2024. szeptember 18., szerda - Diána

Lakóingatlan

Eldurvul az airbnb-szavazás Terézvárosban?

2024-09-09 367

A Felelős Szálláskiadók Szövetsége és a Magyar Apartmankiadók Egyesülete legfrissebb közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy egy radikális aktivistacsoport a „Terézváros a miénk” című szórólapján, illetve az aktivistáinak kiküldött felhívásában az airbnb-zés teljes tiltásáért kampányol. Mindezt azonban olyan stílusban, amely félelemkeltésre és a köznyugalom megzavarására is alkalmas, hiszen az aktivistáinak kiküldött felhívásában arról írnak: „itt az ideje eltakarítani az airbnb-ket”, és így a házigazdákat, valamint hogy „tűzkővé váljon Terézváros!”.

„Fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzat is elhatárolódjon ettől az anyagtól és, hogy megállítsuk a témáról való diskurzus teljes radikalizálódását. Igaz, az álláspontok eddig is radikálisan eltértek egymástól, de azért kulturált mederben tudták a felek ütköztetni érveiket. Ennek a kiadványnak azonban már a szlogenje is kizár minden értelmes és higgadt párbeszédet, és a folytatás sem sikerült jobbra” – vélik az apartmankiadók.

A Felelős Szálláskiadók Szövetsége és a Magyar Apartmankiadók Egyesülete így reagált Szikra Mozgalom által inkriminált kérdésekre:      

  1. „Horror közösköltségek”: szerintük az airbnb-k megjelenésével emelkednek a közösköltségek. A tény az ezzel, hogy sok airbnb-s lakásnak ír elő a társasház emelt befizetést, és sok esetről tudunk ahol egy-egy váratlan kiadáshoz az airbnb házigazdák adták össze a pénzt. Olyanról azonban nem tudunk, hogy airbnb miatt emeltek volna közös költséget, ez nem is lenne érthető. Az airbnb lakók jellemzően a szálláson kívül tartózkodnak, ráadásul egy lakás sincs folyamatosan kiadva, így logikus, hogy kevesebbet is szemetelnek vagy használják a ház infrastruktúráját.           
  2. „Káosz és zaj”: a Szikra Mozgalom összemossa a teljes turizmust a buliturizmussal, mely valóban egy káros jelenség. Nyilvánvaló, hogy a „legénybúcsús hordák” aligha az airbnb-kben fognak megszállni, amelyek javarésze legfeljebb 4 főt tud fogadni, és minőségileg sem az a kategória már. A mindenkit - beleértve az airbnb lakókat is - zavaró bulituristák inkább a hosteleket preferálják, amelyekből jó pár található a kerületben. A legnagyobb például, 500 fős befogadóképességű. Ezek, miután más szabályozás alá esnek, szabadon működhetnek az airbnb tiltása után is. A Szikra Mozgalmat – és az önkormányzatot- valamiért mégsem foglalkoztatja egyáltalán ez.
  1. „Felelőtlenség”: Ahogy a Szikra Mozgalom szórólapján olvasható „Ami az AirBnb tulajoknak befektetés az nekünk az életünk!” Más érv nem szerepel! Egy felelős befektető azonban óvja, gondozza lakását és lakókörnyezetét, hogy több elégedett vendéget tudjon fogadni, ezáltal hozzájárul mindenki életkörnyezetének a javításához.               
  2. „A jövőnk felélése”: a Szikra mozgalom szerint az airbnb-zők tehetnek minden rossz kerületi folyamatról, így arról is, hogy kevesebb óvodai és iskolai férőhely van a kerületben. Az érveket azonban már nem volt helyük sajnálatosan felsorolni.

„Még az önkormányzat is elismeri azt a tényt, hogy az apartman kiadók évi mintegy 1 milliárd forint adóbefizetéssel járulnak hozzá a kerületi költségvetéshez – nem számolva a többi turizmusból élő kerületi vállalkozás befizetéseit –, amit aztán többek között óvodák és iskolák felújítására fordítanak. Érdemes azonban összevetni az 1 milliárd forintnyi hozzájárulást azzal, hogy a kerület mindössze évente 2 millió forintot fordít lakbértámogatásra, 180 milliót lakások felújítására és 70 milliót gyógyszertámogatásra” – állítja a Felelős Szálláskiadók Szövetsége és a Magyar Apartmankiadók Egyesülete.  A kerületből és általában a belvárosból való elvándorlás véleményük szerint egy több évtizedes jelenség, és semmi köze az airbnb-hez, azok okai között sokkal inkább szerepel a szmog, a kosz és a közszolgáltatások leterheltsége, alacsony színvonala.

Lehet, hogy a rövid távon kiadott lakásokból a kívánatosnál több van egyes városrészekben, de ha ez tényleg így van, a kerület le tudja állítani az új engedélyek kiadását. Egyébként viszont elismert szerepe van az airbnb-nek abban, hogy a 2000-es évek teljes leépülésének folyamatát mára sikerült visszafordítani. A tiltás pedig éppen azokba az időkbe vezethet majd vissza, amikor üres üzletek tátongtak a körúton.

„A hatodik kerület jövőjének, szabályozott formában és keretek között, de mi felelős kiadók is részesei kell, hogy legyünk, ha Terézváros valóban egy színes, nyüzsgő világvároshoz méltó belső kerület akar maradni. Ezt még pontosan így gondolta a polgármester is 2022-ben, és eszébe sem jutott az airbnb-t betiltani” – áll a közleményben.

„Együtt kell megoldani a problémákat és közben megőrizni azt, ami jó. Nem csak 1 milliárd forint adóbevételt adunk a kerületnek (és sokkal többet az államnak), de a jelenlétünk több száz kisvállalkozó és az ő több ezer (javarészt pályakezdő, hátrányos helyzetű) alkalmazottjuk megélhetéséhez is hozzájárul. Ők is, mint mi, a kerület fontos részei, és egyik sincs meg a másik nélkül. De az anyagiakon túl, azt is gondoljuk, hogy az airbnb-n megszállók nagy része tisztelettel érkezik hozzánk és színesítik a belvárost, sőt fontos részei annak. A már-már idegengyűlöletbe csapó indulatkeltés ellenük teljesen méltatlan. A turizmus, csakúgy, mint a kereskedelem és vendéglátás elengedhetetlen és természetes része bármely világváros belső kerületeinek. Aki ilyen radikálisan lép fel az airbnb-k ellen, amelyek mára önálló, szerves részét képezik a turizmusnak, azoknak aligha van fogalma a belváros múltjáról, lényegéről és pozitív jövőjéről. Valóban szükség van a megfelelő szabályozásra, de a teljes tiltásra biztosan nem. Ez a radikális hangnem pedig, amit a Szikra Mozgalom kiadványa képvisel, biztosan túl van minden kívánatos határon” – teszik hozzá a felelős érdekképviselők.

A közleményüket azzal a felhívással zárják, hogy: „A kerület nyugalma érdekében kérünk minden szavazásban érdekelt szereplőt, hogy továbbra is higgadtsággal, tisztelettel viszonyuljon a másikhoz!”

|Forrás: Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, Felelős Szállásadók Szövetsége

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

More details
A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

More details
Nagy Márton: a zsebünkben fogjuk hordani saját AI-asszisztensünket

Nagy Márton: a zsebünkben fogjuk hordani saját AI-asszisztensünket

More details
Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a saját lakást, mindenki albérletbe kényszerül

Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a saját lakást, mindenki albérletbe kényszerül

More details
Megnyitott Budapest új luxusikonja – Ezt tudja a Kimpton BEM

Megnyitott Budapest új luxusikonja – Ezt tudja a Kimpton BEM

More details
Újabb óriáscégnek lett elege a home office-ból

Újabb óriáscégnek lett elege a home office-ból

More details
Felforgatja a klímaváltozás az ingatlanpiac egyik legfontosabb ágát - Több ma ismert cég is eltűnhet

Felforgatja a klímaváltozás az ingatlanpiac egyik legfontosabb ágát - Több ma ismert cég is eltűnhet

More details
Pestext Irodalmi Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

Pestext Irodalmi Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

More details
FIN - Fehérvári Irodalmi Napok, 2024. szeptember 18-21.

FIN - Fehérvári Irodalmi Napok, 2024. szeptember 18-21.

More details