Bármikor is fogunk ezekre az évekre visszagondolni, a koronavírus megjelenése és „ténykedése” biztosan meghatározó fog maradni. A szűkebben vett iparágunkat is sokkolták egy rövid ideig az első hullám lezárási intézkedései, azonban szerencsére ez csak rövid ideig tartott és hirtelen teljesen új piaci igények jelentek meg, melyeket éppen a járványhelyzet következtében megnövekedett biztonsági elvárások generáltak. Elsőnek a testhőmérséklet gyors és tömeges detektálása vált fontossá, és kiderült, hogy hőkamerák és azokra telepített alkalmazások segítségével erre többé-kevésbé jó megoldást tud adni a video technológia. Ezt követte a maszk detektálás és egy adott helyiség (pl. üzlet) telítettségét mérő és vizuálisan megjelenítő alkalmazások megjelenése, de nem váratott sokáig magára a szociális távolságtartás szabályainak betartását ellenőrző megoldás sem. Mindez pedig nem valósulhatott volna meg, ha a video rendszerek működését nem korszerű informatikai megoldások vezérelnék, gondoljunk például a villámgyors hálózatokra, az összetett, mesterséges intelligencián alapuló algoritmusokra, vagy a Big Data technológiákra. Ezek segítségével pedig az iparág szereplői gyorsan képesek voltak reagálni a kihívásokra.

Sláger: A Smart City

Mint az élet sok más területére, ide is bevonultak a legkülönfélébb „smart” megoldások. Okos már a város, a gyár, vagy a pláza éppúgy, mint a sztráda, vagy a logisztika. Közös igény, hogy minél gyorsabban, minél pontosabb információk álljanak rendelkezésről egy-egy üzemeltetett területről, legyen az a területen lévő emberek száma, neme, kora, vagy éppen a be- és kilépő járművek rendszáma, színe, típusa, évjárata. Úgy tűnik, hogy a kamerák a leghatékonyabb és legsokoldalúbb szenzorokká nőtték ki magukat, csak úgy ontják magukból az információkat. Lassan az eredeti funkciójuk – a képek előállítása és továbbítása – egyre inkább háttérbe szorul és a feldolgozott és szolgáltatott adatok válnak fontosabbá. Éppen most veszünk részt egy olyan logisztikai beruházásban, ahol a darukat 5G hálózaton keresztül távolról fogják vezérelni, a szabad parkolóhelyekre video alapú megoldás navigálja majd a sofőröket és számos más korszerű technológia kerül bevetésre.

Mit várhatunk 2022-től?

Minden bizonnyal velünk marad a kiszámíthatatlanság, erre kell felkészülnünk. A járvány újabb és újabb hullámai a társadalomra és a gazdaságra is komoly hatást gyakorolnak. Az ellátási láncok sem álltak helyre, a legtöbb video megfigyelő rendszer gyártó továbbra is nehézségekkel küzd, a szállítási határidők kitolódnak. A fejlesztések azonban nem állnak le, maga az iparág jelentős növekedési potenciállal bír, ami éppen annak köszönhető, hogy a klasszikus biztonságtechnikai alkalmazásokon túlnőve egyre újabb és újabb területeket hódít meg a technológia. Utolsó gondolatként erre hozunk egy szemléletes példát. Ausztrál fejlesztők egy olyan rendszeren dolgoznak, amely képelemzésen alapulva valós időben képes lenne figyelmeztetni, ha egy strandoló tömegből valaki eltűnik a víz alatt és megadott időintervallumon belül nem bukkan felszínre. Ha valaki jártas a témában, az biztosan átérzi, hogy ez milyen bonyolult és összetett feladat.

I Forrás: itbusiness.hu