2024. május 21., kedd - Konstantin

Átcímkézett M.E.G.A.-tonnák

2006-12-12 665

Legalább fél éven keresztül, négyszázféle termék szavatossági címkéit hamisította a M.E.G.A. Trade. A feltehetően osztrák- orosz-izraeli-magyar tulajdonban lévő importőr minden nagy hazai lánc, összesen több mint ezerkétszáz üzlet beszállítója is volt. Tovább gyûrûzik a szerdán kirobban törökbálinti élelmiszerbotrány. Lapzártakor ...

... is országszerte vizsgálják: hova juthatott még a hamis szavatossági címkéjû termékekből. A Népszabadság úgy tudja: a némileg rejtélyes hátterû cég nemcsak Törökbálinton, hanem országszerte egyéb más helyszíneken is bérelt raktárakat, így többek között az üllői Exel Hungária Kft. által üzemeltetett raktáraknál is megjelentek már a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás munkatársai. A csütörtökön Gödöllőn tartott rendkívüli sajtótájékoztatón Virsinger György, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője hivatalosan is megerősítette a Népszabadság korábbi információit: a magyar bejegyzésû, de külföldi tulajdonban lévő M.E.G.A. Trade cégcsoporttal kapcsolatos a vizsgálat. Az öt cég - M.E.G.A. Trade Kft., M.E.G.A. Trade Dis Kft., M.E.G.A. Foud Kft., M.E.G.A. Foud Dis Kft. és MEGA Logistik Kft. - egy cégcsoport részei, és a feltételezés szerint érintettek a nagy mennyiségû áruhamisításban. (Itt kell megjegyezni, hogy a cégcsoporthoz semmi köze sincs az utolsó névhez hangzásában a megtévesztésig hasonló, egészségügyi és önkormányzati ingatlanokat üzemeltető budapesti Mega-Logistic Zrt.-nek).

A csalás méretét jelzi, hogy csak az utóbbi egy héten több mint száz tonna élelmiszert szállítottak ki a telepről hamis szavatossági címkékkel, a szerdai napon pedig az ideiglenesen bezárt törökbálinti raktárakhoz öt kamion érkezett Olaszországból, Lengyelországból, Németországból. Ezeket már az ellenőrök nem engedték be az üzem területére. Míg korábban Virsinger György nem zárta ki, hogy a lejárt szavatosságú termékekben olyan baktériumképződés vagy kémiai bomlási folyamat indult meg, amely esetenként panaszokat okozhat a felhasználónál, Popovics László, az állomás helyettes vezetője szerint azt már most ki lehet jelenteni, hogy a polcokra kikerült áruk között nem volt az egészségre közvetlen veszélyt jelentő termék - bár a végső szót az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet szakvéleménye mondja ki. Lapzártáig még nem került fel az FVM honlapjára a cégcsoport által szállított azon termékek, márkák pontos listája, amelyeknek címkéjét "megpiszkálta" a cég. Az üzletláncok vezetői is csak a csütörtöki napon kapnak határozatot arról, hogy milyen termékeket kell visszavonni.

Popovics László elmondta: az ilyenkor szokásos riasztólánc részeként a velük napi kapcsolatban álló láncok vezetőit tájékoztatták a beszállító cég kilétéről, és az ott talált visszaélések jellegéről. Így csütörtök reggelre lényegében már eltûntek a nagyobb üzletekből a M.E.G.A Trade által forgalmazott termékek. Neubauer Katalin, a CBA kereskedelmi vezérigazgatója közölte: a jelzés nyomán már visszavonták a CBA polcairól a beszállító termékeit, de hosszú munkanapjuk volt a Tesco, az Auchan és a SPAR logisztikusainak és polcszervizeseinek is. Bár pontos számok még nincsenek, de lánconként néhány tízmillió forintra becsülik a polcokról visszavont tételek értékét. Hardy Mihály a Tesco szóvivője elmondta: a M.E.G.A Trade által szállított tojásokkal már korábban is voltak szavatossági problémák, azonban ennek néhány hónapja hirtelen vége szakadt - vélhetőleg a csalások miatt. Ahogy a M.E.G.A-termékeket szintén "diszkvalifikáló" Drogerie Markt közleménye is leszögezi: a M.E.G.A Trade-termékek kapcsán adott dokumentumokkal minden rendben volt. Ez annyit tesz: vélhetőleg igen jól végrehajtott csalásról van szó, amit a nagyobb kereskedőknél a több tízezer tétel között - úgyszólván - képtelenség észrevenni. Ennek kapcsán úgy tudjuk: a törökbálinti cég a tojásoknak nemcsak a szavatossági jelöléseit, de az eredeti, az előállítóra utaló csomagolásokat is hamisította. A DM közleménye szerint a maga részéről vállalja, hogy visszaveszi a náluk vásárolt M.E.G.A Trade-termékeket.

Kik állnak a M.E.G.A. Trade hátterében?

A M.E.G.A. Trade Dist (korábbi nevén Selected Food) 1996-ban jegyezték be, eredetileg külkereskedelmi kft.-ként, majd 2002-ben egy azonos nevû belkereskedelmi céget is létrehoztak. A cégbejegyzés szerint a tulajdonosi kör mindkét esetben ugyanaz: Ernst Stefan Fischer osztrák állampolgár, illetve a G.F Immobil Vagyonkezelő, ahol egyébként szintén Fischer úr az ügyvezető igazgató. A G. F. Immobil a cégiratok szerint 1997 óta ingatlannal foglalkozik, azonban az általunk megkeresett, az ingatlanpiacon befolyásosnak számító szereplők még nem hallottak ilyen nevû cégről. Ugyanígy nem sikerült nyomára akadnunk a kft. vezetőjeként éves rendszerességgel egymást váltó ukrán személyeknek. A M.E.G.A Trade vezető tisztségviselőjeként jelenleg Pavlovszkij Szergej Vitalevics szerepel, azonban a külföldi tartózkodási helyeként csak egy postafiók van megadva, amihez nem tartozik telefonszám. Információink szerint a némileg rejtélyes társaság neve nem más, mint a tulajok nevét rejtő rövidítés. Ebből az "E" a már említett osztrák üzletembert jelenti, míg az "M" a 90 évek elején olajüzletben utazó vállalkozót jelöli - a többi névről forrásaink sem tudtak nyilatkozni, akik azt is hozzátették, hogy olaj alatt itt nem az élelmiszerként használatos étolajról van szó.

(Forrás: www.nol.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Együtt futva, szívvel támogatva! - Nők az autista gyermekekért, és családjaikért

Együtt futva, szívvel támogatva! - Nők az autista gyermekekért, és családjaikért

More details
Portfolio Property X., 2024. május 29-30.

Portfolio Property X., 2024. május 29-30.

More details
Vár a Jégvilág a Nyíregyházi Állatparkban

Vár a Jégvilág a Nyíregyházi Állatparkban

More details
Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

More details
Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

More details
Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

More details
Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

More details
A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

More details
Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

More details