2024. június 30., vasárnap - Pál

Versenypiaci hírek

A mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatásai

2024-06-27 251

Az AI, vagy magyarul MI, azaz a mesterséges intelligencia rendkívül felkapott téma lett az utóbbi időben. A közeljövőben a mesterséges intelligencia számos iparágat megváltoztathat, pont úgy, mint ahogy a hitnspin kaszinóhoz hasonló online casino oldalak megreformálták a szerencsejátékot.

A mesterséges intelligencia alkalmazási területeinek egy része az átlagember számára láthatatlan lesz, ilyenek lehetnek például a különféle ipari és logisztikai alkalmazások, azonban az AI a mindennapi életünkbe is egyre jobban be fogja tenni a lábát. Ez pedig nem csak azért fog bekövetkezni, mert egyre több használati tárgyunk fog valamilyen módon AI technológiát használni, hanem azért is, mert az AI a munkaerőpiacot is teljesen át fogja alakítani.

A második ipari forradalom

Az AI munkaerőpiacra gyakorolt jövőbeni hatását sokan hasonlítják egyfajta második ipari forradalomhoz. A hasonlat szerint az MI technológia elterjedése olyan fokú hatékonyságnövekedést eredményez majd, amilyenhez hasonlót utoljára akkor tapasztalhattunk, amikor a 19. század második felében az ipar a kézi munkaerőről átállt a gépi munkaerőre. A gyárak megtízszerezték, sőt, akár megszázszorozták a termelésüket szinte egyik évről a másikra, amely azt eredményezte, hogy számos használati cikk ára óriásit csökkent, ami által tömegek számára váltak elérhetővé. Az ipari forradalom okozta hatékonyságnövekedés, aztán az infrastruktúrába is beszivárgott, így javulni kezdtek a lakhatási körülmények, sőt, korábban elképzelhetetlennek számító távokat is olcsón lehetett utazni. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy az ipari forradalomnak volt egy nagyon komoly árnyoldala is.

Amikor egy új technológia ilyen gyorsan reformálja meg a munkaerőpiacot, annak mindig sok vesztese is van. A munkaerőpiac keresleti oldala jóval dinamikusabb, mint a kínálati oldala, hiszen egy gyárat, akár egy év alatt teljesen át lehet építeni és szervezni, egy ember azonban nem tud egyik pillanatról a másikra egy teljesen új karrierhez szükséges képességeket magára szedni. Sőt, a karrierváltás az idősebb generációknak már szinte lehetetlen is lehet. Ennek megfelelően a mesterséges intelligencia okozta második ipari forradalom alatt tömegek veszíthetik majd el a munkájukat és kerülhetnek bizonytalanságba, akik közül lesznek, akik végleg lesüllyednek, hasonlóan ahhoz, amint az történt az első ipari forradalom alatt.

Az AI által veszélyeztetett munkák

Persze ez a veszély nem egyenlően érint mindenkit. Érdekes módon míg az első ipari forradalom alatt elsősorban, az alacsony társadalmi megbecsüléssel rendelkező, kétkezi munkások voltak érintettek, az AI technológia a közeljövőben sokkal nagyobb veszélyt jelent sok most nagyon divatosnak és menőnek számító diplomás végzettséget igénylő fehérgalléros munkakörben. Az AI a következő évtizedekben leginkább a következő helyeken törhet be a munkaerőpiacra:

  • Irodai asszisztensek: Az AI okosasszisztens szoftverek egyre fejlettebbek, így az olyan asszisztensi munkakörökben, mint például a naplóvezetés, időpontfoglalások, alapvető emailekre történő válaszok írása, és adatrendszerezés egyre kevésbé lesz szükség emberi munkaerőre. Ráadásul az AI bármilyen nyelven beszél és hétvégén, illetve éjszaka is dolgozik.
  • Könyvelők és adatspecialistákA mesterséges intelligencia már most több milliószor gyorsabban képes feldolgozni bármilyen adatokat, mint egy ember, ráadásul soha nem hibázik. Az, hogy az alapvetően számításokat és adatfeldolgozást érintő szellemi munkákat mikor veszi át az AI, csak annak a kérdése, hogy milyen gyorsan tudják az AI-t integrálni ezekbe a munkakörnyezetekbe.
  • Grafikusok és DJ-kSokan azt gondolták, hogy a számítógép soha nem lesz képes kreativitást megkövetelő feladatokra, pedig az utóbbi években kiderült, hogy nagyon is az. Azt a látványtervet, amin egy ember egész nap dolgozik, egy megfelelően kalibrált AI pár perc alatt megalkothat. Sőt, az AI egyre ügyesebben készít zenét is.
  • Bolti Alkalmazottak: Emberi eladókkal a legtöbb boltban valószínűleg az idők végezetéig találkozhatunk majd, a kérdés csak az, hogy hányan lesznek. Az önkiszolgáló pultok már most is népszerűek, az AI fejlődésével pedig az egyéb bolti tevékenységeket, például az árurendelést és az árufeltöltést is egyre inkább átveszi majd az AI, így a bolti alkalmazottak száma a közeljövőben megtizedelődhet.
  • Sofőrök, gépkezelők: Mostanában sokat hallani az önvezető autókról, azonban az igazság az, hogy a jól működő, biztonságos önvezető autók széleskörű elterjedésére még akár 30-50 évet is várni kellhet. Más járműveket azonban már most is jobban tud vezetni az AI, mint egy ember. Ilyenek például a kötöttpályás járművek, metrók, villamosok és vonatok, de számos ipari járművet és gépet is képes már kezelni a mesterséges intelligencia. A kérdés itt sem a technológia megléte, hanem az, hogy mikor kezd el robbanásszerűen elterjedni.

Így tudod megvédeni a munkádat az AI-tól

Ezeket a sorokat olvasva biztos sokan veszélyben érzik magukat és az első gondolatod talán az, hogy a mesterséges intelligenciát be kellene tiltani. Nem volt ez másképp az első ipari forradalom alatt sem, hiszen a feldühödött tömegek sok esetben felgyújtották az új gyárakat és szétverték a gépeket, azonban a technológia fejlődését, soha nem lehet megállítani. Ráadásul a hirtelen technológiai fejlődés egy zűrösebb átmeneti időszak után mindig korábban soha nem tapasztalt jólétet hoz maga után, így értelme sem lenne megpróbálni korlátozni az AI elterjedését.

Ha úgy érzed, hogy a te munkád is veszélyben lehet, akkor a legjobb, ha még időben megpróbálsz karriert váltani vagy legalább szerezni olyan képzettséget, amely jól jöhet, ha a munkádat elvenné a mesterséges intelligencia. A leginkább AI álló munkák azok lehetnek, amelyek emberi kapcsolatot és bizalmat igényelnek (pl. tanár, pszichológus), személyes szolgáltatást nyújtanak (pl. fodrász, kozmetikus, masszőr), vagy komplex kézügyességet igényelnek (pl. építőipari szakmunkák, szerelés, stb.).

| Forrás: termalfurdo.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Gastroblues fesztivál, 2024. július 1-7.

Gastroblues fesztivál, 2024. július 1-7.

More details
Jelentősen átalakul egy budapesti irodaház

Jelentősen átalakul egy budapesti irodaház

More details
Újabb bérlők döntöttek Bel-Buda legújabb irodaháza mellett: mutatjuk a neveket

Újabb bérlők döntöttek Bel-Buda legújabb irodaháza mellett: mutatjuk a neveket

More details
Jön a robotinvázió! Hogyan járathatod csúcsra a robotizálást?

Jön a robotinvázió! Hogyan járathatod csúcsra a robotizálást?

More details
Jön az OTP webshopja, de mire lehet képes az amúgy is telített magyar piacon?

Jön az OTP webshopja, de mire lehet képes az amúgy is telített magyar piacon?

More details
Sorra zárnak a vidéki kisboltok Magyarországon: esélyük sincs túlélni - mi lesz így a vásárlókkal?

Sorra zárnak a vidéki kisboltok Magyarországon: esélyük sincs túlélni - mi lesz így a vásárlókkal?

More details
Hol marad a magyar unikornis?

Hol marad a magyar unikornis?

More details
Elkészült a világ milliomosainak migrációs világtérképe meglepő eredményekkel

Elkészült a világ milliomosainak migrációs világtérképe meglepő eredményekkel

More details
A jövő e-biciklije sokakat rávehet (újra) a tekerésre

A jövő e-biciklije sokakat rávehet (újra) a tekerésre

More details