2024. május 3., péntek - Tímea

Versenypiaci hírek

Nyári HR vezetői interjúk: A munkamániás dolgozó illúzió - Fekete Balázs, az ALTEO Nyrt. HR vezetője

2023-07-19 489

Hogyan kapcsolódik ki, töltődik fel, mit olvas és milyen kihívásokra készül a pihenés után? Ezeket a kérdéseket tettük fel sorozatunkban HR vezetőknek. Az első részben Fekete Balázs, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. HR igazgatója válaszolt, aki szerint a kikapcsolódás új perspektívákat, ötleteket hozhat. A HR legfontosabb feladatainak a közeljövőben is a bevonzást, megtartást és a változásmenedzsmentet tartja.

Megy nyaralni, hogyan töltődik fel?

Szerintem a nyár kifejezetten a feltöltődés és pihenés időszaka, ezért mindenkinek, vezetőknek, csapattagoknak is azt ajánlottam: menjenek szabadságra. A munkamániás dolgozó illúzió: hosszabb távon nem fenntartható, ha valaki csak pörög és nem töltődik fel más elfoglaltsággal. Folyamatosan dolgozni, stresszt begyűjteni és a változó világhoz alkalmazkodni, ebből időnként ki kell tudni lépni, testnek és elmének egyaránt. A teljes élethez kellenek a családi, baráti kapcsolatok. Számomra fontos az utazás, a zene, most még képzésen is voltam, engem nagyrészt ezek töltenek fel. A kikapcsolódás időt ad arra, hogy távol kerüljünk a mindennapi munkahelyi kötelezettségeinktől, és új élményeket szerezzünk. Ez lehetővé teszi, hogy új perspektívákból lássuk a dolgokat, új ötleteket generáljunk és friss inspirációt kapjunk. A „hogyan”-ra pedig a jó választ a szívünk, a lelkünk adja, hallgassunk rá.

Mit olvas? Ajánljon valamilyen szakmai irodalmat, amit olvasni tervez vagy az elmúlt időszakban olvasott. Miért?

Jelenleg a fő hangsúly nálam a szakmai munkámra és a mindennapi kihívásokra összpontosul. Az aktuális munkaköri feladataimmal és a szakmai fejlődésemmel foglalkozom. Azonban kikapcsolódás céljából néha szívesen olvasok szórakoztató könyveket, amelyek segítenek pihenni és új energiával feltöltődni. Bár jelenleg nincs konkrét szakmai irodalom, amit ajánlanék, hiszek abban, hogy a szakmai fejlődés fontos. Folyamatosan készen állok arra, hogy aktuális és releváns szakirodalomra támaszkodjak a jövőbeni kihívások kezelése érdekében. Ha időm engedi, a HR szakmai rendezvényeken, eseményeken bővítem a tudásom és osztom meg saját tapasztalataim, ezt ajánlanám leginkább mindenkinek: menjetek szakmai eseményekre!

Mit gondol, mely folyamatok lesznek hatással leginkább a szervezeti működésre HR szempontból az év további részében? 

Szerintem a HR fő fókuszai továbbra is a bevonzás, a megtartás és változásmenedzsment lesz. Az integráció a változásmenedzsment egyik fontos eleme, amikor egy vállalat vagy szervezet felvásárol más cégeket vagy részlegeket. Az integráció során az HR szerepe kiemelkedő fontossággal bír a sikeres összeolvadásban és a vállalati kultúra harmonizálásában. Ne feledjük: ha akvizícióra kerül sor, ennek kulcseleme a tudás megőrzése a vállalatban, hiszen az ottani kollégák vitték sikerre eddig is a céget. A megtartás a jelenlegi kollégák szempontjából hasonló okok miatt üzletileg is kritikus: a valóban versenyképes bérezésen túl, az alkalmazotti juttatások, a rugalmas munkakörülmények és a pozitív munkahelyi kultúra is hozzájárulhat ehhez. Az aktív toborzási stratégiák, a célcsoportok pontos meghatározása és a vonzó munkáltatói márka építése segíti a tehetségek megszerzését. Emellett az innovatív toborzási csatornák, a digitális platformok és a proaktív kapcsolatépítés mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalatok megtalálják és meg tudják szólítani a legjobb jelölteket.

Milyen területen kell egy HR vezetőnek fejlődnie, hogy tartani tudja a lépést? Mit tervez tanulni a következő időszakban, ha van ilyen? Vagy mire bátorítana másokat?

Az állandó tanulásra és a személyes fejlődésre való elkötelezettség kulcsfontosságú a sikeres HR vezetővé váláshoz. Így elsőként magát az önismeretet tartom fontosnak, hiszen ez a kulcs a vezetővé váláshoz is. Egy modern HR vezetőnek számos területen kell fejlődnie ahhoz, hogy tartsa a lépést a változó világgal és a komoly üzleti kihívásokkal. Szerintem három kulcsfontosságú területre érdemes koncentrálni. Az első a stratégiai gondolkodás és üzleti érzék: szélesebb perspektívát kell kialakítani és üzleti szemléletmódot kell alkalmazni. Meg kell érteni a vállalat stratégiáját, üzleti célokat és kihívásokat, hogy az HR stratégiát és tevékenységeit ezekre az alapokra helyezhesse. Az üzleti érzék segít abban, hogy az emberi erőforrásokat stratégiai előnyként kezelje és hozzájáruljon a vállalat eredményességéhez. A következő terület a technológiai hozzáértés. A digitális korban alkalmazkodni kell a technológia fejlődéséhez és meg kell érteni a HR technológiai megoldásokat. Az adatvezérelt döntéshozatal, a munkavállalói élmény javítása, a HR folyamatok automatizálása és a digitális munkakörnyezet kezelése mind olyan területek, amelyeken a HR vezetőnek fejlődnie kell ahhoz, hogy hatékonyan támogassa a vállalatot és a munkavállalókat.

A harmadik terület a változásmenedzsment. A változás gyors és gyakori jelenség a modern üzleti világban, ezért a HR vezetőknek képesnek kell lenniük kezelni a változásokat és támogatni az alkalmazottakat a változási folyamatokban. Ez magában foglalja a kommunikációs készségek fejlesztését, a változásokkal kapcsolatos agilitás kialakítását és a vezetői támogatást a változási kezdeményezések során.

Ha egy képzést kellene kiemelni, akkor egy olyat említenék, amely számomra oktatói oldalról friss tapasztalat és valóban hatékony: ez egy egyetemi HR stratéga képzés, amely komplex, valódi HR tudást ad, nagyon jó nézőpontokat lehet megismerni és valóban pezsgő környezetben lehet tanulni. Ezen felül a HRLife Clubhoz csatlakoztam, ahol zárt körben, kifejezetten önfejlesztésre fókuszálva kezdtem meg a munkát, ezt szintén szívből ajánlom mindenkinek.

I Forrás: hrportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details