2024. május 12., vasárnap - Pongrác

Versenypiaci hírek

Kihirdették a 2023-as Év Célgépeit

2023-06-29 840

Június 28-án szerdán a városligeti Millenium Házában rendezték meg a III. Magyar Ipari Célgép Nagydíj Díjátadó rendezvényét, a Gépész Szalont. Az ország legnagyobb gépipari szakmai versenyére 114 pályázat érkezett be, a zsűrinek pedig nem volt egyszerű dolga, ugyanis ebben az évben látványosan emelkedett a nevezett célgépek minősége. Az Év Célgépe díjat 7 kategóriában osztották ki és kiemelték az év ötletét és az év öko-célgépét is. A kristálytrófeákat egy 10 állomásos trófeaasztalról robot kézbesítette a díjazottaknak.

Minden gépgyártó számára óriási lehetőséget tartogatott a III. Magyar Ipari Célgép Nagydíj arra, hogy széles körben megmutassa a rátermettségét, az innovációit, a gépeit, és végül a díjkiosztó eseményen személyesen is bemutatkozzon az ipari látogatóknak, a piacnak, mintegy 300 szakember előtt.

Sipos Sándor, a Nagydíj ötletgazdája, a Chemplex Kft. tulajdonosa elmondta, hitvallásuk, hogy érdemes megtalálni és kiemelni a célgépgyártás legjobb szakembereit, alkotóműhelyeit. Nem az alapján kell eldőlnie, hogy mi a jó, mi a legjobb, hogy olcsó vagy drága, kicsi vagy nagy, hanem hogy mennyi és milyen minőségű mérnöki lelemény van egy-egy alkotás mögött.

„Szükségét éreztük annak, hogy a célgép piacon annyira nagyra nyissuk az ajtót, amin a lehető legtöbben beférnek, hogy mindenki kapjon lehetőséget a megmérettetésre és a láthatóvá válásra. Bízom abban, hogy minden Nagydíjjal egyre közelebb kerülünk a fenti célok maradéktalan megvalósulásához és június 28. még sokáig a gépész szakma méltó ünnepe lehet. A Gépész Szalon az a hely, ahol magas pódiumra emeljük azt a mérnöki leleményt, ami elsősorban a műszaki ember, a gépészként gondolkodó kreatív ember sajátja, és amire nemcsak napjainkban, hanem a jövőben is egyre nagyobb szükség lesz” – fogalmazott a vegyipari technológiák szakértője.

Dr. Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, a célgépgyártók szegmense különös jelentőséggel bír nemcsak a gépipar, hanem az azokkal támogatott számos más iparág fejlődésében, rugalmas alkalmazkodásában.

„Az utóbbi években a válságok sora és kiszámíthatatlanság jellemzi az egyes iparágakat, ami különösen igaz az importra erősen támaszkodó gépipar esetében. A Magyar Ipari Célgép Nagydíj és az azt megelőző megmérettetés különös jelentőséggel bír egyrészt hagyományteremtő jellege, másrészt ennek a szegmensnek a rugalmas gyártásban és ezáltal a termelési láncok alkalmazkodásában betöltött szerepe miatt. A verseny, mindamellett, hogy a kiváló és igen különleges mérnöki teljesítményeket ismeri el, egyben lehetőség is a résztvevőknek annak bemutatására, hogy megoldásaikkal hogyan veszik figyelembe az energiahatékonyságot, a zöld gyártást és a rugalmas ellátási láncokat előmozdító technológiákat. Ezek a tényezők elengedhetetlenek a fenntartható és versenyképes gépipari szektor fejlődéséhez. Célgépek nélkül nincsen alkalmazkodó és válságálló ellátási lánc” – nyilatkozott.

Dr. Takács János prof. emeritus, BME KJK Gépjárműtechnológia Tanszék, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az IPAR 4.0 eredményezte a számítógépes rendszerek és hálózataik kiépítését és rohamos elterjedését, a robotok mind szélesebb körű felhasználását, majd az emberrel együttműködésre kész COBOT-ok integrációját. Ennek a fejlődési folyamatnak a sokrétűsége tükröződött vissza az idei évben beérkezett pályázatokban, ami felhívja arra is a figyelmet, hogy az informatika, a modern irányítási elméletek, a hagyományosan emberi munkát megkönnyítő gépek új meghatározásokat követelnek. A modern számítógépek is gépek, a szoftver- és hardverfejlesztők is beléptek az ipari célgépeket előállítók táborába, sőt inter- és multi-diszciplináris kapcsolatokkal, biológiai-, vegyi-, élelmiszeripari, mezőgazdasági-, vízgazdálkodási hálózatokban dolgozó, vagy arra is képes rendszerek (CÉLGÉPEK) kerültek a pályázatok közé.

„A pályaművek sokasága és sokszínűsége lenyűgöző. A hazai alkotó értelmiség a vállalkozókkal karöltve a nemzetközi piacokon is értékesíthető berendezésekkel, termékekkel, célgépekkel tudja elismertetni magát. Ennek a gondolkodó, alkotó, tervező gárdának méltó elismerése a meghirdetett pályázat egyik legfontosabb üzenete” – mondta.

Így döntött a zsűri

Az idei versenyre 86 gépgyártó összesen 114 pályaművel nevezett 7 kategóriában. Metál Attila zsűrielnök, a GTE Konstrukciós Szakosztályának titkára, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Budapest kutatás-fejlesztési részlegvezetője elmondta, a műszaki tudományok professzoraiból és az ipar szakembereiből álló zsűri egy előre meghatározott szempontrendszer szerint pontozott.

„Megvizsgáltuk, hogy milyen ipari igény indukálta a célgép kifejlesztését, milyen problémára ad választ a konstrukció, milyen színvonalú innovációt képvisel, milyen gazdasági előnyökkel jár, figyelembe vették-e a tervezők az üzemeltethetőség, karbantarthatóság, fenntarthatóság, digitalizáció szempontjait, mennyire volt korszerű a tervezői munka. Ezeket kiértékelve, összegezve, súlyozva hozta meg döntését a zsűri a nyerteseket illetően” – jelentette ki.

Farkas László, az elbírálásban résztvevő Hafner Pneumatika regionális üzletfejlesztője arról beszélt, a legegyszerűbb, pár alkatrészből álló géptől kezdve a bonyolultabb, több tízezer elemből álló gyártósorig mindennel találkoztak.

„A maga kategóriájában mind-mind kiemelkedő, ötletes és innovatív pályázat volt. Egyre több olyan célgépet is láttunk, amelynek a tervezés során már a formavilágára is odafigyelt a konstruktőre és az esztétikus megjelenést társították a hatékony működéssel. Az iparban inkább az utóbbi szokott lényeges lenni, de jó látni, hogy ilyen irányba is van fejlődés” – mutatott rá.

Konkoly Szabolcs, a Konkoly Electro Kft. ügyvezető igazgatója szintén arról számolt be, hogy a pályaművek nagyon vegyes képet mutattak nemcsak az iparági eltérés, hanem a műszaki színvonal és igényesség terén is. Az egyes értékelési döntések ebből fakadóan többszöri egyeztetést igényeltek. Mint mondta: ez a verseny ettől szép.

A kategóriagyőzteseket szerdán a budapesti Millenium Házában megrendezett Gépész Szalon záróeseményeként hirdették ki.

A győztesek listája:

Az év célgépe 2023 Anyagmozgatás, anyagtárolás gépei kategóriában: VANLIFT önrakodó berendezés, Blue Drive Tech MHE Kft.

Az év célgépe 2023 Kísérleti, laboratóriumi, tesztberendezések, mérőeszközök, tesztpadok kategóriában: Automata karosszéria ellenőrző állomás, Jankovits Engineering Kft.

Az év célgépe 2023 Gyártás-előkészítés gépei: alapanyag és nyersanyagfeldolgozás kategóriában: Automata fűrészgép, Custom Robotic Solution Europe Kft.

Az év célgépe 2023 Termék kiadagolás beadagolás vagy csomagolás gépei kategóriában: RS-Pack csomagológép, Solmax Kft.

Az év célgépe 2023 Teljes gyártósorok, üzemi és kisüzemi technológiák kategóriában: Jeladó mágnes ragasztó automata, Schoen+Sandt Hungary Kft.

Az év célgépe 2023 Rész- vagy készterméket előállító gépek kategóriában: Automata körasztalos csatlakozó szerelő berendezés, KLS 2000 Kft.

Az év célgépe 2023 Vegyipari gépek kategóriában: Nagy teljesítményű 8 és 12 töltőfejes súlyratöltő kiszerelő gépsor, Bimatik Kft.

Az év célgéptervezője 2023-ban: Iker Tibor és Kis Szabolcs, ST-Automatika Kft.

Az év Öko-célgépe 2023-ban: WALISE teljes vízoszlopban profilozó autonóm bója, CAD Production Kft./ESH Embedded Systems Hungary Kft.

Az év ötlete 2023-ban: K.Ö.SZ.A. - Félautomata gépcsalád, Petrovics István

Platform a zseniális elmék felfedezésére

Greff Levente, a Mitsubishi Electric Europe műszaki támogató mérnöke – aki szintén részt vett a zsűrizésben – arról beszélt, nagyon sok potenciál rejlik mind a célgépeket tervező- és gyártó cégekben, mind pedig a rendszerintegrátori feladatokat ellátó vállalkozásokban. Fontos, hogy minél többen megismerjék őket, hiszen egyedi és hatékony megoldásokat tudnak biztosítani az egyszerűbb műszaki feladatoktól kezdve a komplexebb rendszerek fejlesztéséig, gyártósorok automatizálásáig.

A Bosch Rexroth mindig is elkötelezett volt a mérnöki kiválóság előmozdítása és a tehetséges mérnökök eredményeit bemutató kezdeményezések támogatása mellett, ezért döntöttek úgy, hogy a verseny mellé állnak. Orbán-Romhányi Attila, a cég vezető automatizálási tervezője leszögezte, szilárdan hisznek abban, hogy a mérnöki tehetségek elismerése és gondozása kulcsfontosságú az iparág egészének fejlődése szempontjából.

„A Magyar Ipari Célgép Díj támogatásával célunk, hogy hozzájáruljunk a magyar mérnöki ágazat fejlődéséhez és növekedéséhez. Ez a verseny platformként szolgál a kivételes mérnöki projektek és a mögöttük álló zseniális elmék felfedezésére és elismerésére. Lehetőségként tekintünk rá, hogy ne csak a kiemelkedő teljesítményeket ismerjük el, hanem a mérnökök jövő generációit is inspiráljuk” – fogalmazott.

Nadj István a CAD-Terv Mérnöki Kft. mérnökiroda vezetőjeként tudja, hogy az elismerés és a munkával kapcsolatos visszajelzés mindenki számára fontos.

„Támpontot ad, hogy miben érdemes tovább fejlődni, átsegít a nehéz időszakokon és jó érzés, ha másoknak is tetszik, amit csinálunk. A mérnökök számára pedig különösen fontos, hogy a kollégák mit gondolnak. A verseny kivételes lehetőség ebből a szempontból is. Az elismerésen túl kiváló lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, a közös elmélkedésre és inspirációk begyűjtésére a következő projektekhez” – mutatott rá.

Kardos Dániel, a versenyt szintén szponzoráló Linamar Hungary Zrt. értékesítési mérnöke pedig elmondta, az együttműködés és a folyamatos fejlődés hívei. Azt látják, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány, így a célgépekre is egyre nagyobb szükség van.

I Forrás: Chemplex/ Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

More details
HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

More details
Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

More details
ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

More details
Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

More details
eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

More details
Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

More details
Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

More details
A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

More details