2024. június 18., kedd - Levente

Nagy összeomlások és milliárdos mentőakciók

2007-09-24 647

A Reuters összeállítást közöl az elmúlt évek legnagyobb banki mentőakcióiról annak kapcsán, hogy a Bank of England közbelépett a Northern Rock jelzáloghitelező pénzintézet érdekében, de egyelőre nem volt képes ezzel megállítani a betétesek rohamát.

Hétfőn is folytatódott a megrettent betétesek pénzkivételi rohama a bankközi piaci likviditásszûke miatt megszorult egyik vezető brit jelzálogkölcsönző, a Northern Rock lakossági fiókjainál, amelyeket - Nagy-Britanniában két évszázada példátlan módon - a múlt hét vége óta ostrom alatt tartanak megtakarításaikat féltő ügyfelek. A pénzintézet részvénye a hétfői nyitásban - a múlt heti összeomlás után - újabb mélységekbe zuhant, magával rántva a több brit nagybank papírját.

Az előzetes adatok szerint pénteken és szombaton 2 milliárd font (750 milliárd forint) betétet vettek ki készpénzben az ügyfelek. Elemzők szerint ilyen lakossági pénzkivételi rohamra a XIX. század óta nem volt példa Nagy-Britanniában.

A pánik azonban nemcsak a betéteseket, hanem a befektetőket is elérte. A cég papírja, amely már a pénteki zárásra is összeomlásszerû mértékben, 31 százalékkal zuhant, a hétfő délelőtti kereskedésben további 30 százalékot vesztett a 4,38 fontos előző záróról, és alig valamivel 3 font felett járt a Londoni Értéktőzsdén (LSE). Elemzők arra számítanak, hogy a részvény olcsóbbodása nyomán a Northern Rockot hamarosan felvásárolja egy másik pénzintézet.

A részvényeladási hullámot egyelőre a brit bankvilág egésze erősen megszenvedte: a jelzálogkölcsönzők közül az Alliance & Leicester 12 százalékos, a hagyományos nagybankok közül a Barclays 4,1, a Lloyds TSB 2,2 százalékos veszteségben volt a hétfő délelőtti kereskedésben.


És akkor lássuk az elmúlt 25 év legnagyobb banki mentőakciót:

1982- Banco Ambrosiano. Olaszország legnagyobb, Vatikánhoz kötődő bankcsoportja felhalmozódó adósságai miatt 1982 augusztusában mûködése beszüntetésére kényszerült. Tevékenységét ezután Nuovo Banco Ambrosiano néven folytatta.

1991 - Bank of Credit and Commerce International (BCCI). A Nagy-Britanniában mûködési engedéllyel rendelkező közel-keleti bank összeomlott, miután több mint 17,6 milliárd dolláros  tartozását nem tudta kiegyenlíteni. Júliusban a Bank of England betiltotta a BCCI mûködését Nagy-Britanniában összhangban az amerikai, luxembourgi és más államokat érintő tilalommal.

1993 - Banco Espanol de Credito-Banesto. A spanyol bank 4,73 milliárd dollárnyi adósság felhalmozása után összeomlott. A bankot riválisa, a Banco Santander szerezte meg.

1995 - Barings Plc brit befektetési bank. A bank összeomlott, miután Nick Leeson bróker 1,4 milliárd dollárnyi veszteséget okozott határidős üzletekkel. Leesont hat és fél évi börtönre ítélték Szingapúrban, a Baringset pedig jelképes egy fontos összegért a holland ING pénzintézetnek adták el.
 
1998 - A kínai pénzügyminisztérium mintegy 35,9 milliárd dollár értékben különleges kötvények révén és egyéb módszerekkel segíti ki a négy legnagyobb bankot, növeli azok tőkealapját.

2001 - Az amerikai pénzügyi hatóság ráteszi a kezét a chicagói Superior Bankra, miután az kockázatos kölcsönöket folyósított és szabálytalanságokat követett el.

2001 - A dél-koreai kormány 81,56 milliárd dollár közpénzt használ fel több banknak az ázsiai pénzügyi válság idején történt megmentésére. A bankok között található a Seoul bank, a Peace Bank of Korea és a Kwangju Bank.

2003 - A japán kormány 17,86 milliárd dollárt pumpált az ötödik legnagyobb hitelintézetbe, a Resona Bankba. Ugyanebben az évben közpénzeket fordított a később állami kézbe vett Ashikaga Financial Group megmentésére.

2004 - Kína 45 milliárd dollárt szánt két állami bank - a China Construction bank és a Bank of China - megmentésére.

2005. április - Kína 15 milliárd dolláros tőkét jutatott valutatartalékaiból az Industrial and Commercial Bank of China-nak, hogy az megszabaduljon a behajthatatlan tartozásoktól tőzsdére vitele előtt.

2007. július - Két németországi bankot mentettek meg az amerikai jelzáloghitel-piaci válság kapcsán. Az IKB-t a német bankszektor együttesen segítette ki, a bajba jutott SachsenLB állami bankot pedig a Landesbank Baden-Wuerttembergnek LBBW) adták el gyorsan.

2007. szeptember
- A Bank of England közbelép a Northern Rock érdekében, azonnali forrást ígér neki, miután a hitelintézet nem tud pénzhez jutni a piacon.

(Forrás: www.privatbankar.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Mennyit érnek az adataink valójában?

Mennyit érnek az adataink valójában?

More details
Korábban érkezik idén a hazai dinnye

Korábban érkezik idén a hazai dinnye

More details
Tartják magukat a tévhitek, felmérték a magyar klímahasználati szokásokat

Tartják magukat a tévhitek, felmérték a magyar klímahasználati szokásokat

More details
Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

More details
Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

More details
Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

More details
Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

More details
Thaiföldi kézbe kerül két német áruház

Thaiföldi kézbe kerül két német áruház

More details
Az Airbnb-vel szemben egyre népszerűbb az otthoncsere

Az Airbnb-vel szemben egyre népszerűbb az otthoncsere

More details