2022. június 25., szombat - Vilmos

Irodapiac

Mitől zöld egy iroda? Környezettudatos, egészséges és hatékony munkahelyek nyomában

2022-06-21 161

A zöld iroda trendi szlogene mögötti tartalom, ha jól csinálják, többet ér, mint bármely tanúsítvány. A jelenlegi munkaerőpiaci versenyben az a munkahely nyer, amely számos, az alkalmazott számára fontos szempontot tud egyidejűleg figyelembe venni.

Az egyik legfontosabb a fizikai értelemben vett munkakörnyezet minősége, ami egyben megtérülő befektetés is: a természet bevitele a munkahelyre nemcsak kellemesebbé teszi a közeget, hanem hozzávetőlegesen 10%-kal vagy még ennél is nagyobb mértékben növeli a munkavállalók hatékonyságát, hiszen jobban érzik magukat az irodában. Lássuk, milyen a zöld, környezettudatos iroda!

A fenntartható működés területén élen járó cégek általában arra vállalkoznak, hogy 2030-ra kb. 60%-kal (a 2019-es szint alá) csökkentik az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat, 2040-re pedig a teljes értékláncban kibocsátásmentessé kívánnak válni. Ez azt jelenti, hogy egyértelműen túlteljesítik az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegességi célt. Emellett az ESG szerepe is folyamatosan növekszik a befektetési piacon, így általában az ingatlanszektorban és közelebbről az irodapiacon is egyre nagyobb hatást gyakorol.

Energiahatékonyság és valódi zöld környezet

Budapest első valóban modern, ‘A’ kategóriás irodaháza az 1991-ben átadott East-West Business Center volt, amelyet a svéd Skanska épített, és amelyet a gyorsan változó követelményeknek megfelelően 2007-ben már teljeskörűen fel is újítottak. Ez is jelzi, hogy a teljes magyar ingatlanállományon belül talán éppen az irodaszegmens az, amelynek energiahatékonysága a legjobb, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének benne további tartalékok.

Az ingatlanfejlesztők és a tulajdonosok mellett az irodaházakban dolgozók is tehetnek lépéseket a környezettudatosság érdekében. Az energiatakarékos izzók, a víztakarékos csapok és WC-k, valamint az alacsonyabb fogyasztású gépek mellett ahhoz, hogy egy iroda igazán fenntartható legyen, elengedhetetlen a dolgozók együttműködése, akik ügyelnek arra, hogy fölöslegesen ne működtessék a gépeket, éjszakára áramtalanítsák az irodatechnikát, és a munkahelyükön se termeljenek az elkerülhetetlennél több szemetet, illetve szelektíven gyűjtsék a hulladékot.

Ha nyithatóak az ablakok, a természetes szellőztetés is felfrissíti a levegőt, kiváltva a kifejezetten nagy energiaigényű klímát. A természetes zöld a legjobb stresszoldó, de nincs minden irodaházban kilátás valamelyik parkra, ám néhány szobanövény vagy növényfal, a megfelelő színválasztás, az organikus formák és tárgyak – pl. kezeletlen fabútorok – segíthetnek becsempészni a természetet. A zöld növényzet a természet érzetét kelti az irodákban, ráadásul hatékonyabbá és egészségesebbé teheti a mindennapi életet.

Egyes tanulmányok szerint azok a kollégák, akiknek az íróasztalán cserepes virág van, 15%-kal nagyobb hatékonysággal dolgoznak. Túl szép, hogy igaz legyen? Osszuk el kettővel, és még mindig az egyik legjobb eszköz van a kezünkben arra, hogy minimális befektetéssel szabályozzuk a páratartalmat, növeljük a dolgozók well-beingjét, és tegyünk valamit a Föld jövőjéért.

A bérlők felelőssége jóval nagyobb: ha olyan irodaházat választanak, ahol kiemelt szempont a fenntarthatóság, azzal befolyásolják és jó irányba terelik a piacot. Egyre többen gondolkodnak azon, hogyan lehetne az irodákat úgy berendezni, hogy az ne klasszikusan technikai jellegű legyen, hanem inkább a természetre támaszkodjon. A lokáció, lokáció, lokáció szentháromsága mellett érdemes figyelni a környezettudatosságra is. Például a zöld tető nemcsak az épület felmelegedését gátolja, de a munkavállalóknak is kedves oázis, ahol oldhatják a stresszt, relaxálhatnak.

irodi2

Egészség és jóllét

A fenntartható munka egészséges munkát is jelent. Ezért az irodáknak nem steril dobozoknak kell(ene) lenniük, hanem szakemberek által – de az ott dolgozók bevonásával – tervezett olyan belső és külső tereknek, ahol a munkavállalók a napjuk nagy részét eltöltik. A hogyan kérdésre részben az adja meg a választ, hogy milyenek a színek, a kollaborációs terek, az anyagok, az akusztika, a bútorok és általában a nagybetűvel írandó ergonómia. Ez a tágabb értelemben vett környezettudatos gondolkodás egyik fele.

Emellett még az is alapvető, hogy a cégvezetés energiát és pénzt fektessen a munkatársak mentorálásába, továbbképzésébe, viselkedési és kommunikációs kódex kidolgozásába, a well-being érzés erősítésébe. Mindezek együtt már komoly lépést jelentenek abba az irányba, hogy az alkalmazottak megfelelően, sőt, akár kimagaslóan dolgozzanak, és csökkenjen vagy legalábbis szinten maradjon a fluktuáció.

Vagyis a dolgozók mentális és fizikai egészségére fordított összeg befektetés a cég jövőjébe. Egy igazán jó irodaszék önmagában több 100 ezer forint. Egy munkahelyen ez sokmilliós, egy nagyobb call centerben 100 milliós tétel, ám bizonyítottan megtérülő befektetés. A kimagasló infrastruktúrát és modern dizájnt kínáló irodaházakban már elérhetőek a különféle magas szintű ergonómiai megoldások, pl. az irodaszékek és asztalok minden testalkathoz és magassághoz állíthatók és változtathatók, sőt, ha éppen állni szeretnénk, akkor megemelhetjük a munkaasztalt.

A természetes fény maximális biztosítása mellett már elérhetőek a bioritmust követő lámpák, amelyek a napszaknak megfelelően állítják be a szükséges fényt. A levegő tisztítására alkalmas növényfal nemcsak „zöld”, hanem szabályozza a szobahőmérsékletet és páratartalmat is. Az irodákat úgy is meg lehet tervezni, hogy az emberek váltogatni tudjanak a különböző munkaállomások között. Ez nemcsak több mozgást, hanem nagyobb változatosságot és nagyobb koncentrációt is biztosít.

A mindennapi stressz sok esetben olyan jelentős, hogy sokan elfelejtenek gondoskodni a testükről. Számos alkalmazás létezik, például a Water Time, a Back Doc és az Atmosphere, amelyek naponta többször emlékeztetnek arra, hogy változtassunk az üléspozíciónkon, sétáljunk egy kicsit, vagy igyunk valamit.

Mobilitás és közlekedés

A károsanyag-kibocsátás elkerülésének egyik döntő tényezője a munkába járás és a munkából való hazautazás módja. Minden autó nélkül megtett út környezetbarátabb, mint az egyszemélyes autózás. A kerékpár, a busz vagy vonat nem jut el mindenhova, de a sokat szidott budapesti tömegközlekedés ár-érték arányát tekintve kifejezetten kedvező, és akkor még nem beszéltünk a parkolással járó stressz kiváltásáról.

Károsanyag-kibocsátás terén a kötöttpályás eszközök a bajnokok, és egyre több az elektromos busz is. (Igen, az áramot tényleg elő kell valahol állítani hozzá, de manapság már erre is léteznek környezetkímélő megoldások.) Ráadásul statisztikailag mindez sokkal biztonságosabb, mint a vezetés. Egyébként egy kis séta sem árt. Ha tudatosan kerüljük a liftet, és lépcsőzünk, védjük a környezetet, és tettünk valamit az egészségünkért.

Táplálkozás és fenntarthatóság

Az élelmezés kérdése érzékeny kérdés. Nem szabhatjuk meg a saját alkalmazottainknak, hogy mit egyenek. De ösztönözhetjük az irodaház éttermét bérlő vállalkozót, hogy például több zöldség és hal, kevesebb állati eredetű termék kerüljön az étlapra. Egy csapatépítő közös főzőverseny – esetleg egy táplálkozási szakértő bevonásával – nagy változást hozhat az egészség megőrzése, sőt, a fenntarthatóság irányába is.

A többször használatos ételhordó dobozok jelentékeny mennyiségű szeméttől kímélik meg a környezetet, és ha már itt tartunk, az újrahasznosított papírból készült nyomtató-, WC-papír és műanyag ablak nélküli boríték sem tűnik nagy tételnek. De nézzük meg egyszer a szállító teherautóját: az iroda világa ma még mindig a papíripar első számú felhasználója.

Próbáljunk meg minél kevesebbet nyomtatni, jegyzetelni pedig tökéletes a rosszul nyomtatott – egyébként kidobandó – papír. Ugyanez vonatkozik a vállalati fürdőszobákban és konyhákban használt kozmetikumokra is: gondoskodjunk mikroszemcsementes szappanokról és mosogatószerekről. Figyeljünk a hulladékszelektálásra. Az „ínyencek” ellenőrizzék, hogy fenntartható módon előállított irodabútorokat vásárolnak-e.

Irány a zöld!

Az emberközpontú és zöld munkakörnyezet létrehozása tehát egy soktényezős, pénz- és időigényes feladat, ám igazából nincs alternatívája: ha hatékonyan, felelősen és fenntarthatóan akarunk élni és dolgozni, el kell kezdenünk megvalósítani. Ez valamennyiünk érdeke, hiszen a világméretű károsanyag-kibocsátás mintegy 40%-a az épületek felépítésének vagy üzemeltetésének tulajdonítható.

| Forrás: realisa.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tartalom galéria

Property Investment Forum, 2022. szeptember 15.

Property Investment Forum, 2022. szeptember 15.

More details
Erre figyeljünk egy ingatlan megtekintésénél

Erre figyeljünk egy ingatlan megtekintésénél

More details
Elindult a CheckINN Szolgáltatói Piactér

Elindult a CheckINN Szolgáltatói Piactér

More details
Fenntartható Gasztronómia Napja a METRO-val

Fenntartható Gasztronómia Napja a METRO-val

More details
Design és művészet találkozásáról szervez közös rendezvényt az MMDÜ és az Art Market

Design és művészet találkozásáról szervez közös rendezvényt az MMDÜ és az Art Market

More details
Hivatalosan is megnyitotta a nyarat az Aquaworld

Hivatalosan is megnyitotta a nyarat az Aquaworld

More details
Elmenekülnek az újbudaiak a lakásaikból a körvasút miatt?

Elmenekülnek az újbudaiak a lakásaikból a körvasút miatt?

More details
Rekordévet zárt tavaly a Praktiker

Rekordévet zárt tavaly a Praktiker

More details
Óriásit ugrottak az irodák költségei, sok céget fojtogat az áremelkedés!

Óriásit ugrottak az irodák költségei, sok céget fojtogat az áremelkedés!

More details