2021. június 17., csütörtök - Laura

Irodapiac

Beléptünk a hibrid irodakorba

2021-06-10 90

Ispánki Nikoletta, az IWG country managere szerint a pandémia felerősített egy már korábban is erősödő trendet, mely szerint a munkaadók és a munkavállalók is olyan irodamegoldásokat keresnek, amelyek rugalmasak, és ezen most messze nem az irodaterületek variálhatóságát értjük.

 -    Milyen trendek érvényesülnek ma az irodapiacon? Sajnos nyilvánvaló, hogy a Covid kérdését nem tudjuk megkerülni…

-    Túl egyszerű következtetés lenne, ha azt mondanánk, hogy teljes mértékben a Covid-19 járvány miatt változott meg az emberek munkamódszere, és a közös fizikai környezet – magyarul az iroda - helyett a legkényelmesebb és legtermékenyebb helyekre helyeződik át a tényleges munkavégzés. De ez a feltételezés téves lenne. A járványnak kétségtelenül drámai és tartós hatása van, de csupán felgyorsította azt a tendenciát, amely már évek óta tart; a munkaadók fokozatosan áttérnek a „hibrid” munkavégzésre: otthon, egy helyi irodában és alkalmanként a vállalati központban is dolgoznak.
 

-    Globálisan hogyan teljesít az Önök anyacége, az IWG?

-    Ahogy említettem, a világjárvány drámai hatással volt a munkamódszerekre; ma már mérettől függetlenül jelzik a cégek, hogy a hibrid munkavégzés a hétköznapok része, és ez hosszabb távon is velünk marad. Bár a világjárvány mindannyiunk számára kihívást jelentett az ágazaton belül, úgy gondolom, hogy hosszútávon  fényes jövő elé nézünk. Az NTT-vel kötött megállapodás hasonló nagyságrendű az IWG korábbi legnagyobb, 95 000 alkalmazottat érintő megállapodásához, amelyet a Standard Chartered pénzügyi szolgáltatóval hoztunk tető alá. Emellett az elmúlt hetekben több nagyvállalattal kötöttünk globális megállapodásokat. Az innovatív megállapodások megerősítették az IWG vezető pozícióját a hibrid munkavégzéshez szükséges irodaszegmensben. Az általunk nyújtott hibrid megoldások lényege, hogy valamennyi iparág munkavállalóját támogatjuk a megfelelő megoldás megtalálásában.   

-    Kezd éledezni a magyar piac is?

-    Ahogy egyre jobban nyit az ország, úgy egyre több megkeresésünk van. Ügyfeleink nagyfokú rugalmasságot szeretnének, illetve egy olyan környezetet akarnak megteremteni, ahol a munkavállalók hatékonyan tudnak dolgozni. Szerencsére a mi üzleti modellünk ezeknek az igényeknek teljesen eleget tesz, mivel határozatlan időre, egy-két hónapra vagy év(ek)re is tudnak szerződni. Azt tapasztaljuk, hogy a partnereinknek kifejezetten fontos a bővülési lehetőség. Egyre több olyan ügyféllel dolgozunk, akik már most jelezték bővülési szándékukat a közeljövőre vonatkozóan.

-    Említette a hibrid munkavégzést. Hogy néz ennek az irodai oldala?

-    Ha ki kellene emelnem a legújabb tendenciát, ami a corona vírusnak köszönthetünk, akkor a cégek már nem úgy gondolkoznak, hogy egy nagy irodát szeretnének, hanem inkább több kicsit, különböző helyszíneken. Ezáltal lerövidül a munkavallók  munkába járására fordított idő, kevesebbet kell a tömegközlekedésessel tölteni, szerencsés esetben akár gyalogtávolságra kerül az iroda. Magyarországon jelenleg 13 szolgáltatott irodát üzemeltetünk, így könnyedén meg tudjuk valósítani az ügyfeleink bármilyen igényét. Idén is tovább folytattuk a portfoliónk bővítését, a harmadik hullám közepette nyitottuk meg a legújabb irodánkat a Signature-t, ami a Szervita téren található.

-    Miként néz ki a szolgáltatott irodák piaca, kinek jelenthet ez megoldást?

-    Szerencsére egyre többen ismerik a szolgáltatott irodapiacot, és annak előnyeit. A jellegzetesség, hogy azonnali költözésre kész irodákat kínálunk, amelynek ára mindent tartalmazz (közüzemi díjak, mint villany, víz stb., internet használat, karbantartás, biztosítás, bútorok stb.) Az ügyfeleinknek nincsen egyéb járulékos költsége. Nagyon széles szolgáltatási portfolióval dolgozunk, az egyórás coworking irodahelyiség használatától kezdve a több éven át tartó privát irodáig számos lehetőséget kínálunk az ügyfeleinknek. Lehet ez akár napi irodahasználat, tárgyalóhasználat, vagy virtuális iroda. Mivel széles szolgáltatási portfolióval dolgozunk, úgy az ügyfélkörünk is nagyon széles; egyaránt megtalálhatók köztük a freelancerek, kisvállalatok, kkv-k, állami cégek, de több corporate ügyfelünk is van. Mindenkinek tudunk kínálni egy olyan megoldást, amely megfelel az igényeinek.

-    A másik markáns trend a home office diadalmenete. Az Önök véleménye szerint ez folytatódik?

-    Nagyon nehéz a virtuális térben csapatot építeni, összetartani. Véleményem szerint a heti öt nap home office nem sok helyen fog elterjedni. Egyszerűen hosszútávon nem igazán fenntartható.  Amit tapasztalunk, az az, hogy a cégek próbálnak egy egészséges, fenntartható légkört teremteni, amelyben lehetőség van home office-ra, ám továbbra is fontos a személyes kollaboráció.

-    Hogyan változtak a bérlői igények az elmúlt egy-két évben?

-    Az egyik legjelentősebb trend, amit látunk, a tagsági ajánlatok növekedése, amelyekkel ügyfeleink hozzáférhetnek a világszerte több mint 3500 helyszínből álló teljes hálózatunkhoz. 

-    A tömeges átoltottság elérhető közelségbe került. Önök szerint visszatérnek a régi szép idők?

-    Csak előre érdemes tekinteni, sohasem hátra. Úgy gondoljuk, hogy a Covid kihívásai után fényesebb jövő vár az iparágra.

(Forrás: Irodakereso.info)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Mit művelnek a magyar autósok a kutakon? Literszámra veszik ezt az üzemanyagot: tudhatnak valamit

Mit művelnek a magyar autósok a kutakon? Literszámra veszik ezt az üzemanyagot: tudhatnak valamit

More details
Az ingatlanpiacot eddig pörgette, de kifut a 3 ezer milliárdos NHP Hajrá

Az ingatlanpiacot eddig pörgette, de kifut a 3 ezer milliárdos NHP Hajrá

More details
Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

More details
Szoftverrobotok csökkenthetik a súlyos munkaerőhiányt

Szoftverrobotok csökkenthetik a súlyos munkaerőhiányt

More details
Sikeres kötvénykibocsátás a KÉSZ Csoportnál

Sikeres kötvénykibocsátás a KÉSZ Csoportnál

More details
Új kihívások előtt a startupok

Új kihívások előtt a startupok

More details
Régen várt jó hírt kaptak a világ autógyártói

Régen várt jó hírt kaptak a világ autógyártói

More details
Az inflációtól tartanak a befektetők, nagyot ralizik az ingatlanszektor

Az inflációtól tartanak a befektetők, nagyot ralizik az ingatlanszektor

More details