2024. május 19., vasárnap - Ivó, Milán

Terroristákkal fonódott össze a kuruc.info?

2008-04-21 1004

Új jogsegélyt kért az igazságügyi tárca az Egyesült Államoktól a szélsőséges kuruc.info hírportál, illetve a gyanú szerint azzal összefüggésbe hozható Magyarok Nyilai ügyében - értesült a HVG. A tavalyi kudarc után immár a tengerentúlon érzékenyen kezelt terrorcselekmény-sorozattal próbálnak érvelni a magyar hatóságok.

A hetilap csütörtöki számában megjelent írás szerint a hazai hatóságok sötétben tapogatóznak, és egyelőre az sem biztos, létezik-e egyáltalán a Magyarok Nyilai nevû szervezet, amely korábban több Molotov-koktélos támadást, közte országgyûlési képviselők ellenieket is magára vállalt. A Magyarok Nyilai vállalta magára Csintalan Sándor ólmosbottal történt megverését és a budapesti Broadway Jegyiroda elleni támadást is. 

Azonosítható bizonyítékot eddig nem sikerült rögzíteni. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai február végén több embert őrizetbe vettek a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg tagjai közül, ám eddig egyiküket sem hallgatták még ki gyanúsítottként. 

A legígéretesebb nyomnak a merényleteket vállaló e-mailek tûnnek, amelyekről az a gyanú, hogy az Egyesült Államokban mûködő szerverről érkeztek, ugyanonnan, ahol a terroristákkal ideológiai rokonságot mutató kuruc.infót üzemeltetik. Nemzetbiztonsági forrásból ugyanakkor arra hívták fel lapunk figyelmét: az a tény, hogy ugyanarról a szerverről küldik a fenyegető maileket, csak valószínûsíti, de még nem bizonyítja, hogy egymással összefonódott szervezetekről van szó.

Emlékezetes, hogy a kuruc.info is számtalan alkalommal, alig titkoltan fenyegető jelleggel tette közzé bírák, újságírók, értelmiségiek személyes adatait ("Várjuk a magyarság kihalására vágyó kaftános telefonszámát, ugyanis lakcíme már megvan").

Most már másképp érvelnek

A HVG értesülései szerint a napokban újra próbálkozott az igazságügyi és rendészeti tárca az Egyesült Államok hatóságainál, immár a tengerentúlon érzékenyen kezelt terrorcselekmény-sorozattal is érvelve. Korábban a magyar hatóságok már kértek jogsegélyt onnan, de az amerikai törvények miatt nem jártak sikerrel. 

Az Egyesült Államok hatóságai szerint ugyanis a bírák adatainak közzététele az amerikai jogszabályok alapján nem számít bûncselekménynek addig, amíg nem buzdít erőszakra. Az amerikai szervek nem találtak arra utaló jelet, hogy a kuruc.info erőszakra buzdított volna, így az ügyben nyílt nyomozásra nincsen lehetőség.

Magyar György ügyvéd ezzel kapcsolatban a Klubrádióban tavaly novemberben elmondta: az ügyészség ugyan helyesen járt el, amikor megkereste a külföldi hatóságokat, de nem biztos, hogy jól határozta meg a jogsegélykérés jogcímét, amikor "személyes adatokkal való visszaélés" ügyében kért segítséget.

A büntetőjogász úgy véli: ha más tényállást jelöltek volna meg, nem kaptak volna elutasító választ. Ugyanis csak akkor lehet helye a megkeresésnek, ha az elkövetett tett mindkét állam joga szerint büntetendő. Az ügyészség mérlegelje, hogy megvalósul-e olyan tényállás, mely 5 évnél súlyosabb börtönbüntetéssel büntethető, és akkor már lehet titkosszolgálati eszközöket használni a portál mögött álló személyek kiszûrésére - közölte Magyar.

Tavaly ősszel a szaktárca még egyfajta "cenzúra" gondolatával is eljátszott: "Az Igazságügyi- és Rendészeti Minisztérium (IRM) foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy korlátozza a kuruc.info elérhetőségét" - mondta akkor Takács Albert miniszter a Nap-keltében. Hozzátette ugyanakkor: "ez sokkal kényesebb dolog, hiszen akarva-akaratlan valamilyen módon a cenzúrára hasonlít, ha az elérhetőséget korlátozzák". 

A Népszabadság információja szerint a kuruc.info portál 2005. december 30-i bejegyzése óta egy arizonai szerveren fut. Ezzel kapcsolatban Ormós Zoltán internet-jogász lapunknak tavaly úgy nyilatkozott: ha a kuruc.info főszerkesztője magyar állampolgár, vagy Magyarország területéről töltik fel a jogsértő tartalmat az internetre, akkor abban az esetben is megindítható a büntetőeljárás, ha a szerver Amerikában van. Ebben az esetben a nyomozó hatóságok feladata kideríteni, valóban itthonról valósították-e meg a jogsértést.

Már nem szánalmas operetthadsereg

A hatóságok mellett most nem tétlenkednek a civilek sem. Mint arról nemrég beszámoltunk, Deák Gábor, az újlipótvárosi antifasiszta tüntetés egyik civil szervezője az ATV Reggeli Jam címû mûsorában bejelentette: nemzetközi jogászcsoportot hoztak létre, hogy megfékezzék az interneten elérhető, uszító hangvételû portálok tevékenységét. Ugyancsak a civil (online) antináci aktivitás jele, hogy több blogon is igyekeznek felfedni a kuruc szerkesztőinek, illetve más jobboldali szélsőségeseknek a kilétét, kérdés persze, mennyire megbízhatóak a közölt információik.

Nemzetbiztonsági forrásból lapunknak megerősítették a HVG információját, amely szerint vizsgálják a csoportok, vezetőik anyagi hátterét is, "szemet szúró ugyanis, ahogyan az elmúlt másfél-két évben megerősödtek". Úgy tudjuk: az illetékes szervek a törvényben rögzített titkos személyi és technikai eszközökkel pontosan körülhatárolták a kuruc.info lehetséges szerzői körét, és erről információkat is átadtak a rendőri és ügyészi szerveknek - a labda tehát már az ő térfelükön pattog.

Ha végül sikerül tetteseket fogni, az ügy precedens lesz: magyar terroristák eddig nem álltak hazai bíróság előtt. Ügyészi berkekben éppen ezért úgy látják, sok múlik majd a törvényszék hozzáállásán - áll a HVG-ben. 

A lap szerint abban a rendőrségen és az ügyészségen is egyetértenek, hogy a radikálisok cselekményei, terveik, szervezettségük túlnőtt azon a ponton, amikor még szánalmas operetthadseregként lehetett kezelni őket. 

(Forrás: www.hirszerzo.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

More details
Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

More details
Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

More details
Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

More details
A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

More details
Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

More details
Május 27-től pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidéki éttermek

Május 27-től pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidéki éttermek

More details
Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

More details
Újabb gyógyvizes medencével bővült egy egerszalóki szálloda

Újabb gyógyvizes medencével bővült egy egerszalóki szálloda

More details