2024. szeptember 28., szombat - Vencel

Versenypiaci hírek

Mit lehet tenni, ha fél évig tart eladni egy autót?

2024-09-26 166

Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél. Eközben folyamatosan csökken az értékük, az autó tulajdonosa egyre kevesebb pénzre számíthat az eladásukból. Sok tulajdonos ezt a kiesést a gépjárműveik bérbeadásával pótolják. Mindeközben sokan felismerik, hogy hosszú távon is jobban járhatnak a bérbeadással, mintha eladnák az autójukat.

“Kiszámíthatatlanul alakul Magyarországon a használtautó-piac, a hatalmas visszaesés után bár stabilizálódott valamelyest a kereslet, ezzel párhuzamosan az autók árai csökkentek. Eközben súlyos válságban van az autóipar egész Európában, Németországban például 30 százalékkal csökkent az új autók regisztrációja a kereskedőknél. Nem úgy alakul az elektromos autók iránti kereslet sem, mint arra korábban sokan számítottak, az évek óta jelentkező inflációs nyomás és a lakosság csökkenő életszínvonala is azt eredményezte, hogy kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy új vagy akár használt autót vegyenek” – vázolta a piaci körülményeket Szabó Lajos, a https://bit.ly/4gAo33Y" href="https://bit.ly/4gAo33Y" target="_blank" rel="noopener nofollow" style="box-sizing: inherit; text-decoration: none; border: 0px; font-variant: inherit; font-stretch: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; font-optical-sizing: inherit; font-size-adjust: inherit; font-kerning: inherit; font-feature-settings: inherit; font-variation-settings: inherit; font-size: 15px; font-style: inherit; font-weight: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline; color: rgb(199, 74, 68); transition: 0.3s;">RentBen alapítója.

Jó megoldás lehet az autóbérlés vagy bérbeadás

A lakások hagyományos vagy Airbnb-típusú bérbeadása már teljesen megszokott, sokan tesznek szert ilyen módon pluszjövedelemre. Az autójuk esetében azonban korábban kevesen mertek belevágni hasonló üzletbe. Az utóbbi pár évben azonban egyre népszerűbbé vált ez a lehetőség mind a bérbeadók, mind a bérlők oldaláról.

 

„A nyári időszakban sok bérbeadó csaknem 100 százalékos kihasználtsággal tudta kiadni az autóját. Ez a trend arra utal, hogy egyre kevesebben tartanak fenn saját autót, és vásárlás helyett inkább bérelnek, különösen akkor, ha rövid távra, például nyaraláshoz, randira vagy csak kivételes alkalmakra van szükségük kocsira” – hangsúlyozta Szabó Lajos. „Az elmúlt évben az autóbérlők és a regisztrált tulajdonosok száma is ötszörösére nőtt, mintegy 50 városban nőtt egységesen a kereslet és a kínálat is, egyes autótulajdonosok már jövő nyárra is kaptak foglalásokat.”

Több hónapos várakozási idő és arcátlan alkudozás

A használt autók értékesítése egyre hosszabb időt vesz igénybe, akár fél év vagy több is eltelhet, mire sikerül vevőt találni egy-egy korosabb járműre. Rengeteg gépjármű kel el mélyen a meghirdetett ár alatt, mert a hosszú várakozás után a tulajdonosok már engedékenyebbek.

„Megjelentek a RentBenen azok az autókereskedések és magánemberek, akik rájöttek, hogy a több hónapos, féléves eladási időt nem kell parkolva töltenie az autónak, hanem addig is pénzt kereshetnek vele. Mivel a bérbeadással akár egy év alatt is meg lehet keresni egy használt autó árát, többen úgy döntenek, nemcsak az eladásig adják ki az autójukat, hanem inkább ahelyett, hiszen így rendszeres bevételforrássá válik a gépjármű” – osztja meg a bevételszerzési trükköt a RentBen alapítója.

A nagyobb városokban élők jelentős része eközben a magas üzemanyagárak miatt vagy környezetvédelmi megfontolásból tömegközlekedésre vált, az autójuk pedig akár heteket áll mozdulatlanul egy parkolóban. Ők is az autó bérbeadásával tudnák pénzkeresési lehetőségre váltani a parkolóban veszteglő járművet.

„A hosszan tartó állás az autó műszaki állapotának nem tesz jót, ezzel tovább csökken az értéke, még nehezebbé téve az esetleges értékesítést. Érdemes ilyenkor piaci szemléletre váltani, és csatlakozni a bérbeadó közösséghez, hogy pénzt hozzon a négykerekű, ne álljon kihasználatlanul” – fogalmazott a szakértő.

„Több példa is van arra, hogy a bérlők végül meg is vásárolták az adott autót, vagyis a bérbeadás az eladási folyamatot is meggyorsíthatja” – tette hozzá.

Szabó Lajos szerint a márkaszervizeknél tapasztalható megnövekedett várakozási idő, az emelkedő szervizköltségek, a folyamatosan növekvő alkatrészárak, a csereautók hiánya is a bérlés felé tereli a sofőröket.

Mennyit lehet keresni az autó bérbeadásával?

Az autó bérbeadásából származó bevétel jelentősen függ a kocsi típusától, állapotától, korától, felszereltségétől. Egy átlagos autó napi bérleti díja 8000 és 20 000 forint között mozoghat, de a nagyobb, speciálisabb járművekért, például egy SUV-ért, Tesláért vagy lakóautóért ennek a többszöröse is elkérhető. A konstrukcióval akár már egy év alatt visszajöhet egy hárommilliós jármű ára.

„Mielőtt valaki belevág a bérbeadásba, könnyen kiszámolhatja, hogy milyen extra jövedelemre tud szert tenni, erre egy https://bit.ly/3BfkCjb" href="https://bit.ly/3BfkCjb" target="_blank" rel="noopener nofollow" style="box-sizing: inherit; text-decoration: none; border: 0px; font-variant: inherit; font-stretch: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; font-optical-sizing: inherit; font-size-adjust: inherit; font-kerning: inherit; font-feature-settings: inherit; font-variation-settings: inherit; font-size: 15px; font-style: inherit; font-weight: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline; color: rgb(199, 74, 68); transition: 0.3s;">bérbeadási kalkulátor is rendelkezésre áll. Ráadásul a bérbeadás adózási szempontból is előnyös, különösen, ha csak rövidebb időszakokra adjuk ki az autót. Ebben az esetben a bérbeadás még nem minősül üzletszerű tevékenységnek. Ha azonban a jó tapasztalatok alapján már rendszeres kiadásról van szó, mindenképpen érdemes könyvelővel konzultálni a legoptimálisabb adózási lehetőségekről, ehhez egy részletes segédletet adunk” – hangsúlyozta a RentBen alapítója.

A 100 százalékban magyar tulajdonú autómegosztó platform alapítója hozzátette, hogy az autóbérlés lehetősége már csaknem 50 városban elérhető, 800 gépjárművel, a felhasználószám átlépte a 40 000-et, a bérlések száma 10 000 feletti, jövőre pedig több európai országban is szeretnének jelen lenni, és további fejlesztésekkel is készülnek.

| Forrás: kozbeszed.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Itt az év legkülönlegesebb ingyenes családi sportfesztiválja - 2024. szeptember 28.

Itt az év legkülönlegesebb ingyenes családi sportfesztiválja - 2024. szeptember 28.

More details
Egyre többen szeretnének tanulni a szellemi tulajdon védelméről

Egyre többen szeretnének tanulni a szellemi tulajdon védelméről

More details
Üzleti titok és munkaviszony – kiadványajánló

Üzleti titok és munkaviszony – kiadványajánló

More details
Hárfafesztivál, 2024. október 4-6.

Hárfafesztivál, 2024. október 4-6.

More details
Garabonciás Napok, 2024. szeptember 29. - október 3.

Garabonciás Napok, 2024. szeptember 29. - október 3.

More details
Évadzáró sárkányhajó fesztivál Székesfehérváron, 2024.szeptember 28.

Évadzáró sárkányhajó fesztivál Székesfehérváron, 2024.szeptember 28.

More details
Land Rover baráti találkozó, 2024. szeptember 27-29.

Land Rover baráti találkozó, 2024. szeptember 27-29.

More details
Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár, 2024. szeptember 26-29.

Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár, 2024. szeptember 26-29.

More details