2021. július 29., csütörtök - Márta

Versenypiaci hírek

Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

2021-06-17 174

Az évek óta tartó bikapiacon természetes jelenség, hogy a társadalom egyre nagyobb része igyekszik kivenni a jó hozamokból a részét, de a professzionális vagyonkezelést az egyéni ötletek alapján tömegében nem lehet megverni – nyilatkozta a Portfolio-nak adott interjúban Oláh Márton, a Diófa Alapkezelő újdonsült vezérigazgatója. Barlai Róbert, az alapkezelő igazgatósági elnöke úgy látja, hogy a lakossági befektetési aktivitásnak mindig van egy ciklikussága, általában minden trendnek az utolsó fázisaiban lépnek be és fújják tovább a lufit, mert szentimentkövetők.

Így szerinte már késő van ahhoz, hogy csukott szemmel részvényt vegyünk, és öt év múlva nézzünk rá a befektetésünkre, gyülekeznek ugyanis a felhők. A szakemberek az interjúban beszéltek arról is, miben ír történelmet jelenleg az irodapiac, miképpen befolyásolja a koronavírus az ingatlanárakat, bérleti díjakat és ezen keresztül az ingatlanalapok teljesítményét.

Összességében jól vizsgázott a magyar alapkezelői piac a koronavírus-válság ellenére tavaly. Idén milyen évnek néznek elébe a hazai befektetési alapok?

Barlai Róbert: A tavalyinál nehezebb évet várunk idén, másféle tőkepiaci volatilitásra számíthatunk 2021-ben. Tavaly volt egy teljesen váratlan összeesés a részvényindexeknél, a hozamfelárak felrobbantak, a kockázati prémiumok felmentek, majd azokról a szintekről volt egy visszarendeződés. Sőt, explicit rali lett belőle.

Ez az év már bikapiaci hangulatban indult, a nagy kérdés, hogy ez marad-e. Gyülekeznek a felhők a bull szcenárió felett.

Látszik, hogy a gazdaságok újranyitásával az inflációs várakozások és tényadatok jelentős emelkedést mutatnak, a jegybankok kénytelenek elkezdeni arról beszélni, hogyan vonulnak majd ki a mennyiségi lazítási programokból, amelyek közvetlenül fűtötték a részvénypiacokat az elmúlt másfél évben, illetve konkrét kamatemelésre is sor került.

A fejlődő piacokon ez a folyamat már megkezdődött, a részvénypiacok vételi oldalán például nagy a túlsúly. Nem meglepő, hogy az MNB is kamatemelési ciklusról kezdett el beszélni, márpedig egy alapvetően emelkedő kamatkörnyezetben, amely együtt járhat a hosszú távú diszkontráták növekedésével, egy egészen új és változó befektetési környezet létrejövetelének lehetőségével. Ugyanakkor érdemes erről óvatosan beszélni, hiszen ennek egyelőre csak az előjelei látszódnak a piacon.

Oláh Márton: Szerintem ahhoz képest, hogy mekkora gazdasági visszaesést okozott és milyen óriási bizonytalanságot hozott az emberek életében a járvány, egész jól megúszta a múlt évet a szektor. Nyilván vannak olyan gazdasági mutatók, amelyek jelentős mértékben romlottak, de az alapkezelői, vagyonkezelői piacok tekintetében, a hozamokon ez nem feltétlenül látszott. Azok az ügyes kezű portfóliókezelők, akik érezték a trendeket, extrém jó hozamokat is el tudtak érni.

Az ingatlanpiacnál az a fajta leértékelődés, amire január-február környékén számítottam, nem következett be, és azokban a szegmensekben, amelyekbe a Diófa alapok fektetnek – az iroda, a kiskereskedelem, valamint a logisztika –, nem jött drasztikus árcsökkenés, sőt, nagyon szép hozamokat sikerült elérni mindegyik ingatlanalapunk esetében.

A tavaly tavaszi piaci zuhanást követően a lakosság bizalmat szavazott a befektetési alapoknak és azóta mindegyik negyedévben friss megtakarítások érkeztek az alapokba. Ezzel együtt sem éri el azonban a lakossági vagyon a befektetési alapokban kezelt vagyon kétharmadát. Önök szerint lenne még hova növelni ezt az arányt?

O. M.: Egyáltalán nem gondolom, hogy ez egy egészségtelen arány lenne. Nehezített pályát továbbra is a relatív jó kamatokkal kecsegtető állampapírok okoznak, amelyek elvonhatnak friss befektetéseket az alapoktól. Véleményem szerint inkább az egyéb befektetések felől kellene az alapok felé terelni a befektetőket, és nem feltétlenül az alapok közti megoszlás az, amin változtatni kellene. Egyébként ez az arány jellemző nagyjából a Diófa alapjaiban kezelt pénzekre is.

B. R.: Az elmúlt éveknek nagy trendje volt, hogy a lakosság erősen felülsúlyozta a különböző tőkepiaci termékekbe a pénzt, hiszen ez volt a jó stratégia: venni és venni. Egy alapkezelő díját kifizetni talán akkor érdemes igazán, amikor szofisztikáltabb világban, szofisztikáltabb döntéseket kell hozni. Ha az egyéni veszteségek nőni fognak, a szakértői tudás és portfólió jelenti majd újra az értéket.

Megérett már a magyar lakosság ismerete arra, hogy önállóan döntsenek szofisztikáltabb termékek kapcsán?

O. M.: Mindig vannak a piacon kecsegtető befektetési lehetőségek, amikre rá szoktak ugrani az emberek. Természetes, hogy az ilyen varázshozamok felett mindenkinek megremeg a keze. Ha egy bikapiacot kapunk el és nincs több éves visszaesés, a befektetők felbátorodnak, és úgy érzik, hogy megvan a tudásuk ahhoz, hogy saját maguk kezeljék a pénzügyeiket.

A piacnak azonban időnként szüksége van kijózanításra, hogy lássuk, sajnos a fák nem nőnek az égig, és ha nincsenek korrekciók – talán még a válság szót is használnám –, akkor nem tér észhez a társadalom.

Hosszú távon nem jó stratégiai döntés, ha valaki minden megtakarítását önmaga kezeli, ebbe érdemes szakértőket bevonni. Úgy gondolom, hogy a professzionális vagyonkezelést az egyéni ötletek alapján tömegében nem lehet megverni. Azért vannak vagyonkezelők, hogy rájuk bízzuk a pénzünket, legyen szó befektetési alapról, nyugdíjmegtakarításról, vagy egy biztosításról.

B. R.: Nem gondolom, hogy szignifikáns különbség van és lehet a nyugat-európai és a magyar lakosság befektetési motivációját illetően. Ami biztos, hogy a megtakarítási szint, az elkölthető jövedelem és a havi költségarány Nyugat-Európában sokkal jobb képet fest, a megtakarítási lehetőségek előnyösebbek, már fiatalabb korban is. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában a fiatal generáció robbant be az elmúlt másfél évben az online számlanyitásban – az a szegmens, amelyet a klasszikus befektetési szakmának eddig nem nagyon sikerült megszólítania.

Másik oldalról, a lakossági befektetési aktivitásnak mindig van egy ciklikussága. Ha tetszik, ha nem, a lakossági ügyfelek minden trendnek az utolsó fázisaiban lépnek be és fújják tovább a lufit, mert szentimentkövetők. A szentiment minden ciklus vége felé lesz egyértelmű, szerethető, és sokan ekkor válnak aktívvá a lakossági befektetők közül.

Amikor ez egy forradalomban tör ki és mindenki részvénybe teszi a megtakarításait, akkor jön általában egy hatalmas korrekció vagy trendváltás a piacon, hiszen korábban már beárazódott minden valós érték.

Amerikában vannak erre vonatkozó statisztikák: több évtizedre visszamenőleg sem volt még ilyen magas a részvényarány a lakossági megtakarításokon belül.


A teljes cikk: Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Július 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Tartalom galéria

Ingyenes Duna-parti kertmozi nyílik a Kopaszi-gáton, 2021. augusztus 21-ig

Ingyenes Duna-parti kertmozi nyílik a Kopaszi-gáton, 2021. augusztus 21-ig

More details
Egyedi album tiszteleg az olimpikonok előtt

Egyedi album tiszteleg az olimpikonok előtt

More details
Kötelező útmutatás az evidenshez? Mostantól egy golyóstollhoz vagy hajkeféhez is mellékelni kell

Kötelező útmutatás az evidenshez? Mostantól egy golyóstollhoz vagy hajkeféhez is mellékelni kell

More details
Elindult a faanyagnál is az építőanyagstop!

Elindult a faanyagnál is az építőanyagstop!

More details
CosmeticBusiness szakvásár, München, 2021. október 20-21.

CosmeticBusiness szakvásár, München, 2021. október 20-21.

More details
Crowne Plaza nyílt a korábbi Westend-beli Hilton helyén

Crowne Plaza nyílt a korábbi Westend-beli Hilton helyén

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
A 2020-as évek legégetőbb kérdéseire hoz válaszokat az idei Brain Bar

A 2020-as évek legégetőbb kérdéseire hoz válaszokat az idei Brain Bar

More details
Elindult az East Gate Business Park második ütemének fejlesztése

Elindult az East Gate Business Park második ütemének fejlesztése

More details