2018. december 16., vasárnap - Etelka

A vidék felé fordulnak a fejlesztők a megemelkedett költségek miatt

aremelkedesMagyarországon az ipari és logisztikai ingatlanokra vonatkozó bérleti és adásvételi kereslet meghatározó részét az autóipari, elektronikai- és logisztikai cégek adták 2017-ben - derül ki a Colliers legfrissebb elemzéséből. A piacon a nagy (20 ezer négyzetméter feletti) területi igények dominálnak, azonban már az 5 ezer négyzetméternél nagyobb bérbe adható területekből is erős hiány van.

A bérleti díjak emelkedtek és a bérbeadói flexibilitás csökkenése miatt felgyorsultak a tranzakciós folyamatok. A kevés bérelhető területnek köszönhetően a bérleti tranzakciók közül 2017-ben a szerződésmegújítások domináltak a budapesti raktárbérleti piacon. Az építési- és munkaerő költségekben itt is erős növekedés ment végbe, elsősorban a munkaerőhiány és az építőanyagok drágulása miatt, amelyek hatására 8-10 hónap fölé növekedett az építési idő.

A budapesti piac telítettsége miatt a befektetők és fejlesztők látóterébe kerültek a vidéki helyszínek is, aminek hatására a piac már kezd multipolárisabbá válni. A keresletet jellemzően a hazai cégek bővülése határozza meg, valamint az újonnan betelepülő külföldi cégek (FDI) igényei is nagy mértékben megjelennek az ipari szektorban.

Mit hoz a jövő a logisztikai piacon?

A Colliers szakértői arra számítanak, hogy az üresedési ráta kismértékben ugyan, de tovább csökkenhet, mivel a kereslethez viszonyítva továbbra is kevés lesz az új spekulatív fejlesztés. A várakozások alapján 2018-ban 130 ezer négyzetméter új terület átadására számítunk, azonban ennek hozzávetőleg már csak 10 százaléka elérhető, mivel az új területek nagy részét 2017 során előre lekötötték.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalon olvasható.

Bacon850x200 (2)

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!