátognak. Hatalmas a követőbázisuk, rengeteg a felhasználójuk, és nagyon népszerű az app a 13 év alattiak körében is.

facebookmoderatorNaponta nagyjából 15 ezer ember dolgozik azon, hogy a Facebookon ne legyen olyan tartalom, ami a közösségi oldal alapelveibe ütközik. Könnyű munkának tűnik, hiszen egész nap csak facebookozgatni kell, megnézni, hogy ma éppen ki mit jelentett nem megfelelő tartalomként, aztán néha megnyomni a törlés gombot.

fakearcA számítógép generálta arcok a szélvész gyorsan fejlődő algoritmusoknak hála az utóbbi években hiperrealisztikussá váltak. Emiatt végleg megrendült a fotók bizonyító ereje, hiszen már nem arról van szó, hogy a képek egyes részleteit módosítják, hanem arról, hogy egy teljesen életszerűnek tűnő kép egyetlen pixele sem valódi. A Washingtoni Egyetem kutató által összerakott teszt fényesen demonstrálja a rémisztő új világot.

  • 1
  • 2
  • 3