2024. szeptember 20., péntek - Friderika

Versenypiaci hírek

Forbes: 265 új arc került fel a világ milliárdosai közé

2024-08-12 461

A bolygón rekordot jelentő 2 781 milliárdos él, akik összesen 14,2 billió dollár vagyonnal rendelkeznek. Chase Peterson-Withorn, a Forbes munkatársaI elemzéséből megtudhatjuk, kik kerültek fel, kik estek vissza, kik újak és kik kerültek le a ranglistáról. 

Ez az év kiemelkedő volt a szupergazdagok számára. A Forbes az idei Világ Milliárdosai listán példátlan módon 2 781 milliárdost talált világszerte – 141-gyel többet, mint 2023-ban, és 26-tal többet, mint a korábbi rekord, amelyet 2021-ben állítottak fel. A szupergazdagok most gazdagabbak, mint valaha, kombinált vagyonuk elérte a 14,2 billió dollárt – 2 billió dollárral többet, mint egy évvel ezelőtt, és 1,1 billió dollárral többet a korábbi rekordnál, amelyet szintén 2021-ben állítottak fel.

Az általános gazdasághoz hasonlóan a pénz a csúcson koncentrálódik. Jelenleg rekordot jelentő 14 ember van a 100 Milliárd Dolláros Klub tagjai között, abban az elit csoportban, akiknek vagyonuk 12 számjegyű. Ez a szám négy évvel ezelőtt még csak egy volt. Ez a szerencsés néhány összesen 2 billió dollárt ér, ami azt jelenti, hogy a világ 2 781 milliárdosának mindössze 0,5%-a birtokolja az összes milliárdos vagyon 14%-át.

A leggazdagabb mind közül Bernard Arnault, aki második éve tartja az első helyet. A francia luxuscikk-király becsült vagyona 233 milliárd dollár, ami 22 milliárd dollárral több, mint 2023-ban, köszönhetően LVMH konglomerátumának újabb rekordévének, amely olyan márkák mögött áll, mint a Louis Vuitton, a Tiffany & Co. és a Sephora. 38 milliárd dollárral gazdagabb, mint a világ második helyezettje, Elon Musk, akinek becsült vagyona 195 milliárd dollár. Közvetlenül mögötte, a harmadik helyen Jeff Bezos, az Amazon alapítója áll, akinek becsült vagyona 194 milliárd dollár. A Forbes a március 8-i részvényárfolyamokat és árfolyamokat használta az idei rangsorhoz. (A vagyonok napi mozgását lásd valós idejű nyomkövetőnkön.)

A bolygó milliárdosainak kétharmada gazdagabb, mint egy évvel ezelőtt. Senki sem nyert többet, pusztán dollárban kifejezve, mint Mark Zuckerberg, aki 116,2 milliárd dolláros növekedést ért el egyetlen év alatt, köszönhetően a Meta részvényeinek, amelyek majdnem megháromszorozódtak a költségcsökkentő leépítések és az AI-ra és a metaverzumra tett nagy fogadások miatt. Zuckerberg a Forbes 2024-es rangsorában a negyedik helyet foglalja el, becsült vagyona 177 milliárd dollár, ami a valaha volt legnagyobb. Larry Ellison, az Oracle alapítója, aki becsült vagyona 141 milliárd dollár, az ötödik helyet zárja.


Kapcsolódó:  A dollármilliárdosok frissített listáján öt magyar név is szerepel 


VILÁGMÉRETŰ MILLIÁRDOS VAGYON

Zuckerberg és Ellison csak ketten a sok technológiai mogul közül, akik jelentősen gazdagabbak, mint egy évvel ezelőtt. Az AI aranyláz beindult, és több mint egy tucat újoncot hozott a mesterséges intelligencia terén dolgozók közé, köztük a Super Micro Computer alapítóját, Charles Liangot (becsült vagyona 6,1 milliárd dollár) és feleségét, Sara Liut (1,5 milliárd dollár); az Advanced Micro Devices vezérigazgatóját, Lisa Su-t (1,3 milliárd dollár); és az Nvidia régi igazgatósági tagját, Harvey Jonest (1 milliárd dollár). Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója is milliárdos lett, köszönhetően a befektetéseknek, amelyeket akkor tett, amikor 2014 és 2019 között a Y Combinator startup inkubátor elnöke volt, beleértve a Stripe korai tétjét és részesedéseit a Redditben és a Helion nevű nukleáris fúziós startupban. Az AI iránti mohó kereslet a technológiai részvényeket általában is felhúzta, aminek köszönhetően a világ tech milliárdosainak összvagyona 750 milliárd dollárral nőtt – 2,6 billió dollárra, ami több, mint bármely más iparágban – egyetlen év alatt.

A hírességek is gazdagabbak lettek. Taylor Swift (1,1 milliárd dollár) felkerült a 2024-es rangsorba – ő az első zenész, aki kizárólag dalszerzéssel és fellépésekkel érte el ezt – a rekordot döntő Eras turnéjának első szakasza után. A TV-producer Dick Wolf (1,2 milliárd dollár), aki olyan műsorok mögött áll, mint a Law & Order és a Chicago, szintén új a milliárdosok listáján, akárcsak Magic Johnson, az NBA Hírességek Csarnokának tagja, aki valóban visszavonulása után tett szert vagyonára, okos üzleti ügyletekkel és részesedésekkel több sportcsapatban, ami az egyik legjobb út a gazdagodáshoz. Ők csatlakoznak majdnem egy tucat másik híres A-listás milliárdoshoz, köztük George Lucashoz (5,5 milliárd dollár), Michael Jordanhez (3,2 milliárd dollár) és Kim Kardashianhez (1,7 milliárd dollár).

A Forbes 38. Éves Világ Milliárdosai Listája

Összesen 265 új arc került fel a Világ Milliárdosai közé. A leggazdagabb közülük az olasz Andrea Pignataro, a Salomon Brothers volt kötvénykereskedője, aki a pénzügyi szoftvercég ION Group mögött áll. Becsült vagyona 27,5 milliárd dollár. Más figyelemre méltó újoncok közé tartozik a Raising Cane’s gyorsétteremlánc alapítója, Todd Graves (9,1 milliárd dollár); Maggie Gu, Molly Miao és Ren Xiaoqing (mindegyikük 4,2 milliárd dollár) – a gyorsdivat óriás Shein három társalapítója; a híres magas sarkú tervező Christian Louboutin (1,2 milliárd dollár); és Elon Musk barátja, valamint a Tesla és a SpaceX befektetője, Antonio Gracias (1,1 milliárd dollár).

Az Egyesült Államok ismét az az ország, amelyben a legtöbb milliárdos él, rekordot jelentő 813-mal, akik összesen 5,7 billió dollárt érnek (szemben a 2023-as 735-tel, akik 4,5 billió dollárt értek). Kína továbbra is a második helyen áll, a problémák ellenére az ázsiai országban 473 milliárdos él (beleértve Hongkongot is), akik összesen 1,7 billió dollárt érnek. Eközben India is erősödik. Jelenleg 200 indiai milliárdos van, ami a legtöbb valaha, és összesen 954 milliárd dollár értékkel bírnak.

HOL VANNAK A MILLIÁRDOSOK

Az Egyesült Államok továbbra is a legtöbb milliárdossal büszkélkedhet, rekordot jelentő 813-mal, majd a szárazföldi Kína következik (406), India (200) és Németország (132).

A nők továbbra is sajnálatosan alulreprezentáltak, a bolygó 2 781 milliárdosából mindössze 369-en vannak nők—ez körülbelül 13%-ot jelent, ami megegyezik a tavalyi aránnyal. A leggazdagabb nő ismét Françoise Bettencourt Meyers, a L'Oréal örököse, akinek becsült vagyona 99,5 milliárd dollár. A leggazdagabb, saját erejéből milliárdossá vált nő továbbra is a svájci hajózási mágnás, Rafaela Aponte-Diamant, akinek becsült vagyona 33,1 milliárd dollár.

Összességében a világ milliárdosainak 66%-a saját maga teremtette meg vagyonát—vagyis ők alapították, társalapították cégüket, vagy saját erőből építették fel vagyonukat, nem pedig örökölték—ez az arány csökkent a 2023-as 69%-hoz képest. Ebbe beletartozik a 2024-es listán szereplő 17 kriptovaluta milliárdos szinte mindegyike, akik a "kripto tél" után új erőre kaptak, köszönhetően annak, hogy a Bitcoin és más kriptoeszközök rekordmagasságokban kereskednek.

Az önerejükből milliárdossá váltak arányának csökkenésének egyik oka a világszerte zajló nagy vagyonátadás megkezdődése. Például amikor Olaszország volt miniszterelnöke, Silvio Berlusconi tavaly elhunyt, öt gyermeke lépett a helyére a rangsorban. A milliárdosok átlagéletkora 66 év. A lista legidősebb tagja a 102 éves biztosítási mágnás, George Joseph (vagyona 1,7 milliárd dollár), egyike annak a 425 embernek, akik 80 évesek vagy idősebbek. A világ legfiatalabb milliárdosa a 19 éves Livia Voigt, egy brazil örökösnő, akinek nagyapja a WEG nevű elektromos berendezéseket gyártó cég társalapítója volt. Még egyetemre jár, és két hónappal idősebb, mint a Forbes által talált második legfiatalabb milliárdos, Clemente Del Vecchio, aki az EssilorLuxottica szemüvegmárka alapítójának, Leonardo Del Vecchiónak az egyik örököse. A listán 25 olyan ember szerepel, akik 33 évesek vagy fiatalabbak, de közülük mindössze 7-en teremtették meg saját vagyonukat (és egyikük sem 30 év alatti).

Még ezekben a milliárdos vagyonok szempontjából virágzó időkben is—csőd, botrányok és tőzsdei összeomlások következtében 189 ember került le a Forbes listájáról. Köztük van Ryan Breslow, a Bolt fizetési startup alapítója, amely szétesett; a csődbe ment osztrák ingatlanmágnás, Rene Benko; és Hui Ka Yan, a nehézségekkel küzdő kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande Group elnöke. További 32 ember a 2023-as listáról az elmúlt évben elhunyt, köztük Chile volt elnöke, Sebastián Piñera, az Intel társalapítója, Gordon Moore, a befektető Charlie Munger és az énekes-dalszerző Jimmy Buffett.

A Forbes Világ Milliárdosai listája rangsorolja minden olyan személyt a bolygón, akinek nettó vagyona legalább 1 milliárd amerikai dollár 2024. március 8-án. Amikor lehetséges, személyesen találkoztunk a milliárdosokkal, vagy virtuálisan, illetve telefonon beszéltünk velük. Emellett interjúkat készítettünk alkalmazottaikkal, kezelőikkel, vagyonkezelőikkel és pénzügyi tanácsadóikkal, riválisaikkal, társaikkal és ügyvédeikkel. Vagyonuk feltárásához több ezer Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti dokumentumot és egyéb szabályozási dokumentumot, bírósági iratokat, hagyatéki jegyzőkönyveket és újságcikkeket vizsgáltunk át. Figyelembe vettük mindenféle eszközt: részesedéseket nyilvános és magáncégekben, ingatlanokat, műalkotásokat, jachtokat, repülőgépeket, farmokat, szőlőbirtokokat, ékszereket, autógyűjteményeket és még sok mást. Ismert adósságokat és jótékonysági adományokat is figyelembe vettünk. A szétosztott családi vagyont nem vettük figyelembe, bár feltüntetjük a még élő alapító családjához tartozó vagyont az alapító neve alatt. Néhány esetben az örökös közvetlen családtagjának vagyonát is belevettük. Ezekben az esetekben a személy neve mellett az "& family" jelzést látja.

A világ 2 781 milliárdosának teljes listáját itt találja >>

| Forrás: forbes.com/sites/chasewithorn/2024/04/02/forbes-38th-annual-worlds-billionaires-list-facts-and-figures-2024/

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

More details
Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

More details
Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

More details
Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

More details
Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

More details
Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

More details
A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

More details