2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Versenypiaci hírek

A közúti áruszállítás a hidrogén jövője?

2022-03-16 262

Mindinkább tért hódít a környezettudatos gondolkodás, a lakosság egyre érzékenyebb a nagyvárosok rossz levegőminőségére, így egyre világosabb: a közlekedési ágazatnak gyors és mélyreható változáson kell keresztül mennie. Európában a CO2-kibocsátás 20 százaléka a közúti közlekedésből származik. Annak ellenére, hogy az elmúlt években javult az üzemanyag-fogyasztás hatékonysága, ezek a kibocsátások továbbra is emelkednek, elsősorban a növekvő közúti teherforgalom miatt.

Ha hidrogénhajtású kamionokról van szó, elsőként egyik rossz emlékű munkahelyem jut eszembe, ahol a faliújságra egy kolléga már viccbe fojtva elkeseredését, a következőt írta ki: Fizetés a jövő héten. Érvényes visszavonásig. Valahogy így van ez a közúti teherszállítás zöldítésével is, számtalan bejelentésen vagyunk túl, amely azt ígérte, tíz éven belül már hidrogénhajtású kamionok róják az utakat, versengve a tisztán elektromosokkal. Aztán szinte észrevétlen eltelt tíz esztendő, és már el is érkeztünk… Az újabb bejelentéshez. Valahogy nem akar ezen a területen megérkezni a nagy áttörés, olyan, amilyen a személygépkocsiknál már markánsan látható. Az elektromos Tesla Semi már foglalható ugyan, mintegy 20 ezer dollárnyi tőkével, de az ígéreteknél nem nagyon jutott előbbre Elon Musk cége, a sorozatgyártás még várat magára. Ennél sokkal rosszabb helyzetben van a magát konkurensnek valló Nikola, amelynek nyergesvontatója eljutott ugyan egy látványos bemutatóig, hogy újabb befektetőket szerezzen. Ám hamar kiderült, hogy van benne némi turpisság: a kamion ugyan valóban haladt az úton, de messze nem önerejéből, sokat segített ebben a gravitáció is, ugyanis bár optikailag rejtve, de lejtős úton készült a felvétel.

Pár évvel ezelőtt aztán egy kevésbé erős odss-szal induló technológia, a hidrogén alapú hajtás mutatott élénkülő esélyeket, amikor bejelentették a Toyota, a Hyundai, illetve a Volvo–Mercedes szövetségét ezen a területen. Az egyik legnagyobb ellenérv a technológia ellen, hogy a költséges-veszélyes hidrogén töltőállomásokból a közúti áruszállításban nincs olyan sokra szükség, mint a személyforgalomban, ugyanis lényegében meghatározott főútvonalak mellett, nagy távolságokon közlekednek. A szövetséget illik komolyan venni, ugyanis azon túl, hogy milyen nagymúltú gyártókról van szó, mindannyian letették már a névjegyüket ezen a területen is.

Talán a legelőrehaladottabb a Hyundai, az Xcient néven futó hidrogén-üzemanyagcellás nyergesvontatóit már évekkel ezelőtt leszállítottaa svájci megrendelőnek. A technika alapját, a 95 kW-os üzemanyagcellát a Hyundai Nexóból adaptálták, ehhez egy 350 kW-os elektromos motor csatlakozik, és a rekuperációból származó energiát is eltárolja egy akkumulátorban. A Mercedes-Benz is túl van már a prototípus bemutatóján. A GenH2 Truck néven futó jármű nem kevesebb, mint ezer kilométeres hatótávolsággal kecsegtet. A Daimler Trucks előszeretettel alkalmaz folyékony hidrogént, mert ebben az állapotban az energiahordozó térfogathoz viszonyítva sokkal nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, mint a gáznemű hidrogéné. Ez nagyobb hasznos rakteret biztosít a teherautók számára. A vontatót két darab, egyenként 308 LE folyamatos és 442 LE maximális teljesítmény kifejtésére képes motor hajtja, és az ígéretek szerint 2023-ra kerülhet gyártásba, de csak felhasználói tesztekre, ám a tényleges sorozatgyártást csak 2027-re képzelik el. Hogy mi az oka? A Daimler Trucks fejlesztőmérnökei úgy tervezik a GenH2 teherautót, hogy a jármű és alkatrészei ugyanazoknak a tartóssági követelményeknek feleljenek meg, mint a hagyományos Actrosé. Ez tíz év alatt 1,2 millió kilométert jelent az úton, és összesen 25 ezer üzemórát.

A hibridautózás úttörője, a Toyota két szövetségest is szerzett hidrogénteherautó-projektjéhez: a teherautó-gyártás terén nagy hagyományokkal rendelkező japán Hino és az amerikai legenda, a Kenworth személyében. A Toyota Project Portal program keretében már négy éve bemutatták a Toyota Miariban már bizonyított technológiára épülő üzemanyagcellás, hidrogénüzemű nehéz teherautót, amely 300 mérföld (480 km) hatótávra volt képes 3,6 tonnás teherbírással 670 LE-s teljesítménnyel, és 1800 Nm forgatónyomatékkal.

Tehát elmondható, hogy van mozgás ezen a területen, sokan hisznek még a hidrogénhajtásban. Ez persze kétféle is lehet, hiszen akad olyan fejlesztési vonal, amely közvetlen üzemanyagként tekint a levegőben nagy mennyiségben fellelhető gázra, és – többen – olyanok, akik az elektromos hajtáslánc táplálásához szükséges alapanyagként.  A 2021-es év végére ezen a területen született egy nagy reményű megállapodás. Az IVECO és az Air Liquide – az ipari és egészségügyi területek egyik vezető gázszolgáltatója – egyetértési megállapodást írt alá a hidrogén-mobilitás európai fejlesztéséről. Mindkét partner eszközöket és erőforrásokat szentel a nagy teherbírású, üzemanyagcellás elektromos teherautók hosszú távú bevezetésének tanulmányozására, valamint a főbb transzeurópai közlekedési folyosók mentén a megújuló vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntöltő állomások hálózatának kiépítésére. Ezzel párhuzamosan a két vállalat közösen fogja támogatni a hidrogén-mobilitást ösztönző kezdeményezéseket, a teljes értéklánc valamennyi érdekeltjének bevonásával. Ez a partnerség összhangban áll a vállalatoknak a dél-franciaországi HyAMMED (Hydrogène à Aix-Marseille pour une Mobilité Ecologie et Durable) projektben folytatott együttműködésével, amelynek célja az első európai üzemanyagcellás elektromos, 44 tonnás teherautó-flotta fejlesztése. Az első nagynyomású 1 tonna/nap kapacitású hidrogén-töltőállomás a hosszú távú teherszállítási mobilitás szén-dioxid-mentesítését célozza meg Európában.

„Egy olyan világban, ahol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mindenki számára napi kihívás, az Air Liquide innovatív technológiák és megoldások kifejlesztésén dolgozik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére a hidrogéngyártási folyamat során. Bár a hidrogént manapság elsősorban ipari célokra használják a vegyiparban és a finomítókban, illetve más ágazatokban, de például a tiszta szállításban egyre inkább alkalmazzák. Az energia világa változik, és a hidrogén az egyik olyan energiaforrás, amely megoldást jelent a tiszta közlekedés kihívásaira: az üvegházhatású gázok kibocsátásának, a városok szennyezésének és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének csökkentésére. Az Air Liquide több mint 40 éve egyedülálló szakértelmet fejleszt a teljes hidrogénlánc (termelés, tárolás és elosztás) elsajátításában – hirdeti magát honlapján az Air Liquide.

A közelmúlt másik fontos híre volt, hogy megállapodást írt alá a TotalEnergies és a Daimler Truck AG az Európai Unió közúti árufuvarozásának szén-dioxid-mentesítésére irányuló kötelezettségvállalásukról. A partnerek együttműködnek a hidrogénnel üzemeltetett nehéz tehergépjárművek ökoszisztémáinak fejlesztésében, egyrészt azzal a szándékkal, hogy demonstrálják a tiszta hidrogénnel hajtott tehergépjárművek vonzerejét és hatékonyságát, másrészt azzal, hogy vezető szerepet töltsenek be a hidrogén-infrastruktúra kiépítésének elindításában. 

 

I Forrás: zipmagazin.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details