2024. május 3., péntek - Tímea

Irodapiac

Budapesti irodaállomány átlépte a 4 millió négyzetmétert

2022-03-11 730

Átadták a Váci úti irodafolyosó legújabb, 29 ezer négyzetméteres épületét, a Pillar Irodaházat. A GTC fejlesztése az ExxonMobil mintegy kétezer dolgozójának munkavégzéséhez adja a helyszínt. A környezettudatos megoldásokkal megépített Pillar Irodaházzal a főváros modern irodaállománya meghaladja a négymillió négyzetmétert.

Hazánk meghatározó ingatlanfejlesztő és -vagyongazdálkodó vállalata, a GTC Magyarország március 10-én adta át legújabb, 29 ezer négyzetméteres fejlesztését, a Pillar Irodaházat – tájékoztatott közleményében a vállalat. Kiemelték, a Váci úti irodafolyosón a prémiumminőségű, környezettudatos megoldások mellett a bérlői igények maximális figyelembevételével megépített Pillarral a hazai irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése teljesült: a megállapodást 2019-ben írta alá a GTC és a vezető amerikai energiavállalat, az ExxonMobil.

A járvány- és válságállónak bizonyult irodanegyedben átadott Pillar Irodaházat a prémiumminőség, fenntartható technológiák, LEED Gold zöldminősítés és a bérlői igényeknek megfelelő fejlesztés jellemzi. A GTC kiemelte azt is, a dinamikusan bővülő budapesti irodapiac markánsabb épületei közül is kevés büszkélkedhet olyan nagyvonalú fejlesztési koncepcióval, mint a Pillar: a built-to-suit (BTS-) konstrukció nagy előnye, hogy a bérlői igényeket már a fejlesztés korai fázisától priorizálja a fejlesztő.
A GTC Magyarország országigazgatója, Gulyás Ede az átadás sajtóeseményén elmondta: az ExxonMobillal megkötött megállapodás a hazai irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése volt, amely úgy valósult meg, hogy minden résztvevője teljes mértékben teljesítette vállalásait.

pillar2

Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil magyarországi vezetője kiemelte: „A Pillar számunkra több mint egy épület. Az irodatér kialakítása új típusú munkavégzést tesz lehetővé, ami alkalmazkodik az éppen aktuális feladat típusához. A dizájnban nagy szerepet kaptak a különböző méretű és funkciójú közösségi és együttműködési terek; a Pillarban megháromszoroztuk a korábbi irodákban rendelkezésre álló, hasonló területek méretét. Most már csak egyetlen jelentős feladat áll előttünk: hogy a következő hetekben biztonságosan beköltöztessünk egy kis falunyi, mintegy 2000 dolgozót az épületbe, és elkezdődhessen ez az ígéretes új időszak az ExxonMobil életében.”

Csiszér András, a ZDA-Zoboki Építésziroda Dizájn Igazgatója elmondta: „A Pillar tervezésénél a beruházói és a bérlői igények teljesítése mellett fontos szempont volt, hogy egy, a környezetébe illeszkedő, a város és a várost használók szempontjaira is érzékenyen figyelő irodaház jöjjön létre”. A tervezők ezt többféle építészeti megoldással, az épület mozgalmas megformálásával, a homlokzat visszahúzásával, árkádok, téröblök és a belső zöld udvar utcai felnyitásával kívánták elérni.

A négy épülettömbből álló irodaház generálkivitelezője a KÉSZ Csoport volt. A Pillar hangsúlyos városképi megjelenést kapott: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozásából adódóan hullámzó hatást keltő épülettestek és a lekerekített épületsarkok karakteres képet adnak az irodaháznak. A Pillar különlegessége az izgalmas tömegformálásban rejlik – fogalmaznak a GTC közleményében. Az egész ház finoman hullámzik, négy markáns tömbje között az épület felnyílik az utca felé, betekintést adva a zöld udvarba. A földszinti területeken a homlokzat is visszalép az utcasíktól. A főhomlokzat hangsúlyát az aszimmetrikus formák, valamint – a hegyesszögű telekformából adódóan – az épülettömbök közötti feszültség is fokozza.

„A tömeg hullámzásának és az utcai kapcsolatoknak köszönhetően az egyébként nagy tömege ellenére a Pillar Irodaházat könnyednek, szellősnek érezzük, az utcán sétálók élvezhetik az árkáddal fedett járdákat és az udvar zöldjét” – fogalmazott Csiszér András. A Pillar üvegezett és tömör betétekből álló, színes lamellákkal díszített egyedi megjelenésű homlokzatot kapott. A várossal a kapcsolatot a főbejárat előtti fogadótér teremti meg, ahová a kávézó és az étterem is nyílik, mikroklímáját pedig a vízfelület javítja. Az utcák felé nyitott belső udvart a nagy zöld területek, vízfelületek és pihenők teszik városi oázissá.” – jellemezte a szakember az irodaházat.

pillar3

A GTC fejlesztőként és ingatlan-vagyongazdálkodóként is kiemelkedő szerepet vállal a hazai ingatlanszektorban. A cég tavaly 310 millió euró értékben fektetett be Magyarországon, ami – a teljes irodapiaci befektetési volument figyelembe véve – 30 százalékos részesedést jelent. Fővárosi fejlesztéseivel a vállalat gyakorlatilag a Váci út specialistája lett az elmúlt években. A megvásárolt ingatlanok között található az Ericsson és az evosoft épülete – amelyekkel a vállalat elnyerte az Év Tranzakciója díjat –, továbbá a Váci Greens D és a Váci 188 irodaház is – számolt be eredményeiről legújabb fejlesztésének átadása kapcsán a GTC.

„A Váci úti irodafolyosó nagyon fontos számunkra. Ez a helyszín évtizedek óta újra és újra bebizonyítja, hogy nekünk elég a fejlesztett ingatlanok minőségére koncentrálnunk, a siker másik felét a lokáció biztosítja. Eddigi fejlesztéseink, mint például a GTC White House és a Centerpoint is maradéktalanul beváltották a hozzájuk fűzött reményeket” – fogalmazott Gulyás Ede, GTC Magyarország országigazgatója, és kiemelte, hogy a következő évekre is ambiciózus tervekkel készülnek, további fejlesztéseket terveznek a Váci úti irodafolyosóra is, köztük a Centerpoint 3 és a Twins irodaházakat.

A vállalat irodapiacot érintő változásaival kapcsolatban nyújtott tájékoztatása szerint tavaly jóval kevesebb új irodaterületet adtak át a fővárosban, mint a megelőző években: mindössze 45 000 négyzetméterrel bővült a budapesti állomány. A kínálati oldalon tapasztalható hiányt azonban csak átmenetinek tartja a cég, hiszen már 2022 első hónapjaiban akár kétszerannyi új irodaterület kerülhet piacra, mint tavaly.

A CBRE Irodaügynökségi Igazgatója, P. Kovács Anikó elmondta, a budapesti irodapiac jelentős mérföldkőhöz érkezett 2022 első negyedévében: a modern irodaállomány már meghaladja a 4 millió négyzetmétert. A cég előrejelzése szerint idén mintegy 330 000 négyzetméter irodaterületet adnak át, de előreláthatóan ennek az állománynak csupán 40 százaléka lesz elérhető az új bérlők részére, mert a maradék 60%-ra már előbérleti szerződéseket írtak alá. Míg idén számos új projektet adnak majd át, a tapasztalatok óvatosabb fejlesztési kedvet jósolnak. Az építési költségek emelkedése miatt több tervezett fejlesztés is késik, ezért 2022 után a szakértők az új kínálat csökkenésére számítanak. – tájékoztatott P. Kovács Anikó.

| Forrás: magyarepitestechnika.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details