2022. június 25., szombat - Vilmos

Versenypiaci hírek

A Volkswagen és a Volvo is gyárat építhet Magyarországon

2022-06-21 166

Folyamatosan zajlanak a tárgyalások a járműipar különböző szereplőivel, amelyek sorra jelentik be legújabb beruházásaikat hazánkban. Az elmúlt hetekben több olyan hír, piaci forrásoktól származó információ is megjelent, amelyek alapján négy hatalmas, de hivatalosan meg nem erősített beruházás adhat további lendületet a húzóágazatnak. Állítólag a CATL és a NIO is gyárat építene hazánkban, és versenyben vagyunk a Volkswagen Kelet-Európába tervezett akkumulátorgyáráért, valamint a Volvo legújabb európai üzeméért.

Egyre több jel utal arra, hogy Debrecenben épülhet meg a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének, a kínai CATL-nek a legújabb európai gyártóbázisa. Hivatalos bejelentésről egyelőre szó sincs, ám május elején a dél-koreai üzleti híroldal, a Bloter.net osztott meg részleteket a várható projektről, amely alapján a CATL a nemzetközi terjeszkedése részeként egy 200 hektáros területet vásárol majd meg Magyarországon.

A hazai akkumulátorpiacot ismerő forrásokra hivatkozva arról is beszámoltak a dél-koreaiak, hogy a létesítmény Debrecenben valósul meg és a következő európai gyártóbázisa lesz a CATL-nek. Arról is voltak információik, hogy a telephely megvásárlása, amely mintegy 20 kilométeres távolságban lehet a kivitelezés alatt álló BMW-gyár helyszínétől.

Azt, hogy pontosan mekkora lehet a CATL magyarországi beruházása, ha valóban megvalósul, még nem lehet tudni.

A Nio is fantáziát láthat Magyarországban

A napokban a Nio-val kapcsolatban jelent meg olyan hír, amely szerint jelentős beruházást hajthat végre Magyarországon. A kínai elektromosautó-gyártás egyik legmeghatározóbb szereplője a beszámolók szerint akkumulátorcserélő állomásait és töltőoszlopait készítené nálunk annak érdekében, hogy hazánkból lássa el a nagy növekedés előtt álló európai piacot.

A hír szerint tehát egy akkumulátorcsere-állomás gyárat készül építeni a Nio hazánkban, a cég által korábban kijelölt nemzetközi stratégia mentén, melynek keretében Kína után Európában is terjeszkedik a vállalat. A hivatalosan meg nem erősített beszámoló szerint a Magyarországra tervezett gyárban nem csak akkumulátorcsere-állomást gyárthat majd a kínai vállalat, hanem gyorstöltőoszlopokat is – az olyan vásárlók számára, akik nem rendelkeznek az akkumulátorcserére vonatkozó előfizetéssel.

A Volkswagen hatalmas akkumulátorgyárat építene Kelet-Európában

A német autógyártó menedzsmentje tavaly októberben jelentette be, hogy 2022 első felében már döntés születhet arról, hogy hol épüljön meg a cégcsoport kelet-európai akkumulátorgyára, amely a negyedik lenne a sorban. A Volkswagen tervei szerint az évtized végére összesen hat ilyen gyártóbázist létesítene Európa-szerte annak érdekében, hogy az értékesítésén belül egyre nagyobb szerepet betöltő tisztán elektromos meghajtású modelljeit képes legyen akkumulátorral ellátni. A végső helyszín Magyarország szempontjából is kiemelten fontos, ugyanis a Volkswagen szerint Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett hazánk is versenyben van a beruházásért. Beszámolók szerint Magyarország több lehetséges helyszínt is felkínált: az ország keleti, déli, valamint a nyugati részén is.

A Volvo új gyárat építene Európában

Eddig 3 milliárd eurós egyben megvalósuló beruházás volt a rekord és ha a jó Isten megsegít bennünket, akkor a választások előtt egy hatmilliárd eurót meghaladó beruházást be tudunk jelenteni – mondta Orbán Viktor még február végén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Ez mostanáig nem történt meg, viszont iparági források tudni vélik, hogy a Volvo anyavállalata, a kínai Geely keres új európai gyártóbázisának helyszínt és Magyarországnak esélye van a beruházás elnyerésére.

A kínai cégcsoport 2010-ben vásárolta meg a legendás svéd autógyártót. Beszámolók szerint a Volvo járművei iránt olyan nagy a kereslet, hogy az már megterheli a gyártóhálózatát, mindez pedig erősen indokolttá teszi a Volvo menedzsmentje számára, hogy új gyártóbázist építsen Európában.

A Just-Auto szerint az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy olyan célországok kapnak főszerepet, mint Szlovákia, Csehország és Magyarország, amely erősítheti a korábbi információkat, vagyis azt, hogy hazánk versenyben lehet, mint lehetséges gyártóhelyszín.

| Forrás: napi.hu/portfolio.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tartalom galéria

Property Investment Forum, 2022. szeptember 15.

Property Investment Forum, 2022. szeptember 15.

More details
Erre figyeljünk egy ingatlan megtekintésénél

Erre figyeljünk egy ingatlan megtekintésénél

More details
Elindult a CheckINN Szolgáltatói Piactér

Elindult a CheckINN Szolgáltatói Piactér

More details
Fenntartható Gasztronómia Napja a METRO-val

Fenntartható Gasztronómia Napja a METRO-val

More details
Design és művészet találkozásáról szervez közös rendezvényt az MMDÜ és az Art Market

Design és művészet találkozásáról szervez közös rendezvényt az MMDÜ és az Art Market

More details
Hivatalosan is megnyitotta a nyarat az Aquaworld

Hivatalosan is megnyitotta a nyarat az Aquaworld

More details
Elmenekülnek az újbudaiak a lakásaikból a körvasút miatt?

Elmenekülnek az újbudaiak a lakásaikból a körvasút miatt?

More details
Rekordévet zárt tavaly a Praktiker

Rekordévet zárt tavaly a Praktiker

More details
Óriásit ugrottak az irodák költségei, sok céget fojtogat az áremelkedés!

Óriásit ugrottak az irodák költségei, sok céget fojtogat az áremelkedés!

More details