2024. május 9., csütörtök - Gergely

Zsebre megy - Aljas kártyacsalások

2008-04-11 788

Ha a bankkártyahasználat során a legalapvetőbb biztonsági szabályokat betartjuk, már jó eséllyel kezeltük a kockázatokat. Vannak azonban olyan nem várt, „szofisztikált” trükkök, amelyek további figyelmet igényelnek. Ilyen lehet a klónozás, fóliázás, vagy „kamulálás”.Alkalom szüli a tolvajt – bizonyára a kártyatolvajt is. 

Éppen ezért ne hagyjuk elöl a bankkártyánkat, ne írjuk fel feltûnő helyre a kártyánk legfontosabb paramétereit! Ugyanakkor az alkalmi tolvajok mellett vannak olyan bûnbandák, amelyek komoly szervezőmunkát, akár némi technológiai beruházást is vállalnak a nagyobb értékû lopás reményében. Ezúttal tehát nem a „hirtelen felindulásból”, hanem az „aljas indokból előre megfontolt szándékkal elkövetett kártyacsalásokkal” foglalkozunk.

A tudományos hírek állandó témája, melyik élőlényt hogyan lehet klónozni, és milyen óvintézkedéseket tesznek a világ kormányai, a nemzetközi szervezetek, hogy az ember tetszőlegesen ne legyen reprodukálható. Nem nehéz belátni, hogy mennyivel egyszerûbb lehet egy bankkártyát klónozni. Legalábbis így nevezzük a kártyacsalások egy fajtáját. A klónozók az eredeti kártya mágnescsíkját lemásolva, illetve egyéb szükséges információk ismeretében csalnak, például későbbi időpontban újból lehúznak egy kártyát, sőt akár olyan új kártyákat gyártanak, amelyekkel visszaéléseket tudnak elkövetni az eredeti kártya mögött álló számla terhére.

A technológia sokféle lehet, az egyszerû többszöri lehúzástól az olyan speciálisan kifejlesztett eszközökig, amelyek egy kártya használata után elraktározzák a mágnescsík reprodukálásához szükséges információkat (sajnos a kis memorizáló eszköz annyira kicsi, hogy jó eséllyel még akkor sem vesszük észre, ha előttünk történik a kártya lehúzása). Léteznek „megbuherált” POS-kártyaleolvasók is, amelyek szintén eltárolják a csaláshoz szükséges adatokat.

Jó esetben azért az ilyen bandák hamar lebuknak, két elkövetett bûntény után már összevethető, hogy hol használták a károsultak a kártyát, mindenesetre, amit meg lehet tenni védekezésképpen, azt érdemes. Elsősorban azt, hogy a kártyás fizetés folyamatát végigkövetjük. Megnyugtatóbb, ha a szemünk előtt történik a fizetés, mint ha elviszik a kártyát, és visszahozzák.

Kamera, fólia

Korábban rengeteg rémtörténet, olykor eltúlzott városi legenda keringett az ATM-ek környékén benyelt kártyákról. Leragasztott kártya- vagy pénzkiadó, fóliázott billentyû, amelyen nyomon követhető a PIN-kód, pontosan nem lehet tudni, hogy mennyire valós veszélyek. Ma már ritkábban hallani ezeket a módszereket, de azért nem árt elismételni, érdekes preparált ATM-készülékekkel lehetett korábban találkozni.

Klasszikus trükk volt, hogy az ATM pénzkiadó nyílását leragasztották, a gép a ragasztási felületre ragadt pénzt nem húzta vissza, de ki sem adta. A trükkös bûnöző esetleg még azt is kiírta az ATM-re, hogy „reklamáció a fiókban”, az ügyfél bement a bankba, a tolvaj gyorsan odalépett, kivette a kiadott pénzt, és ellógott. Ne hagyjuk el az ATM-et ilyen esetben, főleg ne akkor, ha jön egy „segítőkész” ember, aki felajánlja, hogy ő tartja a frontot, nyugodtan intézkedjünk. Jó eséllyel éppen az egyik tolvajjal van dolgunk.

Olyan beépíthető szerkezetet is használtak már ATM-nél, amely leolvasta a kártya mágnescsíkját. Nem könnyû ugyan a szerkezetet észrevenni, de minden gyanús jelnél jelezzünk, kérjünk segítséget!. Elengedhetetlenül szükséges, hogy az ATM-es készpénzfelvétel előtt, alatt és után amúgy is legyünk egy kicsit mindig óvatosabbak.

Ha a kártyahasználat közvetlen környezetében idegen ember megszólít, legyünk gyanakvóak. Ha valaki hirtelen információt kér, bizalmas közelségünkbe jut, esetleg autóval távoznánk, és mûszaki problémánk támad, legyünk egy kicsit paranoiásabbak, mint alapesetben, könnyen lehet, hogy trükkös tolvajoknak a kártyánkra vagy a pénzünkre fáj a foga. A PIN kód beütésénél különösen legyünk óvatosak, ne lásson rá a mögöttünk sorban álló, némi üldözési mániával azt is megnézhetjük, hogy az ATM-nél található biztonsági kamera hova fókuszál, ha az arcunkra, akkor jól van beállítva, ha a billentyûzetre, akkor elképzelhető, hogy illetéktelenek a PIN kódunkat szeretnék.

Megtévedt tisztviselők

Van, amivel szemben tehetetlenek vagyunk. Sajnos, mivel a bankoknál megvannak azok az információk, amelyek elegendőek a visszaélésre, ha egy rosszhiszemû munkatárs meg tudja szerezni az adatokat, akkor vissza is élhet velük. A legfontosabb, amit meg kell tennünk, hogy bármilyen visszaélésgyanúnkat azonnal jelezzük a banknak!

ATM-trükkök

Az ATM-es csalások hosszú történetében előfordult már olyan is, hogy a csalók ál-ATM-et állítottak fel, pénzt természetesen nem adtak ki, de kártyaadatokat és PIN kódokat rögzítettek. Nem éppen valószínû, hogy fals ATM-mel találkozunk, de azért igyekezzünk kerülni a bármilyen oknál fogva is gyanús masinákat! Végül létezik olyan szerkezet is, amely az éjjel-nappal nyitva tartó, de zárt térben levő ATM-ek ajtaján kér PIN kódokat. Figyelem, ez is csalás, az ilyen ajtókon csak le kell húzni a kártyát, soha ne adjunk meg PIN kódot, mert azt csak tranzakciók során kéri a bank.

Bár sokkal jellemzőbb a személyes ügyintézés az új kártya esetén, de elképzelhető, hogy postán kapunk kártyát, illetve PIN kódot. Bár a bank óvatos, egy levélben biztosan nem küldi a kettőt, főleg nem „sima” küldeményben, de azért legyünk elővigyázatosak, ha ilyen küldemény érkezése várható. Nehogy egy hosszabb utazás miatt összetorlódjon a postaládában, vagy a postát gyûjtő asztalon az ilyen küldemény, amit aztán illetéktelen felbonthat, ellophat.

Figyeljünk a megsemmisítésre!

A lejárt bankkártyákat általában le kell adni a bank munkatársainak, így kapjuk meg az új, érvényes bankkártyákat. Bármikor, ha bankkártyát találunk, esetleg rendelkezünk már nem érvényes kártyákkal, gondoskodjunk a visszajuttatásról, illetve a megsemmisítésről. Ha ugyanis illetéktelenek kezébe kerül, a régi kártya segít egy új, kamukártya létrehozásában.

Sőt, sajnos az úgynevezett kamulálással még pusztán generált kártyaadatokkal is képesek lehetnek a csalók pénzt vagy valamilyen kisebb összegû árut megszerezni. A kártyaszám felépítése könnyen kiismerhető, kezdő számcsoportként a kártyafajta és a bank azonosítható, majd a típus és a sorszám, a végén pedig egy ellenőrző szám. Aki ennek a struktúráját ismeri, kreálhat random kártyaadatokat, amelyeket az interneten kisebb összegû fizetéseknél felhasználhat, mert ilyenkor egészen elemi autorizálást használnak egyes rendszerek.

Óvakodjunk a telefonon érdeklődőktől

Sokszor elhangzott, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, a PIN kódunkat soha ne adjuk meg telefonon! Ügyesebb tolvajok esetleg megpróbálkoznak azzal, hogy az ellopott kártyán található nevünk alapján telefonszámot szereznek, majd jelzik, hogy megvan a kártya, de a PIN kódra szükségük van a kártya aktiválására, vagy valami hasonló szöveget mondanak, ilyenkor semmiképpen ne adjuk meg a számunkat.

(Forrás: www.fn.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Egymilliárd forintból újulhatnak meg a Tourinform irodák

Egymilliárd forintból újulhatnak meg a Tourinform irodák

More details
Angela Saliba a budapesti Marriott szállodák új vezérigazgatója

Angela Saliba a budapesti Marriott szállodák új vezérigazgatója

More details
Új üzemeltetőhöz került a Tihany Yacht Club és egy dobogókői hotel

Új üzemeltetőhöz került a Tihany Yacht Club és egy dobogókői hotel

More details
Rozsdaövezeti besorolást kapott a LIVING Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztése

Rozsdaövezeti besorolást kapott a LIVING Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztése

More details
Továbbra is Magyarország vezető márkái között a SPAR

Továbbra is Magyarország vezető márkái között a SPAR

More details
Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

More details
Május 13-a a hummusz világnapja

Május 13-a a hummusz világnapja

More details
Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

More details
Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

More details