2020. szeptember 22., kedd - Móric

Ingatlanpiaci hírek

Világszínvonalú irodaházakban dolgoznak a szolgáltató központok

2019-12-04 233

Töretlenül népszerű Budapest és a magyar nagyvárosok a globális szolgáltató központok körében, hiszen alig távoznak, többen jönnek, az itt lévők túlnyomó része pedig bővül, összetettebb feladatokat lát el. Az alkalmazottak többsége elégedett az irodai körülményekkel, a központok pedig magasabb fizetéssel és rugalmas munkavégzési formákkal szeretnék megtartani a dolgozóikat, miközben bevetik a munkáltatói márkaépítés eszközeit is.

Az üzleti szolgáltató központok (business services centers – BSC) körében készített átfogó felmérést a HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency) és a HOA (Hungarian Service and Outsourcing Association) Business Services Hungary néven, amelyről már röviden írtunk korábban. Most bővebben elemezzük az adatokat.


BUSINESS SERVICES HUNGARY 2019 - HIPA TANULMÁNY


Idén a jelentés a másodlagos városokban rejlő lehetőségekre és a szektor számára elérhető ingatlanállományra fókuszál. Budapesten kívül is van élet szemlélet erősödik hazánkban is, a vidéki helyszíneken erős egyetemi tudásközpontok és jelentős potenciális munkavállalói körök várják a szolgáltató központokat.

Világosan látszik, hogy a hazai üzleti szolgáltató ágazat evolúciós folyamaton megy keresztül, az iparági szereplők egyre átfogóbb, magasabb hozzáadott értékű tevékenységeket telepítenek Magyarországra. A folyamatosan változó környezet ellenére ígéretes új kezdeményezések születnek, miközben egyre nagyobb figyelem összpontosul a szektorra. A vállalatok, szakmai szervezetek, oktatási és kormányzati intézmények együttműködése erősíti a szektor presztízsét, és a munkáltatói márkaépítés fejlesztése is a különböző csatornákon (közösségi média stb.) jótékonyan hat az ágazatra.

Másrészt a technológiai innováció is fontos szereplővé lépett elő, hiszen a szolgáltatások automatizálása és az ügyfelek önkiszolgáló mechanizmusainak erősítése javítja a hatékonyságát. Ez azonban nem elbocsátásokat eredményez, hanem a szolgáltatások nagyságrendjét növeli, miközben azok összetettebb tevékenységeket jelentenek.

Minőségi ingatlanállomány várja a szolgáltató központokat


A felmérés részére a hazánkban jelenlévő 120 BSC közül 64 szolgáltatott adatot, akik közel 42 ezer főt alkalmaznak, tehát meglehetősen reprezentatív információkról van szó. Az alkalmazottak átlagéletkora 32 év, 78%-uk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 16%-uk külföldi.

A központok 50%-át több mint egy évtizede alapították Magyarországon, vagyis egy erősen érett piacról beszélhetünk. A válaszadók anyavállalatai

  • elsősorban a feldolgozóiparból érkeztek,
  • majd ezeket követik a technológiai és telekommunikációs, illetve a
  •  pénzügyi szolgáltatások cégei.

Túlnyomó részben Budapesten találhatók, hiszen a 120-ból 98 a fővárosba települt, vidéken pedig Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron működik már több is.

A szektor továbbra is meghatározó a budapesti irodapiacon, sok szolgáltató növeli a kapacitásait és a bérelt területeit, sok esetben az új funkciókat új helyszínre telepítik, amely az „A” kategóriás irodák iránti keresletnövekedést is hajtja. A fővárosban 3,7 millió m2-nyi modern irodaterület található, míg a vidéki városok közül Debrecen kínálja a legtöbb irodateret 124 ezer m2-vel.

Ha a munkaerő-utánpótlást nézzük, akkor Budapesten 150 ezer egyetemista tanul, ugyanez a szám a civis városban 35 ezer. A többi nagyvárosban kisebb számokkal találkozhatunk.

Egyre érettebb a piac


A válaszadók fele captive centerek, 17%-uk BPO, míg a harmaduk hibrid modellt követ. Az arányok az elmúlt években állandósultak, bár a hibrid modellek hangsúlyos aránya a hazai piac érettségét jelenti, hiszen itt nagyobb a hozzáadott érték, sőt, a captive centerek is fejlődnek, külsős ügyfeleket szereznek, így több lábon állnak és nagyobb a létjogosultságuk.

A központok 70% -a költségközpontként működik előre meghatározott költségvetéssel. Azonban számos BPO és hibrid központ esetében megjelenik a profit- és befektetési tevékenység, amely nagyobb felelősséget és rangot biztosít. A válaszadó BSC-k 73% -ánál új szolgáltatásokat vezettek be az elmúlt évben, vagyis folyamatos az evolúció a vállalkozásoknál. Különösen a kutatás-fejlesztés-innováció és logisztika-ellátási lánc területein kiemelkedő a fejlődés üteme.

A magyar BSC-k nagy többsége elmozdul a magasabb hozzáadott értékek és szolgáltatások felé, míg az egyötödük az alacsony hozzáadott értéket jelentő tranzakciós tevékenységnél marad. A válaszadók 60%-a globálisan szolgálja ki az ügyfeleit, vagyis nem csak Európa áll a működésük fókuszában. A BSC vezetőinek nagyjából a fele az anyavállalatok top menedzsmentjében is helyet kap, vagyis fontos szerepet játszanak a cégeik életében a nemzetközi szolgáltató központok.

A központok működésének meghatározó tényezője az üzleti folyamatok átalakulása. A robotikus folyamatok automatizálására irányuló kezdeményezések megnövekedtek, most a BSC 63% -a foglalkozik a témával. Ugyanakkor a BSC-k adaptálják a legújabb informatikai megoldásokat és irányítási rendszereket, hogy megfeleljenek az új digitális technológiáknak. Fejlett digitalizációs megközelítésekben gondolkodnak, például a fejlett üzleti elemzések és az intelligens automatizálás előtérbe kerülnek. Így a BSC-k bizonyos területeken kiválósági központokká válnak.

Jönnek és alig mennek


A BSC-k kétharmada úgy számol, hogy a tevékenységét a jövőben bővíti is, míg csökkenésre mindössze 3% számít. A szimpla SSC-knél fordulhat elő ritkán, hogy távoznak az országból, alapvetően költség okok miatt. Az érkező központok legfontosabb érvei a magyar városok mellett a hatékonyság és a termelékenység. A befektetési döntések során további fontos szempontok a képzett és tehetséges munkaerő elérhetősége, a foglalkoztatással kapcsolatos költségek optimális nagyságrendje.

Ezen kívül a stabil politikai és gazdasági környezet, az életminőség és a mindennapi költségek nagyságrendje jönnek még számításba egy globális döntés kapcsán. A magyar BSC szektor az ország időzónája miatt is előnyös, amely lehetővé teszi széles körű szolgáltatások nyújtását globális szinten. Az előnyök listája még kiegészíthető a rendelkezésre álló iroda - és IT - infrastruktúrával, valamint a kormány ösztönző eszközeivel, amelyek a vállalatok számára kedvező perspektívát nyújtanak.

Hogyan vélekednek az alkalmazottak?


A válaszadók szerint az alkalmazottak számára a legfontosabb mozgatórugók a munkahely-választásnál a fizetés és a munkával kapcsolatos elégedettségi szint. A válaszok alapján a BSC-k egyre több intézkedést tesznek és a kommunikációjukat is javítják a tehetséges alkalmazottak megtartása érdekében. A munkahelyi légkör az utolsó szempont, amellyel a munkavállalók elégedetlenek, vagyis a modern irodák összhangban vannak az alkalmazottak elvárásaival. Annak érdekében, hogy megmaradjon a munkavállalói elégedettség, a BSC növekvő fizetést, rugalmas foglalkoztatási lehetőségeket kínál, miközben folyamatosan nyomon követi az elégedettségi szintet.

Az ágazat legnagyobb kihívásai közé sorolhatjuk az egész Európában általános munkaerő-hiányt, illetve a növekvő fizetéseket. Utóbbit a már említett hozzáadott értékű munkákkal tudják a BSC-k kompenzálni. Szintén kihívás, hogy a már meglévő szakember-állományt megtartsák a versenytársakkal szemben. Ezekre a kihívásokra leginkább a munkáltatói márka építésével, illetve a toborzási folyamatok fejlesztésével keresik a megoldást. Ugyanakkor éppen az automatizálás miatt számos feladatkör változik is, de ezt nem leépítésekkel, hanem át- és továbbképzésekkel kezelik a vállalatok - zárja az elemzést a realista.hu.

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Jókora kínai beruházást terveznek Záhonyban

Jókora kínai beruházást terveznek Záhonyban

More details
Deutsche Bank: már 2021 közepére visszaállhat a globális GDP a koronavírus előtti szintre

Deutsche Bank: már 2021 közepére visszaállhat a globális GDP a koronavírus előtti szintre

More details
Magyarországi cég Európa legnagyobb jakuzzigyártója

Magyarországi cég Európa legnagyobb jakuzzigyártója

More details
Rezsicsökkentés szigeteléssel, ablakcserével, napelemrendszerrel

Rezsicsökkentés szigeteléssel, ablakcserével, napelemrendszerrel

More details
Pörög a csok, a koronavírus ellenére a duplájára nőttek a kifizetések

Pörög a csok, a koronavírus ellenére a duplájára nőttek a kifizetések

More details
ANALYTICA Nemzetközi labortechnikai szakvásár és konferencia, 2020. október 19-23.

ANALYTICA Nemzetközi labortechnikai szakvásár és konferencia, 2020. október 19-23.

More details
CosmeticBusiness / HPCI szakvásár, Varsó, 2021. szeptember 22-23.

CosmeticBusiness / HPCI szakvásár, Varsó, 2021. szeptember 22-23.

More details
Elmarad a Lakás Kiállítás 2020. szeptember 25-27. között

Elmarad a Lakás Kiállítás 2020. szeptember 25-27. között

More details
Nyitott Főzdék Napja huszonöt kisüzemi sörfőzdével - 2020. október 10.

Nyitott Főzdék Napja huszonöt kisüzemi sörfőzdével - 2020. október 10.

More details