2023. június 6., kedd - Norbert

Versenypiaci hírek

Elkészült az MRSZ Barométer

2023-05-18 262

A Magyar Reklámszövetség és a Scores Group 2022. év végén és 2023. év elején 5. alkalommal mérte fel a kommunikációs iparág aktuális helyzetét és jövőbeli kilátásait az iparág meghatározó szereplőinek vezetői körében. A legutóbbi kérdőív ismét górcső alá vette a reklámozó márkák és a kommunikációs iparágban tevékenykedő cégek (média és szolgáltató szektor: ügynökségek, kutatók stb.) pénzügyi- és piaci állapotát és kilátásait.

A kitöltőktől informálódott a cégek aktuális munkaerőpiaci helyzetéről, emberi erőforrás-gazdálkodási politikájáról és munkaszervezési lépéseiről. Rákérdezett azokra a költségcsökkentő lépésekre, amelyeket a vállalkozások meghoztak a gazdasági válság cégükre gyakorolt negatív hatásainak mérséklésére. Vizsgálta, hogy az összetett válság tényezői, a trendhatások milyen mértékben befolyásolják a működő reklámipari vállalkozásokat. Rákérdezett a 2023-as várakozásokra a média és marketingkommunikációs költések alakulása tekintetében.

Gulyás János, a Magyar Reklámszövetség elnöke a felmérés legfőbb megállapításait összegezte: „A cégek egyre kevésbé látják derűsen piaci pozíciójukat, ami a polikrízist tekintve nem meglepő. A szakma szerint javult a munkaerőpiaci helyzet 2022-ben és ez a tendencia 2023-ban is folytatódik, de a borúlátó kilátások aránya még mindig 50% körüli. Nem meglelő, hogy tovább dübörög a home office, de az álláskeresőkre nehezebb év vár, mert a cégek egyharmada él létszámstoppal. A szabadúszó reklámszakemberek feje felett is felhők tornyosulnak: a kata kivezetésével drágult szolgáltatásaikat kevésbé tudja megfizetni a szűkösebb időket élő szakma. A 2022-ben tapasztalt és a 2023-ban várható trendkihívások (infláció, forintárfolyam, rezsiárak) szinte ugyanazok. A piac várakozásai szerint a 2023-as médiatorta 320,8 Mrd Ft méretű lehet, minimális, 1,4%-os nominális növekedési mutatva, ami reálértéken 15-20%-os csökkenést jelenthet, s bár a szeletek sorrendjében nem jósolnak változást a döntéshozók, de véleményük szerint a digitális hazai online kétszámjegyű növekedéssel jóformán eléri majd a tévés szegmens reklámköltési szintjét. Amennyiben 2023-ra teljesülnek a piaci jóslatok - a 2023-as kommunikációs torta marketingkommunikációs szeleteit 233,4 Mrd Ft-ra becsülik -, a 2021-es szintre esik vissza a marketingkommunikációs költések összege, ami reálértéken 20-25%-os visszaesést jelenthet.”

Hantosi Bálint, a ScoresGroup vezetője hangsúlyozta: „Úgy gondoljuk, hogy az MRSZ Barométer egy olyan felméréssorozat, amely segíti a reklámipart és szereplőit a sorozatos válságokra való gyors és eredményes reakcióban és a piaci vélemények összesítésével nemcsak a piac reális állapotát mutatja meg, hanem olyan megbízható előrejelzést is nyújt, amely a viharos időkben világítótoronyként ad támpontot a cégvezetők számára. A kontinuitás és összehasonlíthatóság jegyében számos kérdéscsoport ismétlődik, de mindig vannak az aktuális helyzetet lekövető kérdések is. Most már öt felmérés van mögöttünk, és jól látszik, hogy érdemes nyomon követni a kutatási elemzést és eredményeket, mert a becslések, prognosztizációk meglepően pontosak pl. a média- és kommunikációs torta számai tekintetében. Épp ezért minden iparági cégvezetőt biztatunk, hogy vegyen részt a következő, ősszel esedékes felmérésünkben is annak érdekében, hogy az előrejelzések minél szélesebb iparági kör szakértői véleményét tükrözzék.” 

Mire számít a többség? - Kommunikációs iparág vállalatainak pénzügyi-, munkaerőpiaci helyzete 

A válaszadó cégek többsége csökkenő optimizmussal tekint a jövőbe: az év elejére 17%-ra nőtt a visszaesésre számítók aránya a 2022. januári 6%-ról, míg a növekedést prognosztizálók aránya 40%-ra esett vissza az előző felméréshez képest. A pénzügyi helyzetet tekintve már csak a cégek 42%-a számol növekedéssel 2023-ra. A 2022. januári 54% helyett már csak 30% vár növekedést saját cége bevételeiben, a saját szegmensén belül pedig csak a válaszadók 20%-a remél növekedést a bevételekben (a 2022. januári 46%-kal szemben). Munkaerőpiaci kép értékelése kapcsán 2022-ben ugyan javulás volt megfigyelhető. A 2023-ra vonatkozó várakozások is növekvő arányban (45%) számítanak (további) javulásra, de a pesszimista kilátások aránya még így is 50% körül mozog. 

TOP3 legnépszerűbb munkaszervezési és költségcsökkentő  intézkedés  

Töretlenül növekszik az otthoni munkavégzés népszerűsége: 10-ből 9 cégnél van home office és a cégek első körben ennek jóval nagyobb mértékű alkalmazását választják (38%). Az összetett válság negatív hatásainak mérséklésében második legnépszerűbb intézkedés a létszámstop (30%), bronzérmes helyet foglal el a fizetésemelés elhalasztása / bérek befagyasztása (25%). A dobogóról ugyan lecsúszik, de fej-fej mellett (15-15%) a szerződéses szakemberektől (szabadúszóktól) való megválás és a szakmai képzések elhalasztása is népszerű intézkedés. 

A megkérdezett vállalatok jellemzően az elhalasztott fejlesztésekkel (36%) és beruházásokkal (33%), valamint a szakmai konferenciákon, rendezvényeken történő részvétel korlátozásával (29%) igyekeztek gyorsan faragni a növekvő költségeikből. Ugyan hosszabb távon megvalósítható, de láthatóan egyre népszerűbb tendencia a kisebb energia igényű irodára váltás (16%) is.

A kata adónem 2022-es kivezetése a cégek közel 70%-át érintette.

A változtatás leginkább a szolgáltató (ügynökségi) szektornak okozott gondot, ezen belül a kutató-tanácsadó cégeknek, legkevésbé pedig a hirdetői szektorra volt hatással. Mindemellett a válaszadók 63% számára jelentett nehézséget (adminisztrációs munka, új megoldások keresése stb.) az év közben szükséges gyors átállás.

Trendhatások

A kommunikációs cégvezetők szerint a legjelentősebb 2023-as trendtényezők a hazai infláció (73%), a forintárfolyam változása (65%), és az energiaköltségek (62%) - de az élelmiszerinfláció, nemzetközi infláció, az iparági extraprofitadók, illetve maga a szomszédban dúló háború egytől-egyig jelentősen befolyásolta a 2022-es évet és jelentős hatással van a 2023-as évre is.

A piaci szereplők részletes prognózisa a 2023-as média- és kommunikációs torta alakulására

A 2023-as médiatorta 320,8 Mrd Ft méretű lehet, csak minimális, 1,4%-os növekedés várható 2022-hez képest, mindez reálértéken 15-20%-os csökkenést jelenthet. A szakma véleménye alapján a 2023-as torta szeleteinek sorrendjében továbbra sem lesz változás és az arányok is hasonlítanak a 2022-eshez. A piac várakozásai szerint a digitális hazai online szektor a tévés szegmens közvetlen közelébe érhet 2023-ban a reklámbevételek tekintetében. A korábbi években tapasztalt trend miatt nem meglepő, hogy a növekedést prognosztizálók aránya leginkább a digitális szegmensekre fókuszál, de ezen felül a válaszadók szerint a digitális növekedés volumene kétszámjeggyel (+25%) a lokális médiában koncentrálódik szemben a globális reklámköltéssel, aminek növekedési mértéke 2023-ban tovább apadhat (+2,7%).

A piaci szereplők a 2023-as kommunikációs torta marketingkommunikációs szeleteit 233,4 Mrd Ft-ra becsülik. Ezzel 2023-ra a 2021-es szintre esik vissza a marketingkommunikációs költések összege, hiszen nominálisan is közel egytizedes, 8,5%-os csökkenéssel számol a szakma 2022-hez képest, ami reálértéken kétszámjegyű (20-25% körüli) visszaesést jelenthet a 2023-ra prognosztizált inflációs mérték miatt. (Az MNB 2023. évi inflációs előrejelzésével számolva.) Idén a teljes kommunikációs torta a becsült 2023-as médiatortával együtt 553,3 Mrd Ft méretű lehet. A 2023-as becsült teljes kommunikációs torta méretének nominális változása 2023-hoz képest -3%.

I Forrás: marketing.hu

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

Nem titkolja a Pöttyös, módosítottak a receptúrán

Nem titkolja a Pöttyös, módosítottak a receptúrán

More details
Debrecziner Gourmet Fesztivál, 2023. június 16-18.

Debrecziner Gourmet Fesztivál, 2023. június 16-18.

More details
Mennyi ideig kell dolgozni egy saját lakásért az európai fővárosokban?

Mennyi ideig kell dolgozni egy saját lakásért az európai fővárosokban?

More details
Ki nyerte a hazai barkácspiacon a versenyt?

Ki nyerte a hazai barkácspiacon a versenyt?

More details
Több mint 80 szálloda áll majd az új pálmaszigeten

Több mint 80 szálloda áll majd az új pálmaszigeten

More details
Ellepték a magyar boltokat az import élelmiszerek

Ellepték a magyar boltokat az import élelmiszerek

More details
Új bérbeadási és értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Új bérbeadási és értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

More details
Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

Százezredik látogatóját fogadta a Pénzmúzeum

More details
Így alakul a táborozások piaca 2023-ban

Így alakul a táborozások piaca 2023-ban

More details