2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Ingatlanfejlesztés

Jelentős tőkeerejű nemzetközi befektetők érdeklődtek hazánk ingatlanfejlesztési irányairól

2023-03-20 821

Sikeresen mutatkoztak be a magyarországi projektek az ingatlanfejlesztési szakma egyik legrangosabb nemzetközi kiállításán március 14-17. között a MIPIM-en, Cannes-ban. Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések álltak a Magyarország-Budapest-stand fókuszában. Jelentős tőkeerejű, nemzetközi befektetők érdeklődtek hazánk ingatlanfejlesztési irányairól, befektetési lehetőségeiről és a folyó fejlesztésekről.

A főváros és a vidéki városok beruházásainak népszerűsítésére, a magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok, célok és lehetőségek ismertetésére szolgáló Magyarország-Budapest-standot közösen alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A fő kiállítók a Liget Budapest Projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF); szakmai támogató a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE volt. A piac meghatározó ingatlanfejlesztői – az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a WING – a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vettek részt az élvonalbeli nemzetközi seregszemlén. Bemutatkozott két egyetemi városunk, Debrecen és Szeged is. A Diófa Alapkezelő Zrt. a magyarországi makrogazdasági és befektetési környezetet, valamint az ingatlanalapok által kínált befektetési lehetőségeket ismertette. A Magyarország-Budapest-stand díszvendége Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete volt. A standot meglátogatta Olivier Klein, francia városfejlesztésért és lakhatásért felelős miniszter, akit Habsburg György nagykövet vezetett körbe.

Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő egyesület, az IFK (Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület) elnöke úgy véli, a Magyarország-Budapest-stand sikeres bemutatkozását igazolja, hogy több potenciális befektető is komoly lehetőséget lát a magyarországi piacon. Együttműködési szándékkal komoly tárgyalások zajlottak, amelyek megalapozzák a külföldi működőtőke-beáramlás további bővülését, és hozzájárulnak Magyarország tőkevonzó képességének megerősítéséhez. Takács Ernő szerint a Magyarország-Budapest stand kiállítói jól döntöttek, amikor az ipari ingatlanokat helyezték a stand fókuszába. „Napjainkban az ipari ingatlanokban, a logisztikában van Magyarország legjelentősebb ingatlanfejlesztési potenciálja, ami szerencsésen találkozott a befektetői étvággyal” - mondta. A covid évei és az orosz-ukrán háború kitörésének első sokkja után óriási mértékű globális tőke keresi a jövedelmező befektetési lehetőségeket, a magyar piacon pedig az ipariingatlan-fejlesztések jó üzletet jelentenek. Megemlítette, hogy az ipari és logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, a 4,5 millió négyzetméteres ipari terület akár 600-700 ezer négyzetméterrel is nőhet idén a CBRE előrejelzése szerint. Magyarország tőkevonzóképessége az ingatlanfejlesztési piacon továbbra is határozott, régiós összevetésben is erős a pozíció, a befektetési környezet kiszámítható, támogató, a hozamok kedvezőek, ami megteremti a tőke megtelepedéséhez szükséges stabilitást. Amennyiben a globális folyamatok is kedvezően alakulnak, az év elején érezhető megtorpanás után az év második felében erősebb aktivitásra számíthatunk – akár a tavalyi 1 milliárd eurós forgalom felett is.

Azt is megemlítette Takács Ernő, hogy a MIPIM fókuszai évről-évre változnak. Idén a fenntarthatóság javítása és az ESG-kezdeményezések támogatása az ingatlanügyekben, valamint az ingatlanvagyon, munkahelyek és területek vonzerejének javítása volt a középpontban. Nagy hangsúlyt kaptak az energiaválságra adott megoldások, a megújuló és napenergia- felhasználás, az energiahatékonyság növelése. Az IFK elnöke úgy vélte, az új elvárásoknak a magyar projektek magas színvonalon megfelelnek. Példaként említette, hogy ma már szerves része az ingatlanfejlesztésnek a digitális megoldások alkalmazása is, például a városi logisztikában, az automatizálásban vagy az e-kereskedelemben, de látványos fejlődés indult az alternatív befektetések piacán is, ahova például a diák- vagy nyugdíjaslakás-fejlesztések tartoznak, erre is mutatott példát a magyar stand.

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója arról számolt be, hogy a kiállításon megtapasztalt figyelem és érdeklődés is azt bizonyította, hogy töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt. Emlékeztetett rá, hogy tavaly a magyarországi befektetés-ösztönzés történetében rekordnak számító 6,5 milliárd euró beruházási volument jegyeztek, és hozzátette, hogy az idei és a hosszabb távú kilátások még jobbak. A kiállításon tartott megbeszélések, tájékozódások alátámasztják optimizmusunkat – mondta. Felidézte, hogy tavaly 92 működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. Joó István kiemelte a szolgáltató központok terjedését Magyarországon, megemlítve, hogy az is a magyar gazdaság iránti bizalmat jelzi, hogy egyre több nagy nemzetközi cég dönt úgy, hogy az országban hozza létre szolgáltató központját. A magyarországi üzleti szolgáltató központokban mintegy 70 ezer ember dolgozik, Magyarország mára a kelet-közép-európai régió egyik vezető nemzetközi központjává vált a BSC szektorban, és minden adott ahhoz, hogy továbbra is vonzó befektetői célpont maradjon - mondta.

Köves Béla, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója is azt emelte ki, hogy a jól megválasztott koncepciónak is köszönhetően jelentős volt az érdeklődés a magyar standon bemutatott fejlesztések, illetve a lehetőségek iránt. Az ipari parkok fejlesztésének jelentőségét a kormány időben felismerte, ezért is hozta létre 2016-ban a NIPÜF-öt, amely INPARK márkanév alatt vetette meg a lábát a piacon. Az ipari ingatlanfejlesztő cégcsoport Magyarország 18 városában, közel 900 hektáron van jelen, ezzel a magyarországi piac legnagyobb fejlesztési telekportfólióját mondhatja magáénak. Óriási a kereslet - különösen az autóipari beszállítók részéről - főleg a modern fejlesztések iránt, hiszen az ipari parkok bővítésénél is elsődleges szempont az energiahatékonyság, a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása. A jó minőségű ipari ingatlanok ma már 20-30 százalékban napenergiából fedezik energiaszükségletüket, ami óriási lépés a zöldebb világ felé – mondta. Megemlítette, hogy a modern ipari, logisztikai ingatlanok kínálata az elmúlt 5 évben 75 százalékkal – 3,1 millió négyzetméterre - nőtt Budapesten és környékén, de ennél is nagyobb bővülésre lett volna és van igény, ezt bizonyította számos egyeztetés is Cannes-ban. Köves Béla megjegyezte, hogy az ipari parkok bővülése idén is robusztus marad, újabb 400-500 ezer négyzetmétert tehet ki, de az érdeklődés mértéke megalapozza a következő évek látványos fejlődését is.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy minden évben jelentős az érdeklődés a Liget Budapest Projekt fejlesztései iránt. „Már régi ismerősként jelenünk meg a kiállításon, ahol évről-évre egyre többen kíváncsiak a grandiózus tervek megvalósításának folyamatára, az újabb épületekre, a tereprendezésre”. Egyre teljesebbé válik a beruházás, egyre egységesebbé a fejlesztés, és a számtalan rangos díjnak köszönhetően a befektetők is láthatják, hogy jó irányba halad, kreatív és környezettudatos a magyar ingatlanfejlesztési piac. Felidézte, hogy a MIPIM Awards három évtizedes történetében tavaly először nyerte el a zsűri fődíját magyar fejlesztés a Magyar Zene Házával. Kiemelte: a 2011-ben indult Liget Budapest Projekt nem csak Magyarország történetében egyedülálló, de világviszonylatban is kiemelkedő léptékű városarculat-meghatározó projekt, amelynek félidejében vagyunk. A Liget-projekt mutatja be igazán egy ilyen kiállításon, hogy mennyire összetett, sokrétű, komplex beruházás valósulhat meg az országban teret engedve a legújabb megoldásoknak a tervezésben, kivitelezésben, és megfelelve a legszigorúbb követelményeknek. A folytatásban a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által jegyzett Új Nemzeti Galéria felépítésével teljeskörűen megvalósul a Liget Budapest Projekt programja, melynek köszönhetően a negyed kiemelt helyet és vonzerőt biztosít a magyar főváros számára az európai kulturális térképen – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Több magyar várost is a jövő európai lokációinak élmezőnyébe választott az fDi magazine

2023-ban több magyarországi város és egy régió ért el top 10-es helyezést a Financial Times csoporthoz tartozó fDi magazine rangsoraiban, melyet évről évre a legrangosabb nemzetközi ingatlanos seregszemle, a MIPIM megnyitásával egy időben hoznak nyilvánosságra. A jövő európai városait és régióit felmérő listákon kiemelt helyen szerepel Budapest és Debrecen, valamint a közép-magyarországi régió. Régiók tekintetében a közepes méretkategóriában („Mid-Sized European Regions of the Future 2023") befektetés-ösztönzés szempontjából több fontos kategóriában is bekerült a top10-be a közép-magyarországi régió. Az eredmények alátámasztják a HIPA azon törekvéseit, miszerint a működőtőke befektetőket – a településekkel együttműködve – az ország minden pontján magas színvonalon támogatják.

I Forrás: profitline.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details
Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

More details
Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

More details
Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

More details
Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

More details
Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

More details
Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

More details
Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

More details
Time Out Market nyílik Budapesten

Time Out Market nyílik Budapesten

More details