2024. június 18., kedd - Levente

A sztrájkok hete jön

2007-11-20 497

Kedden és szerdán is munkabeszüntetésekre kell majd számítani, ám csak a szerdai nap lehet igazán forgalom-bénító. A tervek szerint aznap délig ugyanis nem indulnak el a vonatok, két megyében pedig a buszmegállóban is felesleges lesz várni. Az ország áramellátását importból biztosítják majd az energiatermelők sztrájkja miatt.

Munkabeszüntetésekkel nehezített napok jönnek: a jövő héten ugyanis kedden és szerdán is lesz, aki sztrájkol. Előbb – bemelegítés gyanánt – a BKV dolgozóinak egy része szünteti be a munkát kedden hajnali négytől hatig. Arról egyelőre a közlekedési vállalatnál sem tudtak mit mondani, hogy ez a sztrájk hogyan befolyásolja a fővárosi közlekedést.

A munkabeszüntetésben két buszgarázs szakszervezete érintett. A legnagyobb BKV-s tömörülés, a Városi és Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnökhelyettese, Gulyás Attila, a FigyelőNet megkeresésére elmondta, ők sem a keddi, sem a szerdai sztrájkban nem akarnak részt venni, utóbbiban azért, mert attól tartanak, hogy a Liga Szakszervezetek által szervezett leállásban szélsőséges politikai csoportok is megjelenhetnek és így politikai felhangot kaphat a demonstráció.

Tömeges sztrájk szerdán

Szerdán ugyanis számtalan érdekképviselet tervez munkabeszüntetést. Ebből a legjelentősebb várhatóan a vasutasok sztrájkja lesz, amely szerda reggel hattól egészen délig tart. A MÁV és a szakszervezetek még egyeztetnek az elégséges szolgáltatás mértékéről, de jelenleg úgy tûnik, közel ezer, személy- és tehervonatot érintene a leállás.

 Hogy a helyzet ne legyen könnyebb, Békés és Vas megyében is csatlakoztak a sztrájkhoz a buszosok, így a Viharsarokban és Vasban főként autóval ajánlatos közlekedni szerdán. A munkabeszüntetésre buzdító felhívással a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is szolidaritást vállalt, ezért – információink szerint – nem szabták meg tagjaiknak a kötelező munkabeszüntetést, hanem minden iskola helyben dönti el, részt vesznek-e a sztrájkban.

Az energiatermelők is leállnak

Az ország energiatermelése sem alakul fényesen jövő szerdán, ugyanis leállnak Villamosenergia-ipar Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége - Dél-magyarországi Áramszolgáltató Tagszervezete és a Budapesti Erőmûvek Szakszervezete. Emellett leteszik a munkát a Fûzfői Energiaipari Szakszervezet tagjai az Olajipari Munkások Szakszervezete is. Az ország áramellátását így importból biztosítja az áramelosztó.

A sztrájkok lezárásaként a szerda estére a Liga Szakszervezetek egy demonstrációt szerveznek este hat órára a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásához. A kormány reformokkal szembeni meghátrálásában bízó szakszervezetekhez csatlakozott többek között a Fidesz, a Gépjármûvezető-képző Szakoktatók Független Szakszervezete, a Magosz, a Magyar Orvosi Kamara és a Bencés Diákszövetség is.

Politikai alapon

Érdemes megnézni, hogy a jövő szerdára meghirdetett sztrájk munkavállalói demonstráció-e vagy pártpolitikai jellegû demonstráció - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy a sztrájkfelhívás előkészítésében egy szakszervezeti konföderáció, a Liga vesz részt, valamint a Ligához tartozó kisebb ágazati szakszervezetek.  Mint mondta, nem tudja, van-e kapcsolat aközött, hogy a többi nagy szakszervezeti tömörülés nem csatlakozott ehhez a demonstrációhoz, illetve aközött, hogy a Liga szakszervezet elnöke az elmúlt napokban Orbán Viktorral egyeztetett "és valamilyen megállapodást kötöttek egymással", hozzátéve, hogy a kettőnek van-e egymáshoz köze, azt nem tudja megítélni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a sztrájkot támogatja és részt vesz a felhívás terjesztésében a Fidesz és a Jobbik. "Rajtuk kívül más nem" - fûzte hozzá.

.............................................................................

Sztrájkolók és célok 
BKV – az átszervezések és a létszámleépítések miatt veszélybe kerülő színvonal csökkenés miatt
Vasutasok – a mellékvonalak megszüntetésével veszélybe kerülő vasúti munkahelyek megvédése miatt
Liga Szakszervezetek – a vasúti munkahelyek megvédéséért, az egészségügyi ellátórendszer átalakításának
megakadályozásáért és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen tiltakoznának
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – társadalombiztosításért és az esélyegyenlőség fenntartása miatt

 

(Forrás: www.fn.hu)
 
 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Mennyit érnek az adataink valójában?

Mennyit érnek az adataink valójában?

More details
Korábban érkezik idén a hazai dinnye

Korábban érkezik idén a hazai dinnye

More details
Tartják magukat a tévhitek, felmérték a magyar klímahasználati szokásokat

Tartják magukat a tévhitek, felmérték a magyar klímahasználati szokásokat

More details
Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

More details
Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

More details
Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

More details
Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

More details
Thaiföldi kézbe kerül két német áruház

Thaiföldi kézbe kerül két német áruház

More details
Az Airbnb-vel szemben egyre népszerűbb az otthoncsere

Az Airbnb-vel szemben egyre népszerűbb az otthoncsere

More details