2024. május 20., hétfő - Bernát, Felícia

BKV újabb letartóztatások jöhetnek?

2010-01-11 1549
További előállítások, és letartóztatások várhatók a rendőrség nyilatkozatai szerint a BKV volt humánpolitikai igazgatójának, és Hagyó Miklós helyettes szóvivőjének előállítása után. Balogh Zsolt, a BKV-t 2008 elejétől 2009 januárjáig megbízott vezérigazgatóként vezető korábbi vezérigazgató-helyetteshez köthető Szalainé Szilágyi Eleonóra...
...továbbfoglalkoztatása azután ,hogy a volt humánpolitikai igazgató 86 millió forint végkielégítéssel a zsebében (papíron) nyugdíjba vonult a cégtől. Így elképzelhető, hogy a rendőrség az ő felelősségét is vizsgálja majd az ügyben. (Mint ismert, már előzetesben van december óta a BKV jogi igazgatója is, szintén korrupció gyanújával, a cég azóta menesztett informatikai igazgatója ellen pedig körözés van érvényben.)

Szalainét szerdán vette őrizetbe a rendőrség különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával, több mint 86 millió forintos végkielégítése miatt. A Híradó szerint Szalainé széfjében száz munkaszerződést találtak a rendőrök. A volt humánpolitikai igazgató még 2008 februárjában állapodott meg a távozásáról Antal Attila akkori vezérigazgatóval, Antal azonban hamarosan távozott, a Balogh Zsolt pedig továbbfoglalkoztatta Szalainét, egy 2009 december 31-ig szóló, határozott idejû szerződéssel - miután az asszony már megkapta a végkielégítését.

Kocsis kiakadt Szalainén

Kocsis István, az új vezérigazgató tavaly júliusban menesztette, majd augusztusban feljelentést tett a rendőrségen, ennek eredményeképpen ül most előzetesben Szalainé. Mint egy BKV vezető a Hírszerzőnek elmondta, Balogh Zsolt azzal indokolta Kocsisnak Istvánnak a továbbfoglalkoztatást, hogy "folyamatos legyen a humánpolitikai vezetés a váltás idején is”, Kocsis István azonban "nagyon felháborodott ezen”.

Szalainé a rendőrségen - a BKV korrupciós botrányai miatt újabb letartóztatások várhatók (Fotó: MTI)

Kocsis István több mint harminc feljelentést tett a több tízmilliós végkielégítések, menedzserszerződések, és tanácsadói kontraktusok miatt, ennek nyomán várható, hogy még néhányan a rendőrség látókörébe kerülnek (vagy már vannak is), ezt mondta Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs vezetője is, hozzátéve, hogy Szalainé részletes (kilenc oldalas) vallomást tett. Bár a letartóztatás egyébként a jelenlegi cégvezetést is meglepte, "erre azért mi sem számítottunk” – mondta a Hírszerzőnek egy BKV-vezető.

Az említett szerződések között van jónéhány, amelyről a Kocsis István kezdeményezte belső vizsgálat megállapította, hogy kárt okoztak a cégnek. Ezek közé tartoznak például azok is, melyekkel Antal Attila, nem sokkal távozása előtt bizalmasait (így például Regőczi Miklós, akkori kommunikációs igazgatót) „betonozta be”, és amelyekről lapunk írt részletesen először. Kőhegyi András Antal Attila titkárságvezetője volt, a belső ellenőrzés szerint csak az ő foglalkoztatásának, és menesztésének kondícióival "20 millió forintot meghaladó kárt okoztak a BKV Zrt. részére, melynek során megvalósult a társasági vagyon hûtlen kezelése".

Az elhíresült kamu-szerződések

Ezeket a szerződéseket munkáltatóként Antal Attila írta alá, vagyis az szintén nem lenne meglepetés, ha nála is hamarosan kopogtatnának a rendőrök, főleg, hogy Antal aláírása más olyan kontraktusokon is szerepel, melyek miatt feljelentés történt. A vezérigazgató szignálta például az elhíresült fénymásoló szerződést. Mint korábban megírtuk, a cég 19.2 millió forintot fizetett ki egy kft.-nek, a BKV-nál mûködő "fénymásolók állapotának felméréséért”, aminek eredménye egy két mondatos jelentés volt. Antal Attila kérésére ennek ellenére sürgősséggel fizették ki a pénzt, a cég azóta megszûnt.

Horváth Évát bûnsegédként elkövetett hûtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség, miután 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. Horváth Évát 2007 decemberében Regőczi Miklós vette fel, kommunikációs feladatokra, de már 2008 elején átkerült a városházára, Hagyó Miklós szóvivő-helyettesének, úgy, hogy közben azért a BKV-tól is vett fel pénzt. Horváth Éva akkor azt mondta, nem tartja összeférhetetlennek a két tisztséget, így "amíg energiája engedi”, mindkét helyen dolgozni fog.

"Hagyó Miklós szeme a cégnél"
Már idézett BKV-s forrásunk szerint ugyanakkor a cégnél semmit nem csinált, pontosabban "ő volt Hagyó Miklós szeme, vagy meghosszabbított karja, ahogy vesszük. Bármilyen kérdésben, ami Hagyót, vagy a városházát érintette, vele kellett egyeztetni”. Horváthot Kocsis István végül tavaly augusztusban menesztette.

Regőczi Miklós amiatt is aggódhat, hogy több tíz, kétes tanácsadói szerződésen szerepel az aláírása, melyekre úgy fizettek ki komoly pénzeket, hogy enyhén szólva is kétes értékû "teljesítés” volt mögöttük. Ilyen volt például a Kisföldalatti "luxusmetróvá” alakítása, a Sikló és a Fogaskerekû "újra brandelése” – ezekre egyenként 9-9 millió forintot fizettek ki. A szerződések közül többen már megszületett a büntetőfeljelentés.

Egy a cég belső életét jól ismerő forrásunk szerint azonban akár még az is elképzelhető, hogy a korábbi igazgató, Aba Botond is képbe kerül. "A végkielégítések jelenlegi rendszerét Aba hozta létre, igaz, az ő idejében nem használták annyira pofátlanul, mint Antal Attiláék” – fogalmazott informátorunk.

Egy biztos: a rendőrségnek bőven lesz még dolga a BKV-nál.
 
 
(Forrás: www.hirszerzo.hu)
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

More details
Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

More details
Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

More details
Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

More details
A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

More details
Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

More details
Május 27-től pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidéki éttermek

Május 27-től pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidéki éttermek

More details
Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

More details
Újabb gyógyvizes medencével bővült egy egerszalóki szálloda

Újabb gyógyvizes medencével bővült egy egerszalóki szálloda

More details