2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Versenypiaci hírek

Megszerezni (sem) könnyű, megtartani nehéz

2021-02-18 585

Már a pandémia előtt is egyre növekvő igény mutatkozott a tehetséges fejlesztők iránt, egy év leforgása után pedig most ott tart az IT-munkaerőpiac, hogy külföldi és hazai vállalatok kiélezett harcot folytatnak a szakképzett munkaerőért, ami a fizetésben, juttatásokban és egyéb bérösszetevőkben is megmutatkozik.

Ebben fokozódó versenyhelyzetben cégvezető legyen a talpán, aki meg tudja tartani a néha üresjáratokban unatkozó, izgalomra vágyó fejlesztőjét, akit ráadásul ajánlatok tucatjával bombáznak. Hogyanok, mikéntek és gyakorlatba is átültethető tippek a megtartás zászlaja alatt.

Három évvel ezelőtt még „csak” 4000 informatikus hiányzott a munkaerőpiacról, 2021 januárjára ez a szám kis híján megháromszorozódott. Az ismert karrierportálokat böngészve szembetűnő a kereslet, mindenféle szűrőfeltétel nélkül végeláthatatlanul sok oldalon át kígyóznak a betöltésre váró pozíciók, és ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a fejvadászok sem pihennek, várva a potenciális jelölt felbukkanására.

Az IT-vezető tehetségmegtartó szerepe

„Egyre nagyobb a hiány a megfelelően képzett szakemberekből, így a vállalatok többsége nagyon sok energiát fektet abba, hogy a jól képzett munkaerőt meg tudja tartani. Ennek két megközelítése van, az IT és a HR szemszögéből”, foglalta össze Balassa Réka, a Bluebird IT Recruitment üzletág igazgatója.

Egy jó IT-vezető sokat tud tenni azért, hogy a legjobb szakemberek házon belül maradjanak. A versenyképes technológiai stack fenntartása, a leginnovatívabb technológiák napi szintű alkalmazása már jó kiindulási alap.„Haladni kell a korral, nem szabad belecsúszni abba, hogy tíz-húsz éven át ugyanazzal a programnyelvvel és technológiával működtessenek egy rendszert, követni kell a trendeket. Ugyanilyen fontos a csapat összetétele, amit az IT-vezetőnek úgy érdemes felépítenie, hogy legyen a csapatban senior, akitől tudnak tanulni az odakerülő munkatársak. Ennek is komoly a megtartó ereje”, mondta Balassa Réka.

Gyakran előfordul, hogy sok cég nem tud a technológiában rohamosan fejlődni, ők – a többi céghez hasonlóan – a munkavállaló munka-magánélet egyensúlyának megtartásával igyekeznek kompenzálni, elsősorban ezt próbálják meg maximálisan biztosítani számukra.

A koronavírus miatt egyébként is előfordul, hogy kevesebb izgalmas projekt és feladat vár a fejlesztőkre, ami munkáltatói szemszögből aggodalomra adhat okot, hiszen, ha ez a tendencia hosszú távon fennáll, a vállalkozó szellemű fejlesztő akár fel is mondhat. Az ilyen „üresjáratok” kitöltése azonban szintén maradásra ösztönzi a dolgozót.

„A saját terméket fejlesztő cégeknél ritkábban fordul elő, hogy elfogynak a kihívást jelentő projektek, ha azonban mégis ez a helyzet, akkor érdemes belső projektekre rakni a fejlesztőket, önképzési időt biztosítani számukra, vagy elküldeni őket tanfolyamra, képzésre. Ez mind-mind ott tudja tartani őket még akkor is, ha átmenetileg kevesebb az izgalmas fejlesztés”, mondta Balogh-Mázi Mária, a Dreamjo.bs CEO-ja. Ugyanakkor sokszor nemcsak a technológiai apparátuson és az IT-vezetőn múlik a megtartás sikeressége, hiszen számolni kell az emberi tényezővel is.

Személyiségtípusok, HR és a vezetői attitűd – a három fókuszterület

„A technológia sokat számít, de személyiségfüggő, hogy kit könnyebb és kit nehezebb ezekkel az eszközökkel megtartani. Az IT-szakemberek amúgy is rugalmasabbak, mozgékonyabbak, jellemzően két-három évente váltanak. Most azt látom a piacon, hogy ennek ellenére a kivárás jellemzőbb még a változásra nyitottabbak körében is, mert aki látja, hogy a cég, ahol dolgozik stabil lábakon áll, jönnek be új projektek, az egyelőre marad. Ahol viszont bizonytalan a helyzet, ott könnyen munkahelyváltásra kerül sor”, tárta fel Vaslaki Tímea, a RecruIT ügyvezetője.

Most valóban az a jellemzőbb tendencia, hogy akinek biztos állása van, az ragaszkodik hozzá, sőt, akinek a járványhelyzet alatt volt egy stabil, biztos munkahelye, ahol megbecsülték, kitartottak mellette, és érvényesülni is tudott, az most meghálálja. Ugyanakkor van az a pont, amikor nem minden a jó projekt és a stabil munkahely.

„A vezető személye még így is sokat nyom a latban. Lehet bármilyen izgalmas a projekt, vagy akármennyire tud azonosulni a dolgozó a munkahellyel, a leggyakoribb felmondási indok még most is a közvetlen felettesre vagy a főnökre vezethető vissza. Ezért nagyon fontos, hogyha vezetőt választunk vagy vezetőt emelünk ki, akkor sokat fordítsunk a képzésére: olyan képességekkel ruházzuk fel, hogy megfelelően tudjon bánni a dolgozókkal”, tette hozzá Balogh-Mázi Mária.

Az anyagiak is sokat nyomnak a latban. Vaslaki Tímea szerint nagyon nehéz bármiféle maradásra ösztönző motivációt fenntartani, ha a másik cég dupla fizetést ajánl az adott pozícióért. „Ha a bérkülönbség csak 10 százalék, akkor a dolgozó sok mindent figyelembe vesz. Ha az aktuális cégénél nagyon biztos projekten van, és legalább egy évre előre lát, akkor nem fog mozdulni az ismeretlenbe. Viszont, ha lényeges a különbség a bérezések között, akkor váltani fog” mondta.

Az IT-vonatkozású megoldásokon túl a HR-nek is lényeges szerepköre van a fejlesztők megtartásában. „A vonzó karrierút kidolgozása, a bérek folyamatos fejlesztése, különböző tréningek és oktatások szervezése, a rendszeres elégedettségi felmérések és a transzparens, rendszeres visszajelzéseken alapuló működés nagyon fontos. Szintén sokat számít, hogy a kiválasztás során a vállaltéhoz és a csapattagokhoz hasonló értékrendű fejlesztőket vegyen fel a cég. Szerintem »csillogó szemű« szakemberek kellenek, akiknek tényleg az a céljuk, hogy az adott cégnél dolgozhassanak, így a megtartásuk is egyszerűbb lesz, mert elkötelezettebbek”, zárta gondolatait Balassa Réka.

atagk

(Forrás: itbusiness.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details
Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

More details
Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

More details
Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

More details
Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

More details
Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

More details
Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

More details
Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

More details
Time Out Market nyílik Budapesten

Time Out Market nyílik Budapesten

More details