2023. június 6., kedd - Norbert

Versenypiaci hírek

Hamarosan kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei

2023-05-19 526

Május 22-én rendezik az Audi – Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja évről évre több száz vendéglátóhelyet tesztel, ez alapján dől el a végső sorrend.

Összességében tekintve a jól ismert brandek, a szerethető kategóriájú éttermek és a nagyon magas színvonalon teljesítő vendéglátóhelyek forgalmában nincs jelentős változás, de a vendéglátóegységek nagyobb részét sújtja a nehéz gazdasági környezet.

A tesztelők szerint az elmúlt évek legnehezebb időszaka látható a vendéglátásban, a pandémiát követően a nagyon magas infláció és az elszabaduló energiaárak meggyengítették a hazai fizetőképes keresletet. Ez legjobban a vidéki helyek látogatottságának csökkenésén látható. A főváros belvárosi és a turisztikai desztinációinak közelében levő egységek forgalmát a hozzánk látogató külföldi vendégközönség biztosítja.

„Sok tesztet végeztünk idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai" – mesélt a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. „A legtöbbször, összesen 7 alkalommal egy végül nagyon magas pontszámot és pozíciót elért étteremben voltunk, mert a hely megítélése nagyon megosztó. Ott nagyon biztosra kellett mennünk" – tette hozzá.

Megduplázták a vizsgált alternatív helyek számát

Idén nagyobb figyelmet tudtak fordítani az alternatív éttermi kategóriájú vendéglátóhelyek vizsgálatára. „Úgy látjuk, hogy ez a terület, a hétköznapi 'comfort' gasztronómia mára már erőteljesebben van jelen az életünkben" – magyarázta a szakember.

„Az idei évben a Wolt támogatásával nagyobb lehetőségünk volt az alternatív vendéglátóhelyekre még inkább fókuszálni. A pandémia időszakában jelentősen megnőtt az éttermek ételkiszállítása, és ez nagy fejlődési potenciált jelentett a mindennapokat érintő gasztronómiai szolgáltatások fejlődésére. Sok jó és sajnos sok gyengébb színvonalon teljesítő résztvevő van jelen a piacon. Ezek a helyek nem a csúcsgasztronómiát reprezentálják, hanem a korrektül elkészített jó minőségű ételeket várjuk el tőlük. Ezen a területen még nehezebb listákat állítani, annyira különbözőek az egyes helyek és teljesítmények."

A Dining Guide és a Michelin kalauz is az eligazodást segíti

A szakember szerint az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauz és a Michelin-ajánlások különböző felhasználói csoportokat szólítanak meg. A Dining Guide alapvetően regionális értelemben a hazai fogyasztóközönség számára fogalmaz meg ajánlásokat, míg a Michelin a saját olvasóközönségét, elsősorban a hazánkba utazó külföldieket segíti az étteremválasztásukban.

A kiadványok készítői a saját szempontrendszereik szerinti tesztekkel „előválogatják" a vendéglátóhelyeket, így, ha két étteremkalauz hasonló véleményt alkot egy adott vendéglátóegység teljesítményéről, akkor az nagyon nagy biztonsággal elfogadható. Ezekhez képest az igazán tudatos étterem látogatók számára a TripAdvisor besorolásai, listái nem relevánsak, hiszen a versenyelőny megszerzése érdekében a vendéglátóhelyek különböző praktikákkal tudják befolyásolni az eredményeket.

„A 2022 májusában megjelent Audi-Dining Guide Étteremkalauz első 10 helyét elfoglaló étteremből a fél évvel később megjelenő Michelin Guide 9 helyet Michelin-csillaggal jutalmazott. Ilyen értelemben nem az a kérdés, hogy minket hogyan befolyásol a Michelin-kalauz, hanem az, hogy őket mennyire befolyásolja a Dining Guide véleménye" – mondta Herczeg Zoltán.

Hozzátette: „nagyon óvatosan próbálok fogalmazni, de én úgy látom, hogy a mi TOP100-as listánk eredményei kerültek a Michelin Guide kiadványába. Az Étteremkalauz mindig 4-5 hónappal megelőzi a Michelin kiadványát, és számunkra nagyon megtisztelő, hogy később ők is a mi általunk megállapítottakkal értenek egyet. Szerintem az egyértelmű, hogy mi, mint minden regionális étteremkalauz sokkal többet tudunk a hazai vendéglátás állapotáról, kulturális értékeiről, az éttermekről, a séfekről, a szakma résztvevőiről. Jobban ismerjük a valós teljesítményeket, hiszen itt élünk, ezt a nyelvet beszéljük, és hosszú évek óta nap mint nap ezzel területtel foglalkozunk".

Úgy véli, ezt a tudást nem lehet az alkalmanként csak néhány napra, ebbe a számukra ismeretlen világba „beleeső" külföldi inspektornak megszerezniük, ehhez még nagyon hosszú időre lesz szükség. „Jelenleg a Dining Guide listái segítik az ő eligazodásukat ezen a területen, egyszerűen azért, mert nincs is más ilyen kiadványa az országnak."

I Forrás: trendfm.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

Nem titkolja a Pöttyös, módosítottak a receptúrán

Nem titkolja a Pöttyös, módosítottak a receptúrán

More details
Debrecziner Gourmet Fesztivál, 2023. június 16-18.

Debrecziner Gourmet Fesztivál, 2023. június 16-18.

More details
Mennyi ideig kell dolgozni egy saját lakásért az európai fővárosokban?

Mennyi ideig kell dolgozni egy saját lakásért az európai fővárosokban?

More details
Ki nyerte a hazai barkácspiacon a versenyt?

Ki nyerte a hazai barkácspiacon a versenyt?

More details
Több mint 80 szálloda áll majd az új pálmaszigeten

Több mint 80 szálloda áll majd az új pálmaszigeten

More details
Ellepték a magyar boltokat az import élelmiszerek

Ellepték a magyar boltokat az import élelmiszerek

More details
Új bérbeadási és értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Új bérbeadási és értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

More details
Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

More details
Így alakul a táborozások piaca 2023-ban

Így alakul a táborozások piaca 2023-ban

More details