2024. május 8., szerda - Mihály

Versenypiaci hírek

Zéró Karbon témakörben tartott iparági egyeztetést a HuGBC: a közös nevező a cél

2023-05-26 861

Májusban megtartotta Green Brunch elnevezésű tudás-és tapasztalatmegosztó rendezvényét a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC). Az eseménysorozat célja közös beszélgetésre hívni az építésgazdaság szereplőit, akik minden alkalommal egy aktuális témát járnak körül, egy kellemes hangulatú üzleti reggeli keretei között.

A tavaszi eseményt a nemrég bemutatott Zéró Karbon Ajánlás apropóján szervezte a HuGBC, annak kitűzött céljairól szóló szakmai egyeztető fórumaként. A résztvevőknek lehetőségük volt az elismert brit fenntarthatósági szakértő, Simon Sturgis gondolatébresztő előadása után csoportokban beszélgetni, vezetett témafeldolgozás és networking keretében.

Jó gyakorlatok Nagy-Britanniából: inspiráció Simon Sturgis fenntarthatósági szakértőtől

A HuGBC vezetői fontosnak tartották, hogy a magyar ajánlás kapcsán nemzetközi kitekintésre is lehetőséget biztosítsanak a tagoknak és az érdeklődőknek. A Green Brunch eseményen bemutatott RICS Whole Life Carbon Assessment (WLCA) a világ vezető vonatkozási pontja az épített környezet szén-dioxid-kibocsátásának mérésére a teljes életciklusra vonatkozóan. A tavasszal megjelenő második kiadás jelenleg a végső egyeztetés fázisában tart és valamennyi épített eszközre és infrastruktúrára kiterjed. A szabvány célja, hogy a különböző tervezési döntések szén-dioxid-kibocsátási költségeinek láthatóvá tételével segítse a szakembereket a karbon-kibocsátási költségvetések kezelésében, a teljes élettartamra vonatkozó kibocsátások csökkentésében és végső soron az építőipar zéró karbon jövőjének megteremtésében.

Ahogy a szerzők hangsúlyozták, az iparági egyeztetés az RICS-szabványok fejlesztési folyamatának alapvető eleme, a megvalósíthatóság záloga. A Green Brunch esemény meghívott előadója Simon Sturgisa RICS szakmai anyagának szerzője, akitől az új kiadásról, és a világszerte zajló iparági egyeztetés tapasztalatairól hallhattunk. A magyar Zéró Karbon Ajánlás kidolgozásának egyik vezetője, Beleznay Éva fenntarthatósági tanácsadó, bevezetőjében hangsúlyozta: különleges lehetőség egy ilyen nagy tapasztalattal bíró szakértő előadásának alapján beszélgetni arról, hogy milyen feladatokat és korlátokat látnak a hazai az iparági szereplők, és hogy miként tud az ágazat (a tervezéstől az építésen át az épületek üzemeltetéséig, a termékgyártásig) hozzájárulni a csökkentéshez.

Simon Sturgis szerint a zéró karbon nem egy egyszerű „zöldre váltás”, hanem a teljes gondolkodásunk átformálása. Előadását azzal az adattal kezdte, mely szerint Magyarország a becslések szerint 55-60% karbonkibocsátás-csökkentést érhetne el 2030-ra és a net zérót 2050-re – ehhez teljes iparági összefogásra és összehangolt cselekvésre van szükség. 

A szakember részletes elemzése kiterjedt az előzetes kibocsátás, az előzetes kibocsátás anyagai, a tartósság, az energiahatékonyság és a hulladékcsökkentés területeire. Ezekkel kapcsolatban nemzetközi példákat és adatokat is megismerhetett a hallgatóság. A prezentáció a teljes karbonciklus-elemzés projektelőnyeinek elemzésével végződött.  

Az elismert brit szakember és innovátor Nagy-Britanniában a zéró karbonról szóló diskurzus egyik mozgatórugója, az általa ismertetett jó gyakorlatok és adatok komoly motivációként szolgálhattak a magyar szakembereknek is.

A teljes cikk: Zéró Karbon témakörben tartott iparági egyeztetést a HuGBC: a közös nevező a cél

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

More details
Május 13-a a hummusz világnapja

Május 13-a a hummusz világnapja

More details
Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

More details
Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

More details
Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

More details
Képregény fesztivál, 2024. május 12.

Képregény fesztivál, 2024. május 12.

More details
Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

More details
Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

More details
Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

More details