2024. május 8., szerda - Mihály

Versenypiaci hírek

Hogyan tartsuk be az újévi üzleti fogadalmakat?

2024-02-01 731

Az újévi fogadalmak 50 százaléka nem teljesül, legyen az a konditerembe járás, az egészséges étkezés vagy akár új üzleti célok megfogalmazása. Ennek oka, hogy ezek gyakran összefüggenek az idő menedzsmenttel, mivel a sikeres fogadalmak elérése általában rendszeres időráfordítást és tervezést igényel. Már eltelt egy hónap az évből, de még mindig nem késő elővenni egy noteszt és tollat a tervezéshez.

Így kezdjük

Első lépésként gondoljuk át, milyen területeken szeretnénk fejlődni. Ilyenkor két dolog történhet: nem jut eszünkbe hirtelen semmi, vagy pont ellenkezőleg: cikáznak a gondolatok és teleírunk egy teljes füzetet. Sajnos egyik sem vezet eredményre, de akkor hogyan tovább?

Tekintsük át az előző évünket

A Harvard egyetem pszichológusai kutatták a sikertelen fogadalmak hátterét és egyik hiányosságnak azt tárták fel, hogy nem gondoljuk át az előző évünket kellő mélységben. Kezdjük a pozitív dolgokkal és idézzük fel a sikereket és az utat, ami oda vezetett. Tanuljunk a saját hibáinkból és nézzük meg, hogy miért nem mentek azok a területek, ahol elakadtunk.

Adjunk témát 2024-nek – konkrétumok megfogalmazása

Ne akarjunk mindent egyszerre elérni – adjuk meg ennek az évnek a témáját, vagyis egy, két fejlődési területet érintsünk és maximum 3 nagyobb célt határozzunk meg. 2024-ben legtöbben egészségesebb életet szeretnének élni, gyakori az emberi kapcsolatok javítása, szakmai előmenetel, sajátmagunkra és szeretteinkre fordított minőségi idő növelése, pénzügyekre való fókuszálás. Itt jön a csavar, a célok legyenek specifikusak és ne azt mondjuk, hogy idén többet olvasok, hanem írjunk fel a listára 4-6-8 konkrét könyvet, amit szeretnénk az év során elolvasni és feldolgozni.

Az idő hatékony beosztás lehet az egyik kulcs

„A célkitűzések megfogalmazása mellett az időhatékony stratégiák, mint a határidők megállapítása, a feladatok bontása kisebb lépésekre, és a haladás rendszeres felülvizsgálata, mind hozzájárulhatnak a fogadalmak sikeres megvalósításához” – mondja Balló Dorka, Time Management Coach.

Az időmenedzsment lényege az idő hatékony és tudatos felhasználása, hogy maximalizáljuk a produktivitásunkat, csökkentsük a stresszt és jobban kihasználjuk a napjainkat. Ez magában foglalja a céljaink meghatározását, prioritásaink felállítását, a feladatok tervezését és szervezését, a zavaró tényezők minimalizálását, és a haladás nyomon követését. Az időmenedzsment nem pusztán az idő beosztásáról szól, hanem arról, hogy tudatosan döntsünk arról, hogyan töltjük az időnket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle minden szempontból – munkában, tanulásban, pihenésben és személyes életünkben egyaránt.

A tudatos időmenedzsment három konkrét előnye

Hatékonyság növelése: Az időtudatos tervezés segíthet abban, hogy kevesebb idő alatt többet és jobban végezzünk el. Priorizálással és a feladatokra szánt idő megfelelő beosztásával csökkenthetjük az időpazarlást és növelhetjük a termelékenységet.

Stressz csökkentése: A feladatok, projektek és határidők világos áttekintése és kezelése segít csökkenteni azokat a stressz szinteket, amelyek a túlterheltségből és a határidők utolsó pillanatban való teljesítéséből adódhatnak. Ha tudjuk, hogy minden feladathoz elegendő idő van, nyugodtabbak és kontrolláltabbak lehetünk.

Jobb életminőség: Az időmenedzsment lehetővé teszi, hogy több idő maradjon a magánéletre, hobbikra, pihenésre és a családra. A szabadidő tudatos tervezésével elkerülhetjük a kiégési szindrómát és fenntarthatóbb munka-élet egyensúlyt alakíthatunk ki.

A legjobb az egészben év végén a pillanat, amikor kihúzott háttal ránézünk az év elején kitűzött üzleti céljainkra és ki tudjuk pipálni ezek nagy részét. De nem kell feltétlen az év végéig várni. „Segít a motiváció fenntartásában, ha év közben a mérföldkövek teljesítése után megjutalmazzuk magunkat. Nem kell nagy dologra gondolni, a lényeg, hogy örömet leljünk benne, lehet ez egy egy új kütyü, egy pohár bor vagy egy új ruha az edzéshez” – véli Balló Dorka.

I Forrás: www.probusiness.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

More details
Május 13-a a hummusz világnapja

Május 13-a a hummusz világnapja

More details
Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

More details
Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

More details
Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

More details
Képregény fesztivál, 2024. május 12.

Képregény fesztivál, 2024. május 12.

More details
Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

More details
Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

More details
Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

More details