2025. november 12., szerda - Jónás, Renátó

A növekvő üresedési ráta, az óvatos bérlők és az autóipari termelés lassulása alapjaiban formálták át Szlovákia ipari és logisztikai piacát. A 2025-ben befejezett spekulatív fejlesztések jelentős új kínálatot hoztak, éppen akkor, amikor a németországi kereslet gyengült, és az e-kereskedelmi bérlők is válogatósabbá váltak.

Lengyelország üzleti szolgáltatási szektora új fejlődési szakaszba lépett: a vállalatok egyre inkább elmozdulnak a hagyományos, költségalapú kiszervezésről a magas hozzáadott értékű tevékenységek felé, mint például az informatika, az adatelemzés, a kiberbiztonság és a kutatás-fejlesztés. Ez az átalakulás a foglalkoztatás szerkezetét és az irodabérleti stratégiákat is átformálja országszerte – derül ki a Walter Herz piaci megfigyeléseiből.

A vegyes funkciójú fejlesztések Romániában elérték az érettség szintjét. Sok éven át a lakó-, iroda- és kiskereskedelmi funkciók egy helyszínen való kombinálását elsősorban építészeti ambíciónak tekintették. Ma ez már pénzügyi stratégia. A CIJ Awards Romania 2025Best Mixed-Use Buildup In-Development” kategóriájának idei jelöltjei azt mutatják, hogy ez a koncepció intézményi befektetési kategóriává nőtte ki magát – amely képes nemzetközi bérlőket, nagy finanszírozókat és stabil bevételt kereső, hosszú távú befektetőket vonzani.

Az Otthon Start Program újabb sokkszerű áremelkedést hozott a hazai ingatlanpiacon, eközben érzékelhető a befektetők kivonulása is. A szakértő szerint a belföldi hozamok és az állampapírok közötti olló kinyílása, valamint a panelek és a kisebb, befektetők által kedvelt ingatlantípusok megfizethetetlensége új irányba tereli a vevőket. A külföldi ingatlanvásárlás ma már sokak számára valós alternatíva.

A közétkeztetésben is egyre nagyobb teret nyer a „slow food” szemlélet, amely friss, helyi alapanyagokra, korszerű konyhatechnológiára és a természetes ízek megőrzésére épül. A menzai étkeztetésben megjelent a tudatos beszerzés, a naponta érkező friss hús és zöldség, valamint a hozzáadott anyagoktól mentes főzés. A korszerű pároló- és sütőberendezések lehetővé teszik a tápanyagok megőrzését és az egészségesebb fogások készítését.

A mesterséges intelligencia munkaerőpiaci térhódításáról szóló vita évek óta tart. Vannak, akik az emberi munkát féltik, mások szerint ez a korszak inkább arról szól, hogyan tanulunk meg együttműködni az új technológiákkal. Katkics Attila HR-szakértő az utóbbi csoportba tartozik.

Rekordszámú felnőtt kezd új tanulmányokba és vált karriert Magyarországon 2025-ben, reagálva a mesterséges intelligencia térnyerésére és a gazdasági bizonytalanságra. Nagy László, a TanfolyamGURU szakértője szerint az emberek már nem csupán a pozíciót, hanem az értelmet és az egyensúlyt keresik. A statisztikák szerint idén a felnőttek közel 40%-a aktívan fontolgatja a szakmaváltást.

A teljes távmunka egy új modellje terjed, amely a kiemelkedő tehetségeket célozza meg nemzetközi szintű, teljesítményalapú fizetéssel, földrajzi kötöttségektől függetlenül. Egy, az e-kereskedelem területén működő amerikai vállalat példája szerint a 100%-ban iroda nélküli struktúra radikális rugalmasságra és intenzív, fejlődésorientált kultúrára épít, elvetve a hagyományos munka-magánélet egyensúly koncepcióját.

A Magna International Inc. kanadai székhelyű, több mint 65 éves múlttal rendelkező vállalat, amely mára a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb autóipari beszállítójává, illetve mobilitási technológiai vállalatává vált.  A cég 30 országban van jelen, 351 termelő egységgel, 103 fejlesztési és elosztási központtal, valamint több mint 174 000 munkavállalóval, startup típusú szervezeti felépítéssel. Magyarországon az elmúlt években egyre meghatározóbb szereplővé vált.

Bekerült a tíz év után visszatérő Gault&Millau nemzetközi étteremkalauzba, valamint elnyerte a Szakmai Elit „Év hamburgerezője 2025” díját az alsóörsi Bitang Burger. A 2021-ben nyílt vendéglátóhelyet a Gault&Millau "Pop" (Popular Establishments) kategóriájába sorolták, ezzel a magyarországi vendéglátóhelyek felső egy százalékába emelve azt. A hamburgerező sikere a szemléletükben és a minőségben rejlik. Egész évben várják a vendégeket szezonális hangulatú burgerekkel, így most ősszel és télen olyan különlegességek készülnek, mint a libamájas vagy vadhúsos burger. A 2025-ös év rekordforgalmat hozott, májusban már a tavalyi augusztusi szintet érték el.

1. oldal / 1258

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« November 2025 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Stratégiai fordulat a szlovák ipari ingatlanpiacon: a hatékonyság került előtérbe a terjeszkedéssel szemben

Stratégiai fordulat a szlovák ipari ingatlanpiacon: a hatékonyság került előtérbe a terjeszkedéssel szemben

More details
A specializáció átalakítja az irodapiaci keresletet Lengyelország BPO/SSC szektorában

A specializáció átalakítja az irodapiaci keresletet Lengyelország BPO/SSC szektorában

More details
Vegyes funkciójú fejlesztések: az ingatlanok értékét ma már az határozza meg, hogyan élnek az emberek – nem pedig az, hogyan néznek ki az épületek

Vegyes funkciójú fejlesztések: az ingatlanok értékét ma már az határozza meg, hogyan élnek az emberek – nem pedig az, hogyan néznek ki az épületek

More details
Ingatlanbefektetés külföldön, 2025. november 29.

Ingatlanbefektetés külföldön, 2025. november 29.

More details
Minőségi fordulat a közétkeztetésben a slow food jegyében

Minőségi fordulat a közétkeztetésben a slow food jegyében

More details
Akár 50 százalékkal is többet keresnek az AI-kompetensek

Akár 50 százalékkal is többet keresnek az AI-kompetensek

More details
2025 a karrierváltás éve: Miért keresnek ennyien új szakmát?

2025 a karrierváltás éve: Miért keresnek ennyien új szakmát?

More details
Amikor a világ az irodád

Amikor a világ az irodád

More details
Újabb mérföldkő a magyar autóiparban

Újabb mérföldkő a magyar autóiparban

More details
Az Üzleti Hírszerzés portál kiadója az O|G|H - Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője