2024. július 24., szerda - Kinga, Kincső

Ipar, logisztika

Az ország egyik legjelentősebb ipari fejlesztője lett a HelloParks

2024-07-08 310

A HelloParks pátyi PT2-es csarnoka is megkapta a használatbavételi engedélyt, így a cég alig 4 év alatt az ország harmadik legjelentősebb ipari ingatlanfejlesztőjévé vált a kezelésében lévő ingatlanok összterülete alapján, amely jelenleg mintegy 310.000 négyzetméter. A vadonatúj, de már teljes mértékben kiadott épületbe költözhet be hamarosan a Gebrüder Weiss is, amely jelenleg a társaság legnagyobb bérlője - írja a kozlekedesvilag.hu.

A PT2 a HelloParks Páty megapark 42 000 négyzetméteres BigBox típusú épülete, mely a főváros nyugati határában, az M1-es autópálya mentén, az M0-ás és az M7-es út csomópontjának közelében helyezkedik el, ideális helyszínen mind helyi, belföldi és nemzetközi közlekedés szempontjából. A már most 100 százalékban kiadott PT2-es csarnok, ahogy a korábban elkészült, 58 ezer négyzetméteres PT1 épülete is, megfelel a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legmagasabb, Outstanding minősítésének eléréséhez szükséges előírásoknak. Utóbbi a közelmúltban ki is érdemelte a minősítést Design Stage-ben, és már folyamatban van a Construction Stage minősítés megszerzése is. A hazai cég a PT2 építése során további 16 százalékkal csökkentette a beépülő karbon mértékét a PT1 esetében alkalmazott, már korszerűnek számító megoldáshoz képest, és ez lesz a cég első olyan épülete, amely kizárólag hőszivattyús rendszerrel működik majd. Ide költözik majd be a Gebrüder Weiss, mely jelenleg a HelloParks portfóliójának legnagyobb bérlője. Az osztrák logisztikai óriás 32 ezer négyzetméternyi területre írt alá szerződést. A HelloParks Páty ipari park az Év Ipariingatlan-fejlesztése lett a tavalyi Portfolio Property Awardson, a PT1-es épület pedig a rangos International Property Awards seregszemléjén Európa legjobb kereskedelmi és ipari ingatlana lett 2023-ban.

A piacon dinamikusan növekvő HelloParks, amely a PT2 átadásával az ország harmadik legnagyobb portfóliójú ipari fejlesztőjévé vált, ezzel a hetedik fejlesztésének kivitelezési munkálatait fejezte be Magyarországon, 2020-as indulása óta. Az elkészült épületek összesen 310.000 négyzetmétert tesznek ki, és összesen 260.000 négyzetméter raktárterület már bérlőre is talált. A vállalat jelenleg építés alatt álló raktárcsarnokai, ahogy a most átadott is, kizárólag a BREEAM New Construction kategória legmagasabb, Outstanding minősítésének eléréséhez szükséges előírásoknak és az EU Taxonómia követelményeinek megfelelően készülnek. A szigorú kritériumoknak világszerte az ingatlanok mindössze 3 százaléka felel meg, a HelloParks Magyarországon egyedüliként fejleszt ipari létesítményeket ebben a kategóriában. Ennek jegyében a kezdetektől szelektálásra került az építési hulladék, amelyet több mint 85 százalékban újra is hasznosítottak, az épületekben található irodák pedig nulla primer energiafogyasztás mellett működtethetők, köszönhetően a tetőre telepítendő napelemeknek. Még a csarnokok tetejére hulló csapadék is felhasználásra kerül a parkban kialakított zöldterület öntözésére. A közös területeken smart ready lámpák világítanak, a parkolókban elektromosautó-töltők is rendelkezésre állnak.

A tavaly bemutatott, HelloZero elnevezésű fenntarthatósági stratégiájával a cég a hazai piacon egyedülálló módon részletes klímasemlegességi útvonaltervet is kidolgozott 2035-ig. Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése mellett a fenntartható vízgazdálkodás és a felelős hulladék-menedzsment ügyét is prioritásként kezelik, folyamatosan szem előtt tartva a biodiverzitás jelentőségét. Az új épületek kivitelezésein 2025-től negyedével (25%), 2030-tól pedig felével (50%) csökkentik a beépülő karbon mértékét az ingatlanfejlesztő első hasonló épületeihez képest, amelyek egyébként már szintén felülmúlták a régiós színvonalat a nyugat-európai fejlesztésekre jellemző értékek elérésével, jelentősen visszaszorítva az épület építőanyagainak teljes életciklusát felölelő karbonkibocsátásokból adódó terhelést. Emellett létesítményenként átlagosan 2,5 MW napelem-kapacitást is kialakítanak majd. Új épületeik üzemelési karbonjának tekintetében 2028-ra a net-zero kibocsátás elérése a cél, 100 százalékos megújuló energiaellátottság biztosításával.

A négy, Budapest környékén épülő megaparkunk sikere a kiváló elhelyezkedés és a rugalmas, ügyfélközpontú szolgáltatói hozzáállásunk mellett annak is köszönhető, hogy korszerű csarnokaink fenntartható működést tesznek lehetővé, ami számos bérlő számára különösen vonzóvá teszi ajánlatunkat, hiszen a hatékonyság javítása mellett ez a fenntarthatósági célkitűzéseik elérésében is segíti őket” 

– mutatott rá Pozderka István, a HelloParks üzletfejlesztési igazgatója és társalapító partnere.

A régebbi létesítmények sok esetben nem felelnek meg a szigorú nemzetközi épületminősítési rendszerek által támasztott követelményeknek, ami miatt a hazai ipari ingatlanfejlesztő tapasztalatai szerint beindult a cégek részéről egy elvándorlás a modern ipari ingatlanok irányába, hiszen egy fenntartható helyszín elengedhetetlen ahhoz, hogy hozni tudják az elvárt eredményeket. „Egyre kevesebb vállalat engedheti meg magának, hogy olyan épületekben működjön, ami nem felel meg a célkitűzéseinek. Az épületek ESG-kompatibilitása növeli azok értékét, hiszen a bérlők egyre inkább keresik az ilyen típusú ingatlanokat” – mondta Nemes Rudolf, a HelloParks ügyvezető igazgatója.

A vállalat jelenleg két nagy ívű fejlesztésen dolgozik: a HelloParks Páty területén, a PT2 mellett már megkezdődött a szintén 42 ezer négyzetméteres BigBox típusú PT3 kivitelezése is, Alsónémediben pedig nyár végére elkészül Magyarország legnagyobb spekulatív ipari ingatlana, a 60.000 négyzetméteres BigBox típusú AN1, így jelenleg további 102.000 ezer négyzetméter kivitelezése van folyamatban. A három, idén átadásra kerülő ipari ingatlanban, melybe bele tartozik a PT2 is, már összesen 106 ezer négyzetméter talált bérlőre. A fent említett Gebrüder Weiss mellett számos jelentős nemzetközi vállalat döntött a HelloParks mellett: többek között a német dm – Drogerie Markt üzletlánc, a DHL Supply Chain, a TRANSDANUBIA és az Aeroplex is.

| Forrás: kozlekedesvilag.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Jönnek Magyarországra a személyzet nélküli boltok – Megint vége egy szakmának?

Jönnek Magyarországra a személyzet nélküli boltok – Megint vége egy szakmának?

More details
Ma indul a 16. Campus Fesztivál

Ma indul a 16. Campus Fesztivál

More details
Kihirdették a ponthatárokat - mi változik július 24. után az egyetemvárosok ingatlanpiacán?

Kihirdették a ponthatárokat - mi változik július 24. után az egyetemvárosok ingatlanpiacán?

More details
Fejét fogja a kkv-szektor: szeptemberben élesedik az új ESG törvény

Fejét fogja a kkv-szektor: szeptemberben élesedik az új ESG törvény

More details
5 jel, ami arra utal, hogy valaki megpróbálja feltörni telefonját vagy már sikerült is neki

5 jel, ami arra utal, hogy valaki megpróbálja feltörni telefonját vagy már sikerült is neki

More details
Kirajzolódott a Foka-öböl kapuja

Kirajzolódott a Foka-öböl kapuja

More details
Még ez is: a kiberbűnözők is meglátták a lehetőséget a fél világot megbénító leállásban

Még ez is: a kiberbűnözők is meglátták a lehetőséget a fél világot megbénító leállásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nagy változás történt a ChatGPT-ben, az ingyenes változat is sokkal ügyesebb lett

Nagy változás történt a ChatGPT-ben, az ingyenes változat is sokkal ügyesebb lett

More details