2024. május 3., péntek - Tímea

Ingatlanfejlesztés

A hazai világesemények plusz löketet adnak az ingatlanbefektetéseknek

2023-09-20 705

A pápalátogatás, az Európa Liga döntője, a Forma 1-es magyar nagydíj, a Sziget Fesztivál és az atlétikai vb is számottevően élénkítette a lakáshotelek forgalmát idén Budapesten. Igencsak mozgalmasra sikerült a 2023-as év Magyarországon, hiszen öt hazai világeseményre is sor került.

Ferenc pápa magyarországi látogatása, a labdarúgó Európa Liga döntője, a Forma 1-es magyar nagydíj, a Sziget Fesztivál és az atlétikai világbajnokság egyaránt jelentősen megnövelte a lakáshotelek kihasználtságát és forgalmát, ami közvetetten az ingatlanpiacra is hatást gyakorol. Ráadásul a hosszú távra kiadó lakások hozamában is változást eredményezett a hónapok óta tartó lakáspiaci kettősség. A használt lakások átlagárának stagnálásával párhuzamosan és a fokozatosan emelkedő lakbérek miatt a lakáskiadással elérhető bruttó hozamok emelkedőre kerültek – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A folyamat nem meglepő, számítani lehetett a hozamok emelkedésére, de most beszélhetünk tartós trendről. Az adatokból az látszik, hogy tavaly nyár óta emelkedőn vannak a lakáspiaci hozamok, de még bőven elmaradnak az öt évvel ezelőtti, a 2018-as szintektől. A befektetési célú lakásvásárlások az elmúlt időszakban visszafogottak voltak, részben a bizonytalan környezet miatt, másrészt az állampapírok hozama bőven meghaladja a lakáskiadással elérhető szintet – ismertette a trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál legfrissebb, 2023 augusztusi adatai alapján Budapesten átlagosan 5,6 százalékos éves bruttó bevételarányos hozamot lehet elérni a jelenlegi átlagos négyzetméterárak és az átlagos lakbérek alapján.

Habár ez felülmúlja az egy évvel korábbi 5 százalékot, elmarad a 2018-ban látott 6,7 százalékos szinttől. Balogh László kiemelte, hogy a különböző kerületek és városrészek között jelentősek a különbségek. A XXIII. kerületben majdnem 10 százalékos lehet a hozam. Emellett XVI. kerületben lévő újmátyásföldi Centenáriumi lakótelepen és a VIII. kerületi Tisztviselőtelepen is 7 százalékot meghaladó hozamról lehet szó. A másik végletet a 3 százalékos hozamú városrészek képviselik, ide sorolhatóak az I. kerületi Tabánban található lakások, a XII. kerületi Széchenyi-hegyi vagy a III. kerületi remetehegyi ingatlanok.

A vármegyeszékhelyek összességében 5,6 százalékos hozamot nyújtanak, míg tavaly 4,9 százalékos volt a mutatójuk, öt évvel korábban pedig 8 százaléknál tartottak, azonban a városok között is jelentős eltérések láthatóak. A legmagasabb, 8,6 százalékos hozam Salgótarjánban érhető el, utána következik Tatabánya és Szolnok 6,8 és 6,4 százalékkal. A szakember elmondta, hogy több vármegyeszékhelyen jelentős munkahelyteremtő beruházás indult, ami élénkíti az albérletek iránti keresletet ezekben a városokban. A kiadó lakások iránt növekvő igény a bérleti díjak növekedésén keresztül a hozamszinteket is emeli a vármegyeszékhelyek lakáspiacán. A nagyobb egyetemvárosokban, mint például Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Győrben 4,9-6,3 százalékos hozammal lehet számolni.

Balog László úgy véli, hogy a korábbi években megszokotthoz képest több külföldi veheti számításba a magyarországi, elsősorban budapesti lakásbefektetést, az idén ugyanis a korábbi években már megszokott események – Sziget Fesztivál és a Forma-1-es magyar nagydíj – mellett több kiemelkedő nemzetközi esemény, köztük a pápalátogatás, a labdarúgás egyik kiemelkedő eseményének számító Európa-liga döntő, valamint az atlétikai világbajnokság ugyanis feltette a nemzetközi térképre a fővárost. A hosszú távú lakáskiadásban gondolkodó befektetők bízhatnak abban, hogy amennyiben a reálkeresetek növekedése megindul, akkor vele együtt a lakáspiacon elérhető hozamok is javuló tendenciát mutathatnak.

I Forrás:Tóth Marcell / GazMag/ Üzleti Hírszerzés
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details