2024. szeptember 20., péntek - Friderika

Vírusirtók honlapjai ontják a kémprogramokat

2008-02-13 845

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2008 februárjában is megjelentette toplistáját a januárban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A listát a Sunbelt szakemberei a díjnyertes CounterSpy kémprogram...

...eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet™ káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.  

Tájkép csata előtt

A 2008-as év sem hozott nagyobb változást a legtöbb fertőzést okozó kémprogramok sorrendjében. A listán továbbra is első helyen áll a Trojan.FakeAlert, ami biztonsági programnak álcázott kémprogramok telepítésére buzdít. Szorosan a nyomában található a korábban sokáig első helyezett Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec, amely általában felnőtt tartalmú videók lejátszásához szükséges segédprogramként tûnteti fel magát. A lista egyetlen újdonsága a Trojan.in-t-e-r-n-e-t, amely böngészési szokásainkat alacsony szintû eszközmeghajtóként gyûjti össze, és jelenti, hogy melyik oldalra, hányszor kattintottunk, ott meddig tartózkodtunk, hány felbukkanó reklámra klikkeltünk rá. A károkozó az összegyûjtött adatokat kéretlen reklámokat megjelenítő bûnözőknek továbbítja, akik ez alapján készítik el a fel-felbukkanó hirdetéseket. Így az elkövetők webes szokásainkat figyelembe véve még pontosabb „ajánlatokat” tehetnek nekünk, például látogatott internetes bankunk ismeretében célzott adathalász támadásokat is indíthatnak. 

A Sunbelt havi kémprogram-összesítőjét lehetővé tevő ThreatNet hálózathoz bárki csatlakozhat, hiszen elég letölteni a www.sunbelt.hu honlapról a CounterSpy kémprogram-eltávolító ingyenes próbaváltozatát, s a program automatikusan összegyûjti a számítógépet ért fertőzéseket – egyúttal megtisztítja a merevlemezt a kémprogramoktól, ami gyorsabbá és újra biztonságossá teheti a számítógépet. 

Biztonsági rés a weboldalakon
Gyakran a weboldalak futtatásáért felelős PHP programozási hibákat használnak ki a vírusírók: olyan automatizált programokat futtatnak, amelyek a leglátogatottabb weboldalakat folyamatosan tesztelik, s a programhibákat felfedezve a honlapokról saját károkozóikat teszik letölthetővé. Ez történt a múlt héten az indiai avSoft Technologies weboldalával is – a cég meglepő módon éppen vírusirtókat fejleszt és forgalmaz. A hackerek az úgynevezett iframe beszúrásos módszert alkalmazva, a megtámadott felhasználó gépén egy láthatatlan ablakot nyitnak meg, amely átirányítja a böngészőt egy másik szerverre, s a rosszindulatú szoftvert telepíti fel az áldozat számítógépére.

Ez ellen azért nehéz védekezni, mert a jól kivitelezett támadás egyáltalán nem változtatja meg a honlap kinézetét, a közismert biztonsági rések kihasználásával pedig a károkozó automatikusan, feltûnés nélkül települhet a felhasználó sebezhető számítógépére. Egy vírusirtó cég honlapjára látogatva pedig a legkevésbé sem számítunk arra, hogy kémprogram települ számítógépünkre – ezért annak tudatában, hogy biztosan megbízható oldalon vagyunk, akár néhány biztonsági figyelmeztetést is jóváhagyhatunk, ami tovább könnyíti a kémprogramok terjedését.

A legfertőzőbb kémprogramok és káros alkalmazások 2008 januárjában: 

1. Trojan.FakeAlert (trójai)A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére. 

2. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)A káros alkalmazás általában felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel. 

3. Virtumonde (reklámprogram)A Virtumonde felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, és különböző összegyûjtött adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában nehéz eltávolítani, több módszerrel is próbál a kémprogram-eltávolítók ellen küzdeni. 

4. ClickSpring.PuritySCAN (reklámprogram)A PuritySCAN egy reklámok megjelenítésével finanszírozott szoftver, ami a böngésző gyorsítótára és az előzmények átvizsgálásával pornográf tartalmakat és utalásokat keres, majd felajánlja ezek törlését. A háttérben viszont a program a teljes böngészési előzményeket elküldi, ami alapján célzott hirdetéseket jelenít meg. A licensszerződés, ami a program telepítésével kerül elfogadásra, külön kitér arra, hogy a fejlesztő ClickSpring LLC automatikusan frissítheti vagy eltávolíthatja a szoftvert, és minden további hozzájárulás nélkül (vagyis a felhasználó tudta nélkül) tetszőleges alkalmazásokat telepíthet a számítógépre. 

5. Trojan.NewMediaCodec (trójai)A New Media Codec trójai alkalmazás a Zlob.Media-Codec családhoz hasonlóan Windows Media Player frissítésnek tünteti fel magát, és tipikusan felnőtt tartalmú videók lejátszásakor kér engedélyt a felhasználótól a „frissítés” elvégzésére. Telepítését követően a kérdéses videó általában megtekinthetővé válik, viszont a trójai alkalmazás a háttérben azonnal elkezd különböző kémprogramokat és további károkozókat letölteni a gyanútlan felhasználó számítógépére. 

6. MyGeek/CPVFeed (reklámprogram)A 2007 februárjában felfedezett kéretlen reklámozó alkalmazás (adware) egy böngésző beépülő modulként települ, általában a felhasználó tudta nélkül. Mûködése során különböző reklámokkal zavarja a böngészést, sőt, bizonyos esetekben a weboldalakra történő navigáció eltérítésével más oldalakat mutat, mint amit valójában a felhasználó megpróbált megnyitni. 

7. Trojan.in-t-e-r-n-e-t (általános trójai program)A januárban megjelent friss károkozó eszközmeghajtóként telepítődik a számítógépre, és folyamatosan szemmel tartja a látogatott weboldalak címeit. Az összegyûjtött listát rendszeresen távoli szerverekre küldi el, míg újabb változatait különböző internetes csalásokra is felhasználják. 

8. ClickSpring.Oinadserver (reklámprogram)A ClickSpring.Oinadserver egy böngészőbe beépülő modul, és általában automatikusan, a felhasználó beleegyezése nélkül települ. A beépülő modul mûködése során kéretlen reklámablakokat jelenít meg, mûködése a ClickSpring.PuritySCAN kémprogramhoz hasonlóan beszámíthatatlan és bizonyos esetekben nem csak zavaró, de veszélyes is lehet. 

9. RootKitWin32Agent.eq (rootkit)Az operációs rendszer legmélyebb rétegeibe beférkőző Win32.Agent.eq rootkit elsősorban reklámprogramok számára biztosít búvóhelyet kémprogram-eltávolító és antivírus szoftverek elől. A futó rootkit képes átverni az operációs rendszert úgy, hogy a károkozókat tartalmazó könyvtárat „nem mutatja” a könyvtárak listázása során, így egy víruskeresés esetén a klasszikus védelmi szoftverek számára láthatatlan marad a búvóhely. 

10. Command Service (reklámprogram)Egy klasszikus adware kémprogram a felhasználó engedélyével, általában más, hasznosabb szoftverekkel együtt települ, és böngészés közben kéretlen hirdetéseket jelenít meg. A Command Service különlegessége, hogy más adware programok kiütésével megpróbálja „megvédeni saját területét”, a megszerzett számítógépet: végfelhasználói licensszerződése tartalmazza, hogy a program a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy mûködésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat, amelyek feltételezhetően csökkenthetnék a Command Service hatékonyságát.

 Friss IT biztonságtechnikai hírek és Sunbelt, MPP termékújdonságok folyamatosan a SPAMblog.hu oldalon olvashatók. (www.spamblog.hu

A Sunbelt Software-ről
Az 1994-ben alapított, amerikai székhelyû Sunbelt Software otthoni és vállalati IT biztonságtechnikai szoftverek vezető szállítója: portfóliója spamszûrő, tûzfal és kémprogram-eltávolító termékektől a hálózatbiztonsági és rendszermenedzsment programokig terjed. A Message Partners-rőlA 2001-ben alapított, amerikai székhelyû Message Partners a piacvezető spamszûrő és antivírus motorokat egyetlen védelmi rendszerbe integráló MPP szállítója.

A vállalati és internetszolgáltatói környezetben alkalmazott, robusztus MPP egyedülálló módon ötvözi a legjobban teljesítő levélszûrő technológiákat egy átfogó levélkezelő rendszerrel, ami egyetlen integrált megoldásként minden levelezési problémára megoldást jelent. A Yellow Cube 2000. Kft.-rőlA Yellow Cube 2000. Kft. egyéni és vállalati ügyfeleknek fejleszt és kínál biztonságtechnikai szoftvereket, elsősorban spamszûrő és kémprogram-eltávolító termékeket. A cég a piacon egyedülállóként magyar nyelvû spamszûrő szoftvert fejleszt, továbbá a Sunbelt Software és a Message Partners termékeinek kizárólagos hazai disztribútoraként a biztonságtechnikai szoftverek széles választékát kínálja otthoni felhasználóktól a nagyvállalatokig.  

(Forrás: Üzletihirszezes)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

More details
Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

More details
Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

More details
Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

More details
Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

More details
Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

More details
A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

More details