2024. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina

Versenypiaci hírek

2024-es IT-iparági trendek

2024-08-03 431

Stratégia és taktika. 2024-ben ez a két fő összetevő lesz a siker kulcsa, amely a vállalkozások tulajdonosainak, az IT szakembereknek és az egész technológiai iparágnak a gondolatait fogja uralni.

A CompTIA IT Industry Outlook 2024 elemzi a technológiai ipar, a munkahelyek és a társadalom stratégiai és taktikai oldalait a mai világban. A tech szektorban tevékenykedő cégeknek és egyéneknek maguknak kell eldönteniük, hogy mely fókuszterületek felelnek meg leginkább a céljaiknak, legyen szó bevételnövekedési lehetőségről, szakmai fejlődésről, termékinnovációról vagy másról. Az eszközök és a tudás azonban rendelkezésre állnak. Nézzük meg a 2024-es technológiai iparág 10 legfontosabb trendjét.

2024-es trendek, amelyeket érdemes figyelni

#1 Az AI körüli felhajtás csökken, de a munkafolyamatok tovább fejlődnek

A tavalyi jelentés nem sokkal a ChatGPT megjelenése előtt készült, és azóta az AI körüli felhajtás intenzív volt. Azonban a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos kezdeti felhajtás 2024-ben valószínűleg csökkenni fog különböző okokból. A legtöbb cégnek vissza kell lépnie, hogy megfelelő előfeltételeket teremtsen a modern mesterséges intelligencia műveletekhez, de ez nem jelenti azt, hogy az AI felfedezése és a pilot programok megállnának. Az új önálló termékek mellett számos üzleti alkalmazás kezd majd AI-t tartalmazni funkcióként.

Valójában a megkérdezett technológiai cégek több mint 20%-a aktívan törekszik az AI integrálására a különböző technológiai termékekbe és üzleti munkafolyamatokba. Az AI bevezetésével kapcsolatos óvatosságot az okozhatja, hogy a korai alkalmazók kihívásokkal szembesülnek. Az AI legnagyobb kihívása, akár a korai tapasztalatokból, akár a megvalósítással kapcsolatos elvárásokból fakad, a költségek kérdése.

#2 A technológiai szolgáltatók AI-t használnak a jobb üzleti működés érdekében

Még azok a cégek is, amelyek nem árulnak AI megoldásokat, növelhetik nyereségüket és számos előnyt arathatnak az AI funkciók belső működésbe való bevezetésével.

A válaszadók nettó 56%-a azt mondja, hogy vagy kísérleteznek a mai AI megoldásokkal valamilyen módon, vagy megkezdték a jövőbeni alkalmazásra szánt eszközök kutatását és értékelését. Az AI jelenlegi legfontosabb felhasználási területei közé tartozik az ügyfélszolgálat és az e-kereskedelem.

Az automatizáció mindig is az MSP-k (Managed Service Providers) célja volt, de a mai AI csak felgyorsítja és javítja ezeket az erőfeszítéseket. Ez azonban nem feltétlenül jelent hatalmas munkahelyvesztést. Az MSP válaszadók kétharmada szerint az AI alkalmazása nem fog változást hozni a munkaerő létszámában, vagy épp növekedést eredményez.

A kihívások közé tartozik az adatok minősége és megszerzése. Mint ahogy már bőségesen jelentették, a generatív AI kimenetei csak annyira jók, amennyire az eszköz rendelkezésére álló adatok minősége.

#3 A kormányzás a kiberbiztonság és az adatkezelés középpontjába kerül

Egyre nagyobb az igény a kormányzásra, hogy a megvalósítás a legjobb gyakorlatokat kövesse. A kiberbiztonság és az adatok dinamikus területein történő kormányzásra helyezett hangsúly segít a technológiai kezdeményezések összehangolásában a szervezeti célokkal.

Ami a kiberbiztonságot illeti, a kormányzás hagyományosan nem szerepel előkelő helyen a vállalatok prioritási listáján. Valójában a kormányzás a legalacsonyabb prioritás a kiberbiztonsági kezdeményezések jelenlegi fókuszpontjai között, mindössze 5% említette a kormányzást, mint hajtóerőt. Ez az alacsony prioritás azt tükrözi, hogy a kormányzást elsősorban a szabályozási megfeleléshez kötik. Ennek a kormányzási aspektusnak a jelentősége növekedni fog, és szükség lesz még strukturáltabb folyamatokra is.

Az adatok terén a szervezetek felfedezik az alapvető adatkezelési gyakorlatok létrehozásának szükségességét, az adatok konszolidálását és osztályozását különböző szilókban, hogy azok felhasználhatók legyenek fejlett analitikához. Itt is strukturált folyamatokra van szükség, valamint az előrehaladás mérésére.

Bár a megkérdezett vállalatok 44%-a jelenleg jól definiált kormányzási folyamatokkal rendelkezik a kiberbiztonság és az adatok terén, amelyek széles körű témákat fednek le, ez a szám sokkal magasabbnak kell lennie ahhoz, hogy biztosítsák, hogy ezek a kritikus területek a legjobb gyakorlatokat követik.

#4 A kiberbiztonsági képességek fejlesztése szükségszerűvé válik a csatorna cégei számára

A megkérdezett csatorna cégek több mint fele (52%) szerint munkaerőhiánnyal küzdenek, és nehezen találnak olyan álláskeresőket, akik rendelkeznek a szervezetük által jelenleg szükséges kiberbiztonsági készségekkel. A tehetségekért folytatott verseny éles, mivel az IT csatorna cégeinek a gazdaság egészére kiterjedően kell versenyezniük a kiberbiztonsági szakértelemért.

A CompTIA Cyberseek eszköze szerint 2022 májusa és 2023 áprilisa között több mint 660 000 kiberbiztonsággal kapcsolatos álláshirdetés volt az Egyesült Államokban, ami 28%-os növekedést jelent ugyanazon időszakhoz képest 2020-ban. Eközben a CompTIA State of Cybersecurity 2024 tanulmánya szerint a belső képességek hiánya a legnagyobb kihívás a felhasználói szervezetek kiberbiztonsági kezdeményezései szempontjából.

A csatorna cégek több ágazatban is terveket dolgoznak ki, hogy kezeljék a készséghiányukat és a kiberbiztonsági szektorban való előrelépés iránti vágyukat. Közel felük (45%) holisztikus megközelítést alkalmaz, és növeli az összes kiberbiztonsággal kapcsolatos területeken a kiadásokat 2024-ben. Mások a munkaerő kérdésére összpontosítanak, 43% képzést nyújt meglévő munkatársainak, hogy fejlesszék készségeiket, míg 38% külső forrásokból próbál kiberbiztonsági szakértőket felvenni.

#5 A felhőarchitektúra fokozza a megoldások összetettségét
 
A legtöbb feltörekvő technológia, legyen szó az internetes dolgokról (IoT), a blokkláncról vagy az AI különböző változatairól, általában egy átfogó megoldás részei, nem pedig önálló termékek. Mivel az összetett megoldások kiépítésére fordítják a legnagyobb figyelmet, könnyű figyelmen kívül hagyni az alapvető számítástechnikai infrastruktúra fontosságát.

A szervezetek többsége már túl van a felhő bevezetésének első szakaszán. A második szakasz mélyebb megközelítést igényel, ahogy a vállalatok legjobb gyakorlatokat építenek ki a többfelhős rendszerek, pénzügyi műveletek (FinOps) és a rugalmas architektúra körül, ezzel megteremtve az alapot egyedi alkalmazások fejlesztéséhez.

A legtöbb technológiai cég már szükségszerűnek tartja a felhőrendszerek használatát digitális törekvéseikben, és több mint egyharmaduk úgy véli, hogy a felhőalapú számítástechnika inkább gyorsító szerepet tölt be. A két tábor közötti különbség csekély – a mai gyors tempójú környezetben a termelékenység vagy a piacra lépési idő felgyorsítása sajátos szükségletté válhat. A technológiai vállalatok többsége szerint a felhőrendszerek rendelkezésre állása szélesebb lehetőségeket biztosít a szállítók kiválasztásában. A megkérdezettek 42%-a szerint sokkal inkább nyitottak új technológiai szolgáltatók felfedezésére.

**A digitális tevékenységekhez felhőalap szükséges**
Aktuális magas prioritású tevékenységek:
- 35%: Adatkezelés megvalósítása
- 33%: Biztonsági tevékenységek automatizálása
- 33%: Webes/mobil jelenlét javítása
- 32%: Adatáramlás meghatározása/kezelése
- 30%: SaaS alkalmazások beszerzése
- 30%: Munkaerő-technológia javítása
- 29%: DevOps folyamatok megvalósítása
- 29%: Adatkészletek osztályozása
- 29%: Adattárház kiépítése

**A felhőrendszerek fontossága**
- 51%: Szükségszerű
- 37%: Gyorsító
- 12%: Nem fontos

#6 Az IT-disztribútorok szerepe megerősödik az online B2B piactéren

Az IT-disztribútorok, akik hosszú ideig a hardverek beszerzési láncának középpontjában álltak, saját üzleti modelljeiket fejlesztették a felhő alapú számítástechnika hullámával szemben. Ezek a vállalatok jelentős erőforrásaikat, méretüket és technológiai aggregátor státuszukat használják fel piactér kiépítésére, amely a csatornás cégeket (és beszállítókat) számos módon kiszolgálja. Az MSP-k, megoldásszolgáltatók és mások körében növekvőben van ezen digitális platformok használata az összetett több szállítós felhőalapú megoldások kiépítésére.

A megkérdezett csatornás cégek 47%-a használja a disztribúció piactéri képességeit több szállítós felhőszolgáltatások összegyűjtésére, hogy megoldásokat építsen az ügyfelek számára.

**A disztribútorok használatának előnyei és kihívásai**
- Előnyök:
- 57%: Versenyképes árképzés
- 47%: Hozzáférés széles termékkínálathoz
- 42%: Javított kapcsolat a szállítókkal
- 41%: Hatékony rendeléskezelés
- 35%: Beszerzés optimalizálása
- 29%: Hozzáférés adatelemzéshez

- Kihívások:
- 42%: Összetett rendelési folyamat
- 40%: Árfolyamosság
- 39%: Kiberbiztonsági aggályok
- 39%: Szállítási nehézségek
- 35%: Korlátozott kínálat
- 16%: Súrlódás az ügyfélkapcsolatokban

#7 Marketing as an IT Business Differentiator

Marketing is increasingly recognized as a critical differentiator in the IT industry, with companies investing more resources and attention into their marketing strategies. This shift is evidenced by a growing budget allocation towards marketing activities, the hiring of dedicated marketing professionals, and a deeper understanding of the importance of branding. Factors such as social media influence, content marketing, the rise of subscription models, and the development of proprietary intellectual property (IP) are driving this new focus on marketing.

In 2024, 61% of companies in the IT channel plan to increase their marketing spending. Beyond just increasing budgets, there's a noticeable strategic shift in how marketing is approached. About 40% of organizations now view their marketing efforts as strategic, with clearly defined plans, metrics, and dedicated staff, while 30% see it more tactically, relying on ad hoc campaigns with limited or no dedicated marketing staff.

This evolution in marketing reflects a broader understanding that effective marketing is essential for standing out in a competitive market, especially as IT firms aim to build stronger brands and customer loyalty independent of specific products or vendors.

#8 Productivity as the Driver for Digital Transformation

Digital transformation efforts are primarily aimed at enhancing workforce productivity. The adoption of new technologies must be matched with strategies to build the necessary skills within the workforce, whether through upskilling existing employees or hiring new talent.

For 2024, the top two workforce priorities are ensuring maximum productivity and enabling flexible work arrangements, reflecting the strong link between work environment and productivity. Many digital transformation initiatives, such as automation, data management, and collaborative tools, directly target these productivity goals.

To make the most of new technologies, a multifaceted approach to skill development is essential. Internal training remains the most popular method, with 59% of companies planning to focus on it, compared to 41% who are looking to hire new talent. Additionally, 41% of companies intend to pursue certifications for their technical staff, highlighting the value placed on formal recognition of skills.

#9 Skills-Based Career Transparency

The IT industry is increasingly adopting a skills-based approach to hiring and career development. This approach emphasizes clearly defined skills for job roles and evaluates candidates based on their expertise in these areas.

Retention is becoming a significant challenge in a tight labor market, leading companies to extend the skills-based approach from hiring into ongoing career development. This requires two key components: established guidelines for job roles and levels based on necessary skills, and a management culture focused on consistent, open communication.

As this trend grows, it fosters a more transparent and merit-based career progression system, which can help improve employee retention and satisfaction by clearly aligning career paths with skills development.

#10 Multigenerational Workforce and Customer Engagement

In the technology sector, there's a shifting demographic landscape, with a mix of early, mid, and late-career professionals contributing to the industry. Contrary to the stereotype that the industry is aging and in need of younger talent, the "changing of the guard" is already underway, ensuring a balanced workforce.

This multigenerational approach also extends to customer engagement. The 50-plus age cohort is increasingly recognized as tech-savvy and has significant spending power. Companies that embrace a multigenerational mindset, both in their workforce and customer strategies, are better positioned to innovate and meet diverse market needs.

This trend underscores the importance of inclusivity and diversity in the tech industry, as organizations that leverage the strengths and insights of different age groups are likely to succeed in a rapidly evolving market.

| Forrás: https://www.comptia.org/content/research/it-industry-trends-analysis

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

More details
Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

More details
Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

More details
Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

More details
Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

More details
Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

More details
A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

More details