2024. június 24., hétfő - Iván

Versenypiaci hírek

Fogas kérdés: Jobb lesz a magyarok foga, ha az AI mossa?

2024-05-16 604

A magyarok négyötödének nincs meg az összes foga. Tragikus a helyzet a fogápolás területén Európában, így Magyarországon is. A szakemberek már évekkel ezelőtt elkezdték kongatni a vészharangokat, az adatok ugyanis riasztóak.

A WHO szerint Európa áll a legrosszabb helyen a szájbetegségek terén: a lakosság több mint a felének van fogproblémája vagy egyéb szájüregi rendellenessége. A károsodott fogak számát tekintve is listavezető a régió: több mint 33 százalék a lukas fogak aránya, ami 335 millió beavatkozást jelent. A szervezet szerint a problémák legfőbb oka a szájápolási higiénia mellőzése, a rossz fogmosási technika és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hiánya. Ehhez jön hozzá a tény, hogy a legtöbben nincsenek tudatában annak, hogy a fogak rossz állapota az egész szervezetre hatással van, mint ahogyan azzal sem, hogy a fogszuvasodás és a legtöbb fogprobléma bakteriális eredetű, ráadásként pedig a fogorvos felkeresésétől való félelem is nagy százalékban akadályozza meg a fogproblémák időben történő kezelését.

A WHO felhívta a figyelmet arra is, hogy a szájbetegségek immár a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, amelyek világszerte milliárdokat érintenek. Az egészségügyi szervezet jelentése szerint a globális népesség majdnem fele szenved szájbetegségekben, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A szervezet szerint mindez a szájhigiéniával és szájápolással kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások és az erre történő oktatás javítását igényelné.

„A szájüregi egészségi állapotok elképesztő képet mutatnak annak ellenére, hogy a fogorvosi rendelők a legmagasabb technológiákkal rendelkeznek és gyakorlatilag fájdalommentes kezeléseket kínálnak. A fogorvosi kezelésekhez kapcsolódó fájdalom azonban generációk óta ott van még a tudatunkban, ez pedig egy olyan fóbiát eredményez, amit nem tud eloszlatni az az üzenet, hogy „ne félj, nem fog fájni”. Jövendőbeli páciensként fájdalommal kapcsolatos képeket társít a kezeléshez a tudatunk, márpedig melyik gyerek ülne be így nyugodtan egy fogorvosi székbe? Ezen még a technika sem tud segíteni, mert a félelem olyan nagy, hogy felülkerekedik az észérveken” - magyarázta Dr. Marzena Dominiak professzor, a Lengyel Fogorvosok Egyesületének elnöke, a Fogorvosok világszövetsége (FDI) Oktatási Bizottságának tagja. - Az eleve riasztó helyzetet tovább rontják a rossz étkezési szokások, mint például a túlzott cukorfogyasztás, az étkezések között nassolásként elfogyasztott cukros és szénsavas italok, valamint az esti fogmosás elhanyagolása vagy épp az almaevéssel helyettesítése. Ezek a rossz higiéniai szokások és a fogorvosi ellenőrzések kihagyása magas fogszuvasodási arányt okoznak a népesség körében” - tette hozzá.

Még a legdrágább megelőzés is olcsóbb, mint a kezelés

Az otthoni szájhigiéniai termékek palettája évről évre nő, a technológiai újítások pedig egyre inkább lehetővé teszik a szájüreg higiéniai egyensúlyban tartását. Az egyre fejlettebb technológiával készített fogkefék, amelyeket szabadalmaztatott szálakkal vagy interdentális tisztító mechanizmussal láttak el, lehetővé teszik, hogy szinte azonos eredményeket érjünk el a használatukkal otthon, mintha egy dentálhigiénikusnál tennénk látogatást. A piac pedig tovább bővül a modern technológiák alkalmazásának területén, ilyen például az AI használata is.

Az AI alapú technológia alaposan tisztítja a szájüreget és minden fogmosással eltávolítja a baktériumokat, így megelőzve a szájüregi betegségeket. Ez főként annak köszönhető, hogy a kijelzők már nem csak a telefonos alkalmazásokban, de a fogkefék testén is jeleznek, gyakorlatilag beolvassák a szájat, és valós időben mutatják meg, hogy elmaradtunk-e valahol a tisztításban. Az új eszközök hang-botokkal is fel vannak szerelve, amelyek vezetnek minket, ahogy végighaladunk a szájüregen, hogy tudjuk, megfelelő-e az erősség és a technikánk, de előre beállított időzítőkkel is rendelkeznek, amelyek gondoskodnak a pontosan 2 perces tisztításról, amit a fogorvosok ajánlanak. A technológia képes személyre szabni a tisztítási programot, miután elemezte a használója száját, válaszolva a szükségleteire, ezáltal a tisztítást még alaposabbá és személyre szabottabbá teszi.

„Amikor termékportfóliónkat fejlesztjük, különösen arra összpontosítunk, hogy hogyan javíthatja a technológia a szájüreg egészségét. A legtöbben az elégtelen higiénia vagy helytelen tisztítás miatt küzdenek fogproblémákkal. Észrevettük, hogy már nem elég a beszéd és az, hogy a felhasználókat meggyőzzük az alapos fogmosás fontosságáról szóló érvekkel. Ezért olyan technológiákba fektettünk - ilyen az AI alapú megoldás is -, amelyek hangvezérléssel segítik a felhasználót az egész tisztítási folyamat során, valamint okos érintőképernyőt alkalmazunk, amely valós idejű visszajelzést ad a szájüreg tisztasági állapotáról. Reméljük, hogy a technológia előnyeinek kihasználása ösztönzi majd a használóit arra, hogy rendszeresen fogat mossanak, ami már önmagában javulást eredményez a szájüreg egészségi állapotában” – fejtette ki Roger Yu, az Oclean európai régiójának elnöke, hozzátéve, hogy a megelőzés, ideértve a rendszeres szájhigiéniát és fogászati ellenőrzéseket, az a terület, amely a legnagyobb előnyökkel jár. Ez azonban a leginkább elhanyagolt terület, ami a technológiailag fejlett, mégis megfizethető termékek biztosításával talán hamarosan javulást mutathat.Az Ocleanről

Az Oclean 2016-ban alakult. A márka küldetése az volt, hogy újradefiniálja a szájhigiéniát, főként a legújabb technológiai megoldások - ideértve az AI alapúakat is - használatával. Az alapítása óta a márka több, mint 300 fogkefére vonatkozó szabadalmat szerzett, a globális szájhigiéniai márkák között a legtöbb szabadalmat tudhatja magáénak, jelenléte kiterjedt több mint 40 piacra, és több mint 20 nemzetközi díjat kapott, köztük olyan presztízsdíjakat, mint a Red Dot, iF Design, Good Design Awards, valamint több fogyasztói elismerést, mint a Deutschland Favorit 2023, a ConsumerChoice 2024 Portugáliában és a "SEHR GUT" minősítésű Connect tesztszelvény. Az Oclean az egyik leggyakrabban vásárolt szájhigiéniai termékeket kínáló márka a lengyel fogyasztók körében, 11% -os volumenpiaci részesedéssel az elektromos újratölthető fogkefe és 17% -os volumenpiaci részesedéssel a szonikus újratölthető fogkefe szegmensben (az GfK POS Tracking jelentése, Panelmarket, 2023. január – december).

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum, 2024. szeptember 18.

REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum, 2024. szeptember 18.

More details
Követeléskezelési trendek, 2024. szeptember 18.

Követeléskezelési trendek, 2024. szeptember 18.

More details
Future of Finance, 2024. szeptember 17.

Future of Finance, 2024. szeptember 17.

More details
Audi-vezér az Indexnek: Nem építünk akkumulátorgyárat

Audi-vezér az Indexnek: Nem építünk akkumulátorgyárat

More details
Egy zalai faluban 530 százalékkal drágultak az ingatlanok

Egy zalai faluban 530 százalékkal drágultak az ingatlanok

More details
Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

More details
Kiterítette lapjait az eMAG új vezére: célba vették a Kiflit, Tescót, erre készülhetnek a magyar vásárlók

Kiterítette lapjait az eMAG új vezére: célba vették a Kiflit, Tescót, erre készülhetnek a magyar vásárlók

More details
Gigantikus bírságot kaphat a népszerű áruházlánc

Gigantikus bírságot kaphat a népszerű áruházlánc

More details
Bábolnai Gazdanapok, 2024. szeptember 5-7.

Bábolnai Gazdanapok, 2024. szeptember 5-7.

More details