2022. augusztus 16., kedd - Ábrahám

Lakóingatlan

Nehezebb időszakra kell felkészülni az eladóknak az ingatlanpiacon

2022-08-02 495

A kereslet már tavasz óta csökken az hazai ingatlanpiacon, ez pedig a szakértő szerint a kínálat bővülését és az árak reálértéken történő csökkenését vetíti előre nagyobb alkukkal és hosszabbra nyúló értékesítési időkkel. Ráadásul a közelmúltban bejelentett energiaár-változások várhatóan csak tovább erősítik ezeket a folyamatokat a rosszabb energiahatékonyságú ingatlanok esetében.

Az elmúlt években jellemző keresleti piac és a magas infláció miatt jelenleg sok a túlárazott ingatlan a XIX., XX. és XXIII. kerületben, ahogy egész Budapesten is - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Az árak egészen idáig folyamatosan emelkedtek, a három kerületben az elmúlt egy év alatt átlagosan 15 százalékkal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évet és még a téli időszakot is a keresleti piac jellemezte, ugyanakkor a gazdasági helyzet romlása, a háború és a hitelkamatok növekedése miatt a valós kereslet már tavasszal elkezdett csökkeni. Ezt egyébként tapasztalatai szerint egyre inkább megérzik a tulajdonosok is, akik egyre gyakrabban fordulnak ingatlanközvetítőhöz, ha szeretnék eladni az ingatlanjukat.

A szakértő várakozásai szerint a mérséklődő kereslet mellett a kínálat várhatóan növekedni fog, melynek hatására az árak - legalábbis reálértékben - csökkenésnek indulhatnak. Utóbbi azt jelenti, hogy a hirdetési áraknál leginkább stagnálást láthatunk majd az elkövetkező időszakban.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a XIX., a XX. és a XXIII. kerületek elhelyezkedésüknek köszönhetően talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, hiszen aki a belső kerületekből a zöldbe vágyik, az is megtalálja ezekben a külső kerületekben a számítását, miközben a belváros könnyen elérhető tömegközlekedéssel.

Egyelőre azt látni, hogy a hirdetési árak sok eladó ingatlan esetében lényegesen magasabbak, mint a tényleges eladási árak. Reális árakkal inkább csak ott találkozunk, ahol ingatlanközvetítő is részt vesz az eladásban, habár mint Rencsevics Mária rámutatott:  sokszor ingatlanközvetítő szaktanácsa ellenére esetén is ragaszkodik a megbízó az általa elképzelt árhoz.

Ennek hatása egyébként az alkuknál is jelentkezik, ugyanis Rencsevics Mária tapasztalatai szerint nem igazán nő az alku mértéke. A túlárazott ingatlanokra nem érkezik érdeklődő, tehát a tulajdonos, ha tényleg el akarja adni az ingatlanát, akkor maga csökkenti a hirdetési árat. A jó áron hirdetett ingatlanok esetében viszont a szokásos mértékű alkuval találkoztak az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban.

A legkönnyebben egyébként a felújított panellakásokat lehet most értékesíteni: ha jól vannak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehet találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk. Ez a felújítandó panelek esetében már 2-3 hónapra nyúlik, míg a családi házaknál vagy a közös udvaros lakásoknál jóval hosszabb értékesítési idővel számolhatnak a tulajdonosok.

De nem csak a panellakások, hanem a családi házak iránt is érezhető a kereslet, főként a felújított ingatlanok érdeklik a vevőket. Azt is hozzátette, hogy a döntéseket befolyásoló tényezők között sokkal nagyobb szerepet fog kapni az ingatlan energiaháztartása, vagyis egy jó energiahatékonyságú ingatlan a várható rezsiköltség miatt gyorsabban el fog kelni, mint egy korszerűtlen.

Az elmúlt egy év átlagában mindenesetre az eladási ár 500 ezer forint alatti négyzetméterár körül alakult: a legmagasabb árakkal a XIX. kerületben találkozhattak az érdeklődők, utána a XX. és végül a XXIII. kerület következett. A szakértő ugyanakkor ennek kapcsán azt is megjegyezte, hogy Soroksáron jellemzőbbek a nagyobb alapterületű ingatlanok, míg a tranzakciószámot tekintve a XX. kerület vezet: lényegesen több ingatlan került itt új tulajdonoshoz, mint a másik két kerületben.

Ami az újépítésű ingatlanok piacát illeti, akadnak érdeklődők ebben a szegmensben is, de mivel 750 ezer - 1,2 millió forintos négyzetméterárakról beszélünk, így a keresők is határozottabb igényekkel érkeznek és nehezebben hoznak kompromisszumot, mint egy használt ingatlannál. Akad olyan újépítésű ház is a kínálatban, melynél alacsonyabb négyzetméterárról beszélhetünk, mint egy átlagos, használt panellakás esetében, azonban a kis kert vagy a közeli szomszéd miatt mégsem kapkodnak érte a vevők.

Ami még megfigyelhető, hogy jelentősen csökkent a hitelre vásárlók száma. Míg korábban az ügyletek mintegy 70 százalékánál vettek igénybe banki hitelt a vásárlók, ez mára 50 százalék alá mérséklődött. Jellemzően egyébként ezek a támogatott hitelek köréből kerülnek ki.

A szakértő kitért arra is, hogy tapasztalatai szerint a befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, mivel a bérbeadásnak egyre nagyobb a létjogosultsága, az ingatlan pedig stabil befektetés a mai gazdasági környezetben. Ráadásul az elkövetkező időszakban várhatóan a növekvő kínálat miatt a vevők könnyebben tudnak majd válogatni.

Az eladók viszont azt érzékelik majd, hogy hosszabbra nyúlik az értékesítési idő és keményebbé válik az alkufolyamat, mint korábban. Hiszen a nagyobb kínálat miatt könnyebben odébb állnak a vevők - tette hozzá Rencsevics Mária, aki szerint ugyanakkor az élethelyzetek folyamatosan változása és a kamattámogatott hitelek elérhetősége miattaz ingatlanpiac továbbra is aktív részese marad a gazdasági folyamatoknak.

I Forrás: Balla Ingatlan

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Augusztus 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Rejtett csokoládé mennyország az Őrségben

Rejtett csokoládé mennyország az Őrségben

More details
Két óriás hajótársaság is elengedi az oltási követelményeket

Két óriás hajótársaság is elengedi az oltási követelményeket

More details
Ami rendkívüli mértékben felgyorsíthatja az építkezéseket

Ami rendkívüli mértékben felgyorsíthatja az építkezéseket

More details
A dráguló rezsi az irodákba tereli a dolgozókat?

A dráguló rezsi az irodákba tereli a dolgozókat?

More details
Egy magyar testvérpár innovációjáért rajonganak a világ sztárúszói

Egy magyar testvérpár innovációjáért rajonganak a világ sztárúszói

More details
Ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

Ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

More details
Télre csődközeli állapotba kerülhetnek a plázák kiskereskedői

Télre csődközeli állapotba kerülhetnek a plázák kiskereskedői

More details
Spatrend Expo Jakuzzi Kiállítás és Vásár - 2022. augusztus 26. - szeptember 4.

Spatrend Expo Jakuzzi Kiállítás és Vásár - 2022. augusztus 26. - szeptember 4.

More details
Szálláshely-minősítés: fókuszban a panziók – podcast

Szálláshely-minősítés: fókuszban a panziók – podcast

More details