2019. január 19., szombat - Sára

Meghekkelt egy ipari kamerát, a világ kémjátszmájának közepébe csöppent

hackedA holland titkosszolgálatnak, az AIVD-nek dolgozó hekkerek fontos információkhoz jutottak az oroszok tevékenységéről a 2016-os amerikai választásokat illetően, írja a holland Volkskrant. A lap szerint az AIVD évekig be volt épülve a hírhedt orosz hekkercsapatba, a Cozy Bearbe (ami nem összekeverendő a Fancy Bear nevű, talán még hírhedtebb csoporttal, akik amúgy szintén meghekkelték az amerikaiakat).

2014 nyarán kezdődött az akciójuk, amiről akkor még nem is sejtették, hogy mi lesz belőle: egy hekker egy Vörös Tér melletti egyetemi épület hálózatába jutott be, de akkor még fogalma sem volt, mibe keveredett. Egy évvel később az AIVD központjából, Zoetermeerből ő és a kollégái látták, hogy orosz hekkerek megtámadták az amerikai Demokrata Pártot. Mégpedig úgy, hogy akkor már benne voltak a Cozy Bear hálózatában. 

Értesítették az amerikai társszolgálatokat, és ez a figyelmeztetés, valamint az éveken át tartó holland hozzáférés lett az egyik alapja az orosz befolyást vizsgáló FBI-nyomozásnak is, ami mára eljutott odáig, hogy az amerikaiak meg vannak róla győződve, hogy volt orosz befolyás az elnökválasztásra.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen információkhoz jutottak hozzá a hollandok, de az biztos, hogy a Cozy Bearről is volt köztük adat. Ez a csapat 2010 óta támad kormányokat, energiacégeket és telekomcégeket, beleértve holland vállalatokat is. Brit, izraeli és amerikai szolgálatok, valamint kiberbiztonsági szakértők vadásznak rájuk évek óta. 

Mi történt pontosan?

2014 nyarán, még az MH17 maláj utasszállító tragédiája előtt támadtak a hollandok. A Cozy Bear hekkerei egy Vörös Tér melletti egyetemi épületben vannak, a csapat összetétele változó, általában nagyjából tíz ember aktív. A hollandok bejutottak a hálózatukba, és ez még nem minden. A helyi biztonsági kamera rögzíti, hogy ki megy be és ki jön ki a hekkerek terméből. Ehhez a kamerához is hozzáférnek a hollandok: látták, mit csinálnak, és kik csinálják. A képeket Zoetermeerben elemezték, és összevetették az orosz kémek adatbázisával.

(A teljes cikk az index.hu-n olvasható)

  • 1
  • 2
  • 3

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!