2023. február 3., péntek - Balázs

Versenypiaci hírek

Négy vagy két keréken: így is támogathatják a munkaadók a dolgozókat

2023-01-19 247

Ma már nincs akadálya annak, hogy adómentes költségtérítést nyújtson a munkáltató a kerékpárral vagy rollerrel bejáró munkavállalónak, sőt a parkolóházpiac egyik legnagyobb fővárosi szereplőjének legkedveltebb szolgáltatásai közé tartozik a bérletes parkolás, amelyet a cégek szintén finanszírozhatnak.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény rendelkezései szerint a munkáltató köteles a munkavállaló részére a munkaviszony teljesítésével felmerült szükséges és indokolt költséget megtéríteni. Ilyen például a bejárással kapcsolatos utazási költség.

Ha a dolgozó személygépjárművel utazik a munkavégzés helyére, akkor a rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (ha például bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy 10 év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van) mindenképpen jogosult a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) értelmében a munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg (15 forint/kilométer) 60 százalékára, azaz 9 forint/kilométer összegre. A költségtérítés – a munkáltató esetleges kiegészítése alapján – 15 forint/kilométer összegig adómentesen nyújtható.

Ez a kedvezmény különösen, de nem kizárólag a saját gépjárművel történő munkába járás esetében alkalmazható, így nincs akadálya annak sem, hogy adómentes – kilométer-alapú – költségtérítést nyújtson a munkáltató a kerékpárral, rollerrel vagy egyéb járművel munkába járó dolgozónak a fenti összegig – erősítették meg a Világgazdaságnak a KCG Partners Ügyvédi Társulás jogi szakértői. További lehetőség az egyre népszerűbb autómegosztó szolgáltatás igénybevétele is.

Bicikli is bérelhető

2022. január 1-jétől kedvező – de nem egységes – adószabályok vonatkoznak arra az esetre is, ha a munkáltató – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpárt biztosít a munkavállaló részére.

Az Szja tv. szerinti adómentesség csak arra vonatkozik, ha a munkáltató biztosítja a kerékpárt, de nem adja a magánszemély tulajdonába. A társasági adó törvény (Tao tv.) nagyvonalúbb, eszerint elszámolható a munkáltató oldalán a dolgozó részére a kerékpár vásárlása, átadása, használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás.

Parkolás mint költségtérítés

Az Szja tv. nem nevesít kifejezett mentességet, költségtérítést a parkolási költségek kapcsán (akár utcai parkolás, akár „saját névre szóló" parkolóhely esetében). Így főszabályként – abban az esetben, ha a munkáltató közvetlenül megtéríti a munkavállaló parkolási költségeit – az így juttatott parkolási hozzájárulás nem önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, és a munkabér módjára adózik.

Más megítélés alá eshet az az eset, ha a munkáltató meghatározott számú parkolóhelyet bérel, amelyet valamennyi dolgozója igénybe vehet, de a tényleges igénybevétel nem névre szól, és az egyedi igénybevétel nem követhető. Ebben az esetben szóba jöhet az egyes meghatározott juttatásként történő minősítés is, aminek adóterhe (33,04 százalék) valamivel kedvezőbb a munkabérnél.
A belvárosi parkolóházak többféle módon szolgálhatják ki a munkavállalók igényeit, ezek között az egyik legnagyobb piaci szereplő, a Care Park hálózatánál jelenleg a legkedveltebb szolgáltatás a bérletes parkolás, amely 2022-ben a több mint félmillió behajtás 40 százalékát tette ki.

Ennél a lehetőségnél a vállalat bérletkártyát vásárol a dolgozóinak, amellyel korlátlan mozgással vagy limitált behajtással is tudnak közlekedni, így mindig annyian hajthatnak be a flottából, amennyit épp az adott cég egyszerre engedélyez. Ezek a kártyák számos módon konfigurálhatók, megadott napokra, napszakokra beállíthatók.

Ezenfelül a munkavállalók kaphatnak feltölthető bérletkártyát, amelyre a munkaadó is képes egyenleget feltölteni, valamint az alkalmazott is, így akár munkaidőn kívül is használhatja a parkolót kedvezményesen.

| Forrás: trendfm.hu/

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Időrendben

« Február 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Tartalom galéria

Szinte teljesen megteltek a Prologis logisztikai központjai

Szinte teljesen megteltek a Prologis logisztikai központjai

More details
A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

More details
Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

More details
Hogyan alakulhat a budapesti irodaházak jövője?

Hogyan alakulhat a budapesti irodaházak jövője?

More details
Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

More details
Mi lesz a hazai plázákkal?

Mi lesz a hazai plázákkal?

More details
Itt a szegedi medvék jóslata: Mici és Ursula elárulták, mikor jön a tavasz

Itt a szegedi medvék jóslata: Mici és Ursula elárulták, mikor jön a tavasz

More details
Biznisz az ingatlanban – PP Konferencia 2023. március 2.

Biznisz az ingatlanban – PP Konferencia 2023. március 2.

More details
Startra kész az Intec  –  Z –  GrindTec lipcsei vásárhármas, 2023. március 7-10.

Startra kész az Intec – Z – GrindTec lipcsei vásárhármas, 2023. március 7-10.

More details