2023. február 3., péntek - Balázs

Versenypiaci hírek

Krízis a magyar e-kereskedelemben

2023-01-23 199

A krízis görög eredetű kifejezés, jelentése válság vagy fordulat, olyan állapot, ami jobbra és rosszabbra is fordulhat. Az e-kereskedelem idehaza jelenleg az első igazi átfogó válságát éli meg. A hazai e-kereskedelem létrejötte óta eltelt kicsit több mint húsz évben utólag visszatekintve töretlenül fejlődött a terület. Még akkor is, ha menet közben néha másképpen éreztük. Növekedett a forgalom, egyre nagyobb szeletet hasított ki a teljes kereskedelemből. Ezrével jöttek létre új webáruházak, újabb és újabb termékszegmensekben vált evidenssé az online értékesítés és élesedett a verseny. 

Az e-kereskedőket segítendő több kapcsolódó területen profi cégek százai szolgálják ki az igényeket, amik lassan felnőttek a speciális feladathoz az IT, a marketing, a sales, az ügyfélélmény, a fizetés, a logisztika, a kutatás, a jogi és üzleti tanácsadás, valamint a képzés terén is. A feladat most kereskedőknek és támogató cégeknek is ugyanaz, túlélni ezt a krízist és megerősödve kikerülni belőle. 

Milyen jövőt hozhat a válság az e-kereskedelemnek?

Nem az a kérdés ugyanis, hogy lesz-e válság, hanem hogy mekkora, milyen jellegű és meddig fog tartani. Vajon fordulóponthoz ér-e a hazai e-kereskedelem? Eléri-e a természetes üvegplafont az online részesedését tekintve ebben a válságban? Vagy a nyomás alatt további lendületes növekedés várható?

A hazai e-kereskedelem 10-12%-os részesedése a teljes kereskedelemből közelít a fejlett nyugati piacok 15-20%-os részesedéséhez, de messze elmarad a legfejlettebbek 30-50%-ától. Tehát egyaránt elképzelhető egy stagnálás, egy lassuló növekedési pályára állás, vagy a további szédítő növekedés is. Egyelőre azonban nem ismerjük a 2022-es év számait sem, nem tudjuk növekedett-e reálértéken a piac, vagy már csak az év végére EU-bajnoknak számító magyar infláció hajtja előre. A másik fontos kérdése a válságnak, hogy kibírja-e a hazai e-kereskedelem az évek óta fokozódó nemzetközi versenyt? Vajon kik maradnak talpon idehaza a nagy, közepes és kis szereplők közül, akik képesek a cseh, szlovák, lengyel vagy román championokkal felvenni a versenyt a magyar és a régiós vásárlók kiszolgálásában? 

Ezekre a kérdésekre nem fogunk tudni rövid távon válaszolni. Remélhetőleg az előttünk álló 1-3 év fog rá pozitív válaszokat adni. Azt viszont meg tudjuk nézni közelebbről, hogy mit jelent ez a válság, mi határozza meg és milyen lépések tehetők a kereskedők részéről. A Kürt Akadémia és a Reacty Digital közös Trendspotting kutatásának 2022 őszi eredményei szerint mind keresleti, mind kínálati oldalon fontos változások zajlanak ugyanis az e-kereskedelemben idehaza. (A 2023 januári trendkutatás a cikk írásakor előkészítés alatt van.)

Trendek a keresleti (vásárlói) oldalról:

 • csökkenő kereslet: a megemelkedő rezsi és az infláció elviszi a szabadon elkölthető jövedelmek egy jelentős részét a magyar háztartásoknál, emiatt visszafogják a fogyasztásukat;
 • lefelé váltás: az eddig megszokott középkategóriás márkás termékek helyett sokan az egyszerűbb, olcsóbb, akár saját márkás termékeket részesítik előnyben (miközben a prémium és a luxus márkák továbbra is jól fogynak);
 • kedvezmények keresése, árérzékenység: eleve filléreskedők voltak a hazai vásárlók, a válságban most még inkább azok. 

3 fő trend a kínálati (kereskedői) oldalról:

 • megnövekedő költségek: rezsi, logisztika (a magas üzemanyag árak, a logisztikai eszközök emelkedő árai és a bérek miatt), munkabérek emelkedése (részben a megfelelő munkaerő hiánya, de főként az inflációs nyomás következtében)
 • beszerzési árak növekedése a rossz forint árfolyam miatt
 • koronavírus és háború okozta ellátási lánc problémák, készlethiány lassú enyhülése

Mit tehetnek a kereskedők ilyen helyzetben? 

Erre a kérdésre termékszegmenstől, cégmérettől és a cég életciklusától függően többféle jó válasz létezik. Nincsen egyetlen univerzális recept, ami a biztos sikerhez vezetne. Amiket érdemes lehet megfontolni minden kereskedőnek:

 • az árérzékenységre építő kiszolgálás például kiszállításnál csomagautomatába kézbesítés vonzó áron, ingyenes bolti átvétel, rendszeres visszatérő vásárlásnál valamennyi kedvezmény nyújtása, különböző termékek összecsomagolása, stb. 
 • szortiment bővítése, hogy ki tudja szolgálni a vevői igényeket
 • új beszállítók keresése, több lábra állás, készletgazdálkodás erősítése
 • kiszervezés és racionalizálás, például logisztika terén egyre jobb fulfillment megoldások érhetőek el idehaza és a nemzetközi piacra lépés támogatásában is
 • digitalizálás és hatékonyság növelése, fejlesztés: marketingben, keresésben, személyre szabott megoldásokban, ajánlórendszerekben, hűségprogramban, ügyfélélményben. A cél az automatizált adatvezérelt megoldások bevezetése, a meglévő megoldások megerősítése.
 • kilépés a nemzetközi piacra: elsősorban a keleti és déli piacok felé, ahol kevésbé öldöklő a verseny

A cél az, hogy a kereskedő megerősödve kerüljön ki a válságból. Ehhez pedig nem az elszürkülés, a fűnyíróelv-szerűen csökkentett költségmegtakarítás a legjobb eszköz. Ahogy Kis Ervin Egon, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (ma már Ecommerce Hungary) egyik alapítója és későbbi elnöke fogalmazott a 2008-as válság idején, vajon hol fognak inkább több autót eladni, egy félhomályos, fűtetlen kereskedésben vagy ahol csillognak-villognak az autók és a kedves értékesítőktől a legjobb ügyfélélményt kapják a vevők? A tanulság, hogy válságban is az marad talpon, aki képes a lehető legjobban kiszolgálni a vásárlói igényeket. 

Természetesen nem csak ezek a megoldások és eszközök léteznek. Az Ecommerce Expo-n elsőkézből ismerhetők meg a piaci számok, a főbb friss trendek és terítékre kerülnek a lehetséges megoldások is. Továbbá az is, hogy ki, hogyan próbálja a krízist a saját maga javára fordítani. 


A szerzőről:

Pintér Róbert, a Corvinus Egyetem adjunktusa, a Kürt Akadémia e-kereskedelmi képzésének vezetője, a Digiméter kkv-digitalizációs projekt csapatának tagja.


 

I Forrás: blog.ecomexpo.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Február 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Tartalom galéria

Szinte teljesen megteltek a Prologis logisztikai központjai

Szinte teljesen megteltek a Prologis logisztikai központjai

More details
A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

More details
Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

More details
Hogyan alakulhat a budapesti irodaházak jövője?

Hogyan alakulhat a budapesti irodaházak jövője?

More details
Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

More details
Mi lesz a hazai plázákkal?

Mi lesz a hazai plázákkal?

More details
Itt a szegedi medvék jóslata: Mici és Ursula elárulták, mikor jön a tavasz

Itt a szegedi medvék jóslata: Mici és Ursula elárulták, mikor jön a tavasz

More details
Biznisz az ingatlanban – PP Konferencia 2023. március 2.

Biznisz az ingatlanban – PP Konferencia 2023. március 2.

More details
Startra kész az Intec – Z – GrindTec lipcsei vásárhármas, 2023. március 7-10.

Startra kész az Intec – Z – GrindTec lipcsei vásárhármas, 2023. március 7-10.

More details