2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Versenypiaci hírek

Krízis a magyar e-kereskedelemben

2023-01-23 473

A krízis görög eredetű kifejezés, jelentése válság vagy fordulat, olyan állapot, ami jobbra és rosszabbra is fordulhat. Az e-kereskedelem idehaza jelenleg az első igazi átfogó válságát éli meg. A hazai e-kereskedelem létrejötte óta eltelt kicsit több mint húsz évben utólag visszatekintve töretlenül fejlődött a terület. Még akkor is, ha menet közben néha másképpen éreztük. Növekedett a forgalom, egyre nagyobb szeletet hasított ki a teljes kereskedelemből. Ezrével jöttek létre új webáruházak, újabb és újabb termékszegmensekben vált evidenssé az online értékesítés és élesedett a verseny. 

Az e-kereskedőket segítendő több kapcsolódó területen profi cégek százai szolgálják ki az igényeket, amik lassan felnőttek a speciális feladathoz az IT, a marketing, a sales, az ügyfélélmény, a fizetés, a logisztika, a kutatás, a jogi és üzleti tanácsadás, valamint a képzés terén is. A feladat most kereskedőknek és támogató cégeknek is ugyanaz, túlélni ezt a krízist és megerősödve kikerülni belőle. 

Milyen jövőt hozhat a válság az e-kereskedelemnek?

Nem az a kérdés ugyanis, hogy lesz-e válság, hanem hogy mekkora, milyen jellegű és meddig fog tartani. Vajon fordulóponthoz ér-e a hazai e-kereskedelem? Eléri-e a természetes üvegplafont az online részesedését tekintve ebben a válságban? Vagy a nyomás alatt további lendületes növekedés várható?

A hazai e-kereskedelem 10-12%-os részesedése a teljes kereskedelemből közelít a fejlett nyugati piacok 15-20%-os részesedéséhez, de messze elmarad a legfejlettebbek 30-50%-ától. Tehát egyaránt elképzelhető egy stagnálás, egy lassuló növekedési pályára állás, vagy a további szédítő növekedés is. Egyelőre azonban nem ismerjük a 2022-es év számait sem, nem tudjuk növekedett-e reálértéken a piac, vagy már csak az év végére EU-bajnoknak számító magyar infláció hajtja előre. A másik fontos kérdése a válságnak, hogy kibírja-e a hazai e-kereskedelem az évek óta fokozódó nemzetközi versenyt? Vajon kik maradnak talpon idehaza a nagy, közepes és kis szereplők közül, akik képesek a cseh, szlovák, lengyel vagy román championokkal felvenni a versenyt a magyar és a régiós vásárlók kiszolgálásában? 

Ezekre a kérdésekre nem fogunk tudni rövid távon válaszolni. Remélhetőleg az előttünk álló 1-3 év fog rá pozitív válaszokat adni. Azt viszont meg tudjuk nézni közelebbről, hogy mit jelent ez a válság, mi határozza meg és milyen lépések tehetők a kereskedők részéről. A Kürt Akadémia és a Reacty Digital közös Trendspotting kutatásának 2022 őszi eredményei szerint mind keresleti, mind kínálati oldalon fontos változások zajlanak ugyanis az e-kereskedelemben idehaza. (A 2023 januári trendkutatás a cikk írásakor előkészítés alatt van.)

Trendek a keresleti (vásárlói) oldalról:

  • csökkenő kereslet: a megemelkedő rezsi és az infláció elviszi a szabadon elkölthető jövedelmek egy jelentős részét a magyar háztartásoknál, emiatt visszafogják a fogyasztásukat;
  • lefelé váltás: az eddig megszokott középkategóriás márkás termékek helyett sokan az egyszerűbb, olcsóbb, akár saját márkás termékeket részesítik előnyben (miközben a prémium és a luxus márkák továbbra is jól fogynak);
  • kedvezmények keresése, árérzékenység: eleve filléreskedők voltak a hazai vásárlók, a válságban most még inkább azok. 

3 fő trend a kínálati (kereskedői) oldalról:

  • megnövekedő költségek: rezsi, logisztika (a magas üzemanyag árak, a logisztikai eszközök emelkedő árai és a bérek miatt), munkabérek emelkedése (részben a megfelelő munkaerő hiánya, de főként az inflációs nyomás következtében)
  • beszerzési árak növekedése a rossz forint árfolyam miatt
  • koronavírus és háború okozta ellátási lánc problémák, készlethiány lassú enyhülése

Mit tehetnek a kereskedők ilyen helyzetben? 

Erre a kérdésre termékszegmenstől, cégmérettől és a cég életciklusától függően többféle jó válasz létezik. Nincsen egyetlen univerzális recept, ami a biztos sikerhez vezetne. Amiket érdemes lehet megfontolni minden kereskedőnek:

  • az árérzékenységre építő kiszolgálás például kiszállításnál csomagautomatába kézbesítés vonzó áron, ingyenes bolti átvétel, rendszeres visszatérő vásárlásnál valamennyi kedvezmény nyújtása, különböző termékek összecsomagolása, stb. 
  • szortiment bővítése, hogy ki tudja szolgálni a vevői igényeket
  • új beszállítók keresése, több lábra állás, készletgazdálkodás erősítése
  • kiszervezés és racionalizálás, például logisztika terén egyre jobb fulfillment megoldások érhetőek el idehaza és a nemzetközi piacra lépés támogatásában is
  • digitalizálás és hatékonyság növelése, fejlesztés: marketingben, keresésben, személyre szabott megoldásokban, ajánlórendszerekben, hűségprogramban, ügyfélélményben. A cél az automatizált adatvezérelt megoldások bevezetése, a meglévő megoldások megerősítése.
  • kilépés a nemzetközi piacra: elsősorban a keleti és déli piacok felé, ahol kevésbé öldöklő a verseny

A cél az, hogy a kereskedő megerősödve kerüljön ki a válságból. Ehhez pedig nem az elszürkülés, a fűnyíróelv-szerűen csökkentett költségmegtakarítás a legjobb eszköz. Ahogy Kis Ervin Egon, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (ma már Ecommerce Hungary) egyik alapítója és későbbi elnöke fogalmazott a 2008-as válság idején, vajon hol fognak inkább több autót eladni, egy félhomályos, fűtetlen kereskedésben vagy ahol csillognak-villognak az autók és a kedves értékesítőktől a legjobb ügyfélélményt kapják a vevők? A tanulság, hogy válságban is az marad talpon, aki képes a lehető legjobban kiszolgálni a vásárlói igényeket. 

Természetesen nem csak ezek a megoldások és eszközök léteznek. Az Ecommerce Expo-n elsőkézből ismerhetők meg a piaci számok, a főbb friss trendek és terítékre kerülnek a lehetséges megoldások is. Továbbá az is, hogy ki, hogyan próbálja a krízist a saját maga javára fordítani. 


A szerzőről:

Pintér Róbert, a Corvinus Egyetem adjunktusa, a Kürt Akadémia e-kereskedelmi képzésének vezetője, a Digiméter kkv-digitalizációs projekt csapatának tagja.


 

I Forrás: blog.ecomexpo.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details
Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

More details
Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

More details
Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

More details
Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

More details
Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

More details
Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

More details
Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

More details
Time Out Market nyílik Budapesten

Time Out Market nyílik Budapesten

More details