2024. március 19., kedd - József

Versenypiaci hírek

Gundel-díjak Gundival

2022-09-27 600

Három hét múlva adják a a Gundel-díjakat a Gundel Étteremben, a házigazda Gundel Takács Gábor lesz – derült ki délelőtt Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Az eddigi díjazottak:

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs posztumusz – 2014.
Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
Csapody Balázs – 2017.
Rosenstein Tibor – 2018.
Meskál Tibor, Szulló Szabina és Széll Tamás – 2019.
Dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.
Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Szilárd – 2022.

A Kitüntetési Bizottság

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel Károly-díj adományozása alapszik széles-körű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. A Kitüntetési Bizottság tagjai:

a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Magyar Éttermi Szövetség
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Magyar Éttermi Mesterek Klubja
Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete
Stílusos Vidéki Éttermiség
Pannon Gasztronómiai Akadémia
a Gundel család egy képviselője
Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Gundel Étterem

A díjazottak

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak: Borbás Marcsi televíziós műsorvezető, gasztronómiai és hagyományőrző tevékenységéért és Macsinka János, az egri Macok Bisztró tulajdonosa.

Borbás Marcsi 2000-ben a Főtér című országjáró magazin műsorvezetője. 2002-ben csatlakozott a frissen alakult Hír TV stábjához, ahol a csatorna egyik arca lett. 2011-ben visszatért az MTV-hez, ahol saját műsort kapott Gasztroangyal címmel. A műsor hatalmas siker lett, rövid idő alatt vált népszerűvé, története során 333 epizód készült, melyekben a főszerepet a kiváló hazai alapanyagok, az egyedülálló Kárpát-medencei régiók, az elfeledett receptek és hagyományainkat híven őrző emberek kapták. A műsor hatására komoly mozgalmak alakultak a bemutatott helyszínek felkeresésére és egyre többen kezdték el keresni a helyi termelők által készített kézműves élelmiszereket.

2018-tól a Duna TV-n futó Borbás Marcsi szakácskönyve című műsor főszerkesztője és műsorvezetője. A sorozat a magyar gasztronómia legfontosabb receptjeit igyekszik megmutatni és továbbadni a nézőknek, miközben az ország legkiválóbb séfjeit is emberi közelségbe hozza.

2019 decemberében alapította az egy.hu internetes platformot, mely fontos, sokakat érintő témákkal foglalkozik, mindemellett pedig a gasztronómia, a kertművelés és a turizmus is fontos szerepet kap benne. Nagy sikerrel fut a Kertem online sorozata, melyben őrségi kertjének fejlődését mutatja be. Képet kapunk belőle a hagyományos és az innovatív kiskerti gazdálkodás módszereiről, valamint a saját, vegyszermentes élelmiszer megtermelésének sikereiről és buktatóiról. A sorozat része a Konyhám, melyben pedig hétről hétre ötletes és változatos recepteket mutat be.

Szakácskönyvei: Egy nap, egy recept, A sűrűje, A sűrűje 2. Édes békeidők, Magyarország finom. Szívem csücske ország sarka. Őrség, Vendvidék, Göcsej, Balaton mellyéke, Zselic, Magyarország finom – Vadregényes kelet. Magyarország finom – a határon túl és azon is túl – Erdély. Elismerései: Borászok barátja (2014), Pro Turismo (2014), A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2017), Budapestért-díj (2018), Szalai Annamária-médiadíj (2018), Prima Primissima Közönségdíj (2021).

Macsinka János a szakmát Eger legjobb éttermeiben sajátította el és fiatal kora ellenére sok kiváló étterem séfjeként bizonyíthatott (Unikornis Étterem, Talizmán Vendéglő). Több évet töltött külföldön, főleg Olaszországban, ahol több mint 5 év munka után végig járva a ranglétrát, tapasztalt séfként tért haza. A megszerzett tudását a magyar vidéki gasztronómia megújításában kamatoztatta. 1999-ben az Imola cégcsoport tulajdonosai csábították haza, ekkor nyitották meg az Imola Udvarházat, ami nem sokra rá már Magyarország Top 10 étterme között szerepelt. 2009-ben úgy döntött, kipróbálja magát más területen is, több nívós szálloda és étterem tanácsadó séfjeként is dolgozott (Bambara Hotel Shiraz Hotel), miközben részt vett Tokaj-Hegyalja gasztronómiájának a megújításában is.

2014-ben létrehozta saját vállalkozását, a Macok Bisztrót. Itt találta meg a saját stílusát, amelyre később egy regionális konyhát épített fel. Rövid idő alatt Eger legjobb étterme lett, majd Magyarország legjobb vidéki éttermei közé nőtte ki magát. Munkáját számos elismeréssel ismerte el a szakma (Gault&Millau, Dining Guide), számára mégis a vendég értékelése a legfontosabb: Ha a vendégeim jól érzik magukat, én is jól érzem magam! – vallja. Több mint 20 éve gyakorlati oktatóként vesz részt az utánpótlás képzésében, vizsgaelnöki feladatokat is ellát, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga elnöke. Elismerései: Eger Város Pro Agria-díj, VOSZ Heves Megyei Prima Primissima Szakmai-díj. A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a PGA tagja.

A díj ünnepélyes átadása

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között október 16-án vasárnap délben kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével a fővárosi Gundel Étteremben, a Gundel Károly út 4-ben.

A pandémia miatt két év kihagyás után a Gálaebéden kerülnek átadásra a 2020. évi díjak dr. Csizmadia László (posztumusz) és Molnár Attila, a 2021. évi díjak Berkes Gyula és a Dudás testvérek részére, valamint az idei díjazottnak is. A gálaebéd házigazdája: Gundel Takács Gábor, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier: Fabók Mihály lesz. A Gálaebéd 6 fogásból álló menü-soráról a Gundel Étterem, az Aranykaviár Étterem, a Biarritz Étterem, és az Anyukám mondta Étterem chéfjei gondoskodnak. A belépőjegy ára 45 ezer, MVI-tagoknak 35 ezer forint. Jegyigénylés a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen és a +36-20-523-9934 mobilszámon lehet.

A gálaebéd menü-sora:

Előétel: Füstölt kacsamáj, karamellizált hagyma, mangó, áfonya. Katona György – Biarritz Étterem, Budapest
Leves: Palócleves bárányból Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest
Főétel I: Sült tokhal, spenótos derelye, kapros folyami rákragu Nyíri Szása és Kanász László – Arany Kaviár Étterem, Budapest
Főétel II: Szarvas bélszín, gombák, gesztenye, boróka Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – Anyukám Mondta Étterem, Encs
Desszert: Gundel palacsinta Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

A gálaebéd Szervező bizottsága

Bíró Lajos (Buja Disznók)
Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.)
Balázs József (Tacuba Café)
Bíró Bernadett (MVI főtitkár)
Fehér-Kaplár Mónika (MVI rendezvényszervezés)

I Forrás: zetapress.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Megszólalt a Primark a boltnyitás időpontjáról

Megszólalt a Primark a boltnyitás időpontjáról

More details
Karrierváltás programozóvá: továbbra is keresettek a junior fejlesztők

Karrierváltás programozóvá: továbbra is keresettek a junior fejlesztők

More details
A népi megfigyelés szerint is közel a tavasz – Érdemes rá az autónkat is felkészíteni

A népi megfigyelés szerint is közel a tavasz – Érdemes rá az autónkat is felkészíteni

More details
Lázár Jánoshoz fordulnak a Duna Terasz Grande-lakások tulajdonosai

Lázár Jánoshoz fordulnak a Duna Terasz Grande-lakások tulajdonosai

More details
A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál

A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál

More details
Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Hamarosan közvetlen tengerparti szállodavonat indul Budapestről az Adriához

Hamarosan közvetlen tengerparti szállodavonat indul Budapestről az Adriához

More details