2024. április 16., kedd - Csongor

Versenypiaci hírek

Nemzetközi szakértők méltatják a magyar vállalkozásfejlesztési stratégiát

2022-03-30 371

Követendő példaként állították a résztvevők elé a magyar vállalkozásfejlesztési rendszer elemeit és az itthoni KKV stratégiát a külföldi előadók a Makronóm Intézet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az OECD gazdasági tanácsadó testülete társszervezésébenBudapesten megrendezett Small Business, Big Deal nemzetközi konferencián. Ali Karami Ruiz, a Business at OECD kommunikációs és nemzetközi ügyekért felelős igazgatója rámutatott, jó gyakorlatnak tartják a magyar kormány mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítését célzó stratégiáját, amit Yoshiki Takeuchi, az OECD főtitkár-helyettese is elismerő szavakkal illetett. Az eseményen több mint 40 ország vállalkozásfejlesztési szakemberei vettek részt online és személyesen és kaptak részletes beszámolót a magyar vállalkozásfejlesztési intézkedésekről.

2022. március 22-én először rendezték meg Budapesten azt a konferenciát, amely a hazai és nemzetközi kis- és középvállalkozások jelenlegi és várható jövőbeli lehetőségeire és szakpolitikai támogatására fókuszált. Az esemény idén hatványozott jelentőséggel is bírt, hiszen a koronavírus-járvány kirobbanása óta a szektor szereplői és az ágazat vezetői először találkozhattak ilyen nagyszabású rendezvényen személyesen is.

A Makronóm Intézet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az OECD gazdasági tanácsadó testülete, a Business at OECD társszervezésében megrendezett, Small Business, Big Deal nemzetközi konferencián részt vett Yoshiki Takeuchi, az OECD főtitkár-helyettese is, aki elismerését fejezte ki a bemutatott vali.hu vállalkozói információs portállal kapcsolatban. Elmondása szerint a három legfontosabb feladat a válság után a vállalkozásfejlesztés területén a kisvállalkozások feltőkésítése, valamint a digitalizáció és a zöldítés ügye, ezért jó gyakorlatnak tartja a magyar kormány mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítését célzó stratégiáját.

Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár válaszában kifejtette, hogy éppen ez volt a céljuk a válság alatt és után: az elmúlt két évben Magyarország kormánya 2000 milliárd forintot szánt a magyar vállalkozások feltőkésítésére, amelynek több mint háromnegyede a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jutott. „Az elmúlt két évben 18 ezer vállalkozást értünk el beruházás-ösztönző támogatásainkkal. Az azt megelőző hat évben ennek a harmadát. 2010 előtt pedig a fejlesztéspolitika pár százat. A támogatás folyósításának feltétele volt, hogy a cégek megtartsák munkavállalóikat és ne halasszák el a válság ellenére sem a beruházásaikat, mert tudtuk, hogy a koronavírus-válság előbb-utóbb véget ér, és az nyer, aki talpon marad. Sőt közülük is a legnagyobbat az nyeri, aki a válság alatt is azon dolgozik, hogy a világgazdaság újraindulásából származó többletkeresletre kapacitásai és képességei fejlesztésével készül fel.” Hozzátette: Magyarországon 50 ezer olyan cég van, amely 5 főnél többet foglalkoztat, ami azt jelenti, hogy beruházásösztönző programjaikkal minden harmadik öt főnél többet foglalkoztató vállalkozást elért a Kormány. Emellett a digitalizáció ösztönzése a pályázati források háromnegyede esetén alapkritérium volt és a zöldebb, energiahatékonyabb működést többletpontokkal honorálta a pályázati rendszer.

Ali Karami Ruiz, a Business at OECD kommunikációs és nemzetközi ügyekért felelős igazgatója arról beszélt, hogy jó gyakorlatnak tartják a magyar kormány mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítését célzó stratégiáját, hiszen ezek a cégek biztosítják a foglalkoztatás oroszlánrészét, továbbá az innováció és növekedés hajtóerejét. Megjegyezte, a magyar KKV stratégia eredményeiből a világon bárhol tanulni lehetne, hiszen itt a gazdaság gerincét képezi ez a szektor. Kiemelte, a magyar vállalkozásfejlesztési rendszer elemei jó példaként szolgálnak globálisan is.

„A gyakorlati tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy követnünk kell Magyarország példáját és a kisvállalkozásokra innovátorként kell tekintenünk a kutatás-fejlesztésbe való befektetésekkel. Bátor lépés volt a magyar kormány részéről a válság alatt megdupláznia a kutatásra, fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat, de látva a magas beruházási rátát és gazdasági növekedést, a stratégia kifizetődőnek bizonyult. Az itteni tudásnak konkrét hatásai vannak arra vonatkozóan, hogy miként tervezzük meg az integrált szakpolitikai iránymutatásokat és hogyan fogalmazzunk meg ajánlásokat az OECD-n belül és tagállami szinten egyaránt” – mondta Ali Karami Ruiz, aki a konferencia moderátora volt.

Magyar kkv fejlesztési rendszer, mint nemzetközi best practice

Alberto Carvalho Neto, Európa legmeghatározóbb, legnagyobb Európai Fiatal Vállalkozói Ernyőszervezetének (JEUNE – Young Entrepreneurs’ Organization of the European Union) az elnöke szintén osztotta Ali Karami Ruiz gondolatait.

„Levonjuk a magyar és az OECD stratégia tanulságait és példaként fogjuk azokat használni a partnerségeink további erősítésére, ami szükséges lesz a zöld átmenet elősegítéséhez, ami a kkv szektor aktív részvétele nélkül lehetetlen küldetés” – fogalmazott.

Dr. Kovács Patrik, a Business at OECD KKV bizottságának elnöke, a VOSZ társelnöke hangsúlyozta, a kisvállalkozók a COVID miatt nagyon sérülékeny helyzetbe kerültek, de a krízisben is az üzleti szféra valós igényei alapján segítenek megfelelő eszközöket és programokat javasolni az OECD tagállamoknak. Mint fogalmazott, Magyarország büszke lehet arra, hogy a rendezvényen résztvevő szakértők nemzetközi best practice- ként tekintenek a hazai stratégiára és a VALI.hu vállalkozói információs portálra, amely a világon egyedülálló módon három kattintással, cégre szabottan mutatja be a vállalkozásfejlesztési lehetőségeket.

A Small Business, Big Deal konferencia sikerét jól mutatja, hogy rendkívüli nemzetközi visszhangja volt, hiszen az eseményen több mint 40 ország vállalkozásfejlesztési szakemberei vettek részt online és személyesen, miközben a külföldi sajtó, többek közt horvát, bolgár, spanyol és portugál lapok is tudósítottak a rendezvényről.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Helycserés támadás

Helycserés támadás

More details
Pollack Expo: középpontban az okosotthonok – 2024. április 18-19.

Pollack Expo: középpontban az okosotthonok – 2024. április 18-19.

More details
Így tankol Európa – kiderült, mennyire drága a magyar benzin

Így tankol Európa – kiderült, mennyire drága a magyar benzin

More details
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

More details
Nyolc hotelt és gasztronómiai egységet fog össze az ország legújabb turisztikai márkája

Nyolc hotelt és gasztronómiai egységet fog össze az ország legújabb turisztikai márkája

More details
Fél éven belül drágulni fognak a budapesti lakások és a bérleti díjak

Fél éven belül drágulni fognak a budapesti lakások és a bérleti díjak

More details
A kormány döntött, 3 millióra pályázhat ha felújítana

A kormány döntött, 3 millióra pályázhat ha felújítana

More details
Százhalombattán épült fel a régió legnagyobb zöldhidrogén-üzeme

Százhalombattán épült fel a régió legnagyobb zöldhidrogén-üzeme

More details
Fogy a vásárló: ősrégi akciót robbantottak a magyar boltok, nem maradt más esély

Fogy a vásárló: ősrégi akciót robbantottak a magyar boltok, nem maradt más esély

More details