2024. szeptember 29., vasárnap - Mihály

Jelszavak és kódok teljes biztonságban

2008-01-17 449

Manapság annyi jelszót, PIN kódot, azonosítót kell megjegyeznünk, hogy kész csoda, ha nem zavarodunk bele. Szerencsére a számítógép ebben is tud segíteni. Nyilvántartja helyettünk ezeket a fontos adatokat is. Még ha nem is dolgozunk naphosszat a számítógéppel, akkor is temérdek kódot kell fejben...

... tartanunk: mobiltelefonok, bankkártyák, kaputelefonok, riasztók  várják tőlünk a megfelelő azonosító megadását. Ezeket az ember igyekszik észben tartani, hiszen naponta többször szükség lehet rájuk. De ha ezt még tetézzük néhány e-mail fiók felhasználói nevével és jelszavával, netán regisztrálunk egy-két webkettes oldalon, fórumokban, vagy banki ügyleteinket akarjuk intézni online, amihez többszintes azonosítás szükséges, hát ember legyen a talpán, aki valamennyi jelszót fejben tudja tartani. Nem, az bizony nem jó megoldás, ha mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk, és persze az sem szerencsés, ha könnyen kikövetkeztethető jelszavakat hozunk létre. Ezzel a két módszerrel szinte tálcán kínáljuk az adatainkat azoknak, akik a megszerzésükre szakosodtak, s mostanában egyre több ilyen esetről hallani.

A különböző jelszómenedzser szoftverek éppen ezt a problémát hivatottak megoldani: eltárolják jelszavainkat, azonosítóinkat, PIN kódjainkat, mindent, amit csak rájuk bízunk. Az összes adatot egyetlen, titkosított adatbázisba helyezhetjük, amelyet persze egy újabb jelszóval kell védenünk, de így legalább csak ezt az egyet kell megjegyeznünk. A többit bármikor előkereshetjük az adott programból. Persze a bankkártya és a telefon kódját azért kénytelenek leszünk még fejben tartani, hiszen az automata előtt azért kényelmetlen a notebookon előkeresni a PIN kódot. Igaz, ha van egy jó PDA-nk, ez sem lehetetlen, azt már kényelmesebben használhatjuk az utcán, ezért cikkünkben mutatunk egy alkalmazást a Windows Mobile felhasználóknak is.

Viszont e-mail fiókjaink, online regisztrációink nyilvántartását nyugodtan rábízhatjuk egy-egy ilyen alkalmazásra, hiszen úgyis a számítógép előtt ülünk, amikor használnánk őket. Arra is van példa, hogy a jelszómenedzsert, adatainkkal együtt közvetlenül USB memóriáról futtathatjuk, így akár egy idegen gépen is előszedhetjük a szükséges információkat, telepítés nélkül.
De most már lássuk néhány konkrét szoftvert is ez ügyben!

Windows
Keepass (Freeware)
A Keepass a mi személyes kedvencünk Windows alatt, először is teljesen ingyenes, másodszor magyar menükkel is rendelkezik (a honosítás letölthető innen), harmadszor van benne néhány extra szolgáltatás, ráadásul még bővíthető is a tudása plug-inekkel. A programból jelenleg két verzió van, az 1.x a stabil, biztosan mûködő, a 2.x pedig jelenleg még erősen fejlesztés alatt áll, így azt csak akkor használjuk, ha megbízunk egy alpha állapotban lévő szoftverben (nálunk volt olyan XP, amelyen el sem indult). Szóval a biztonság kedvéért egyelőre érdemes a stabil verziót választani, elvégre fontos adatainkat bízzuk rá.

Ha már válogatunk a verziók között, érdemes azt is tudni, hogy portable változat is készült a Keepassból, vagyis akár egy USB kulcson is hurcolhatjuk magunkkal, és bármilyen (Windowos) gépen hozzáférhetünk az adatainkhoz.
A program egyszerre több adatbázist is kezel, így például többfelhasználós rendszerekben is hasznát vehetjük.
Adatbázisunkat egy mester kulccsal védhetjük, de ha nem akarjuk folyton begépelni, vagy félünk, hogy elveszítjük, akár egy kulcsfájlt is létrehozhatunk, mondjuk egy lemezre vagy USB memóriára, és belépéskor ennek a segítségével azonosíthatjuk magunkat. Persze ha elveszítjük a kulcsfájlt, az éppen olyan következményekkel jár, mintha elfelejtenénk a mester jelszót: mivel az adatbázis titkosított, nem férünk többé hozzá az adatbázishoz.

Új adat bevitelekor arra is van lehetőségünk, hogy biztonságos jelszót generáltassunk a szoftverrel, így nem nekünk kell ilyeneket kitalálni, s mivel megjegyezni sem, érdemes ezeket használni. A véletlenszerûen előállított jelszó különböző beállításokkal azért befolyásolható, így ha valahol kötött a kért jelszó hossza, vagy a használható karakterek, ezeket a megkötéseket a Keepass is képes figyelembe venni a jelszó generálásakor.
Jelszavainkat kategóriákba sorolhatjuk, így a visszakeresés is nagyon egyszerû. A jelszavakat, kódokat kedvünk szerint hasznosíthatjuk, de például az Auto-gépelés végrehajtása menüponttal egyetlen kattintással beírhatjuk az adott weboldalon a felhasználónevet és jelszót.

A Keepass kifejezetten erre a területre koncentrál, az adatok mezőit nem szabhatjuk át, nem hozhatunk létre plusz mezőket, viszont megjegyzéseket fûzhetünk minden bejegyzéshez, így ha esetleg többlet információ is tartozik a bejegyzéshez, ide beírhatjuk. A jelszavakhoz (és a mester jelszóhoz is) megadhatunk lejárati dátumot, így – a biztonság érdekében – egy adott időpontban a program figyelmeztet minket arra, hogy változtassuk meg a jelszót. Adatbázisunkat többféle formátumban exportálhatjuk (CVS, XML stb.), illetve importálási (CodeWallet, PwSafe stb.) lehetőségünk is van.

Password Manager XP (Shareware)
A Password Manager XP kicsit túlmutat a Keepass lehetőségein. Nagyon megbízható, jól felépített alkalmazás, amelyre minden adatunkat rábízhatjuk, és nem csupán internetes eléréseinket. Sajnos mindezt nem ingyen nyújtja, viszont hogy ne vegyünk zsákbamacskát, 30 napig tesztelhetjük a próbaverziót.
Itt is meg kell adnunk egy mester jelszót, amelyet azután illik megjegyezni (az adatbázis itt is titkosított, válaszható titkosítási algoritmusokkal). Hasonlóan a Keepasshoz, itt is csoportokat hozhatunk létre a jobb áttekinthetőség kedvéért, viszont itt csoportonként saját mezőket határozhatunk meg a bejegyzések számára. Így itt egyértelmûen tudjuk nyilvántartani PIN kódjainkat, hitelkártya adatainkat, internetes jelszavainkat és minden egyéb fontos adatunkat, és akár titkosított címjegyzékként is használhatjuk. Jelszógenerátort itt is találunk, ahogy a magyar nyelvû menükre sem lehet panaszunk, azok is vannak. Sőt, cserélhető meghajtóra is telepíthetjük a programot, mégpedig az Eszközök menüből. A program összedolgozik a böngészőkkel is, így a jelszavak mentése és felhasználása kényelmesen megoldható.

A Password manager XP tehát mindent tud, amire szükségünk lehet, igaz, ezért 30 dollárt kell kifizetnünk.
A PDA tulajdonosok használhatják a program Windows Mobile változatát is, amely Pocket PC 2003/SE, WM5 és WM6 rendszerekkel ellátott tenyérgépen egyaránt mûködik. Egyelőre a PDA változat béta verzió, ingyenesen letölthető, és február 1-jéig használható.

Macintosh és Windows
Data Guardian (Shareware)

A Data Guardian nagyjából azt nyújtja, amit a Password Manager XP, de van belőle Windowsos és Maces változat is. A felület mindkét esetben szinte azonos, és szerencsére a Windowsos változat is az OS X-es hagyományokat követi, ennek köszönhetően ízlésesebb és áttekinthetőbb, mint társai.
Itt is tetszőlegesen összeállított mezőnevekből építhetjük fel a bejegyzéseinket, így azokat tökéletesen az adatokhoz igazíthatjuk. Az általános mező-típusok mellett (jelszó, e-mail cím, szöveg stb.) akár képeket is beilleszthetünk. Csoportosíthatunk, és persze minden eltárolt adatot egyetlen kattintással vágólapra küldhetünk, hogy ne kelljen gépelnünk sem. OS X alatt a Keychain - később még ejtünk róla szót - bejegyzéseit is importálhatjuk egy mozdulattal. de ugyanígy exportálhatjuk is különféle formátumokba (CSV, HMTL) az adatainkat, illetve az iPodra, netán a Palmunkra is átküldhetjük őket.

Lehetőségünk van különböző adatbázisok szinkronizálására is, és persze ennek megfelelően annyi adatbázist hozunk létre, amennyit nem szégyellünk. Természetesen a jelszógenerátor sem maradt ki. Nagyszerû szoftver, de sajnos nem adják oda ingyen, 20 dollárt kell fizetnünk érte. Ha győztest kellene hirdetnünk a felhozatalból, a Data Guardian biztosan megkapná az aranyérmet.
Letöltés

Macintosh
Keychain (A rendszer része)

Az OS X rendelkezik saját kulcskezelő alkalmazással. Jelszavaink megjegyzésére remek, és a különböző tanúsítványokat is eltárolja, de valójában nem a hagyományos értelemben vett jelszómenedzser. Kódjaink, kártyaadataink és jelszavaink tárolását bízhatjuk nála sokoldalúbb alkalmazásra is, például az előbb bemutatott Data Guardianra.

RapidoSerial (Freeware)
A RapidoSerial végképp kilóg a sorból, mégis valahogy ide kívánkozott. Nem jelszavaink és PIN kódjaink eltárolására hivatott, hanem arra, hogy számon tartsa szoftvereink licenc adatait. Vagyis sorozatszámokat, regisztrációs kulcsokat, ezekhez tartozó e-mail címeket, neveket tárol el.

Persze mindezt levédhetjük egy központi jelszóval is, így nem jut hozzá bárki ezekhez a fontos információkhoz. Egy teljes újratelepítésnél pedig kifejezetten hasznos, hogy megtaláljuk valahol ezeket az adatokat.

Windows Mobile
Spb Wallet

Végül lássunk egy példát az igazán mobil megoldásra, vagyis arra, ha a PDA-nkon szeretnénk eltárolni minden fontos jelszót, kódot, adatot. Az Spb Wallet éppen erre hivatott, és 30 dollárért már vihetjük is. Könnyedén feljegyezhetünk vele mindent, és egészen ízléses felülete van. A bejegyzések testre szabhatók, és ha nem akarunk a PDA-n „pötyögni”, kapunk hozzá egy asztali PC-re tehető alkalmazást is, amelybe kényelmesen felvihetjük az adatokat, majd szinkronizálhatjuk azokat a tenyérgéppel. Így auztán akár a zsebünkben is elfér minden fontos adatunk, és cserébe egyetlen mester jelszót kell csak megjegyeznünk. Azt viszont jegyezzük meg rendesen!

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Itt az év legkülönlegesebb ingyenes családi sportfesztiválja - 2024. szeptember 28.

Itt az év legkülönlegesebb ingyenes családi sportfesztiválja - 2024. szeptember 28.

More details
Egyre többen szeretnének tanulni a szellemi tulajdon védelméről

Egyre többen szeretnének tanulni a szellemi tulajdon védelméről

More details
Üzleti titok és munkaviszony – kiadványajánló

Üzleti titok és munkaviszony – kiadványajánló

More details
Hárfafesztivál, 2024. október 4-6.

Hárfafesztivál, 2024. október 4-6.

More details
Garabonciás Napok, 2024. szeptember 29. - október 3.

Garabonciás Napok, 2024. szeptember 29. - október 3.

More details
Évadzáró sárkányhajó fesztivál Székesfehérváron, 2024.szeptember 28.

Évadzáró sárkányhajó fesztivál Székesfehérváron, 2024.szeptember 28.

More details
Land Rover baráti találkozó, 2024. szeptember 27-29.

Land Rover baráti találkozó, 2024. szeptember 27-29.

More details
Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár, 2024. szeptember 26-29.

Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár, 2024. szeptember 26-29.

More details