2024. május 3., péntek - Tímea

Versenypiaci hírek

Ezt látjuk jönni: 5+1 várakozás 2024-re a hazai FMCG piacon

2024-01-17 466

Bár nemzetközi elemzők szerint „húszhuszonnégy” elhozhatja a visszatérést a komfortzónába, a magyar kiskereskedőkre, gyártókra és fogyasztókra aligha vár könnyű év.

Az alábbiakban 5+1 olyan faktort mutatunk be, amely meghatározó lehet az FMCG szektor és elsősorban a magyar fogyasztók számára a 2024-es év folyamán.

1. Továbbra is nehéz helyzetben a kiskereskedelem

A magyar kiskereskedelmi forgalom beleállt a földbe 2023-ban. Miközben a legfrissebb hírek szerint Romániában 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az elmúlt év első 11 hónapjában, a hazai adatok még a legoptimistábbak arcára is ráfagyasztották a mosolyt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten közzétett adatai szerint, az előző év azonos időszakához képest 2023 januárja és novembere között 8,7 százalékos mélyrepülésbe került a magyar kiskereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a visszaesés 5,3 %-os volt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8 százalékkal (az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig több mint 21 százalékkal!) esett vissza az értékesítés volumene a KSH adatai szerint. Kérdés, hogy a gyengébb évközi adatokra hagyományosan gyógyírt jelentő decemberi forgalomnövekedés után 2024-ben hogyan élénkülhet, megélénkülhet-e egyáltalán a hazai kiskereskedelmi forgalom az év első felében?

2. Az ünnepi vásárlási időszak új évi negatív hatásai a fogyasztásra

A kiskereskedelmi fogyasztás év végi várható növekedésével összefüggésben áll, hogy az ünnepi vásárlási időszak az évek óta tartó trendeknek megfelelően egyre korábban indult. Sőt, a hazai tapasztalatok azt mutatják, az élelmiszer és élelmiszer jellegű ünnepi vásárlási promóciók már októberben – a halottak napjához kötődő ünnepkört megelőzve – elindultak. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben elsősorban a novemberi Black Friday kampányok jelentettek volumenemelkedést az előző hónapokhoz képest.

A különösen hosszúra nyúlt ünnepi vásárlási időszak – természetesen szoros összefüggésben a nemzetközi összevetésben továbbra is magas hazai inflációval – komoly hatással lehet az év eleji fogyasztásra Magyarországon. A hagyományosan legszerényebb kiskereskedelmi forgalommal jellemezhető hónapokban, 2024 első negyedévében aligha várható erősödő vásárlókedv a 2023 utolsó negyedévében jelentősen kiköltekezett hazai fogyasztóktól.  

3. Reálbérek és fogyasztás: harapófogóban a magyar fogyasztók

Az Európa-bajnok magyar élelmiszerinflációnak köszönhetően 2023-ban a magyar fogyasztók jelentős része kényszerült lemondani a megszokott kedvencek megvásárlásáról. Korábban nem látott mértékben emelkedtek az alacsonyabb árkategóriát, gyakran gyengébb minőséget képviselő, valamint a sajátmárkás termékek eladásai.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint az októberi átlagbér-emelkedés 14,0 százalékos volt, és a hivatal az éves béremelkedés mértékére is hasonló (14,9%) becslést állapított meg. Ezzel szemben 2023 januárja és novembere között, a rendelkezésre álló KSH adatok alapján az élelmiszerinfláció az elmúlt évben – decemberi adatokkal nem számolva – átlagosan 27,8 százalékos volt.

Jól látható tehát, hogy a javuló inflációs adatok ellenére a magyar fogyasztók a „húszhuszonnégyes” évet sajátos harapófogóból kezdhetik, és ez biztosan kihat a fogyasztás élénkülésére – illetve annak várható elmaradására. 

4. Kilőhet a távol-keleti munkavállalók száma Magyarországon

2023 egészéhez hasonlóan az év utolsó előtti hónapjában is rendkívül alacsony volt a munkanélküliségi ráta: a KSH adatai szerint mindössze 4,2 százalék az előző év novemberében mért 3,8%-hoz képest. A foglalkoztatottsági adatok a veszélyesen feszesnek látszó magyar munkaerőpiacon továbbra is történelmi rekordokat döntögetnek. A 15 (!) és 64 év közötti hazai népesség kerek 75 százaléka dolgozik a hivatalos statisztikák szerint.

Achilles Georgiu gazdasági véleményvezér, a CEU Technológia Menedzsment és Innováció programjának igazgatója szerint az ipari beruházások igényeinek kielégítésére a közeljövőben akár félmillió külföldi munkavállaló érkezhet Magyarországra, jellemzően Ázsiából. Számuk a Portfolio adatai szerint már jelenleg is meghaladhatta a 100 000 főt.

A Magyar Kormány Európán kívüli, ún. harmadik országból érkező vendégmunkások foglalkoztatását támogató novemberi törvénye katapultálhatja az ázsiai vendégmunkások számát. A távol-keleti munkaerő-közvetítéssel foglalkozó vállalkozások volumene egyre növekszik, a foglalkoztatásuk pedig már közel sem csak az iparban tapasztalható. 2024-ben mindez további bérfeszültségekhez vezethet. 

5. Kitartanak az egészségtudatos trendek az élelmiszerfogyasztásban

Az elmúlt években stagnáló, esetenként visszaeső fogyasztás ellenére a nemzetközi trendek a növényi alapú étrend, és ezzel összefüggésben a növényi eredetű élelmiszerek megerősödését hozták. Mindez a Covid-járvány hosszú árnyékából nézve közvetlen kapcsolatban áll az egészségtudatos táplálkozás iránt megnövekedett érdeklődéssel – mindez a várakozások szerint 2024-ben is folytatódni fog.
Az egészségtudatos étkezés fogalma tavaly világszerte bővült, mutatott rá a Tetra Pak 2023-as globális kutatása. A táplálkozási szokásaink fókuszába egyre inkább az egészség – így a mentális egészség – kerül. A Tetra Pak világszerte 5000 fő bevonásával készíttetett kutatása rávilágított, hogy fogyasztók 83 százaléka vásárol élelmiszert a mentális egészségével összefüggésben. A válságban lévő fogyasztás ellenére ezek a trendek minden bizonnyal Magyarországon is tetten érhetőek maradnak az idei évben.

5+1. Palackposta: A kötelező visszaváltási rendszer nehéz kezdete

Magyarország a kötelező visszaváltási rendszer bevezetésével új esélyt kapott, hogy az újrahasznosítás terén látható, európai összevetésben döbbenetes lemaradását korrigálja. A hivatalosan 2024. január elsejével életbe lépett visszaváltási rendszer rajtja a hosszú felkészülési idő ellenére közel sem volt zökkenőmentes.  A fogyasztók már használatba is vennék az automatákat.

Június 30-ig átmeneti időszakban vagyunk, az áruházláncok mellett a gyártóknak is van még idejük arra, hogy a megfelelő – visszaváltást lehetővé tevő – címkékkel ellátott termékeket hozzanak forgalomba.  Gyanítható, hogy az átállás hordoz még magában meglepetéseket. A műanyaghulladék-terhelés csökkentése azonban nemcsak „húszhuszonnégyet” érinti, hanem a jövőnket is.

Az EPR (kiterjesztett gyártói felelősségvállalás) itthon meghatározott díjtételei is azok közé az elemek közé tartoznak, melyek továbbra is növelhetik az élelmiszerinflációt. Mint arról már többször írtunk, a hazai szabályozás irreálisan magas díjakat hozott magával, a rendszer maga pedig szakmai szervezetek szerint nemhogy elősegíti a körforgásos gazdálkodást, de éppen a műanyagot hozza helyzetbe.  

A hazai jogalkotó nyilvánvalóvá tette, hogy nem teszi könnyűvé ezt az évet sem a kiskereskedelem számára: februártól indul a zsugorrendelet, ami csak az egymilliárd forint bevétel fölötti vállalatokat és a gyártókat érinti. A lényeg: tájékoztatást kell nyújtani a vásárlónak, akkor ha a termék kiszerelése megváltozik (kisebb lesz). A rendelkezés plusz feladatot és adminisztrációt jelent a piaci szereplőknek, ugyanakkor nem szükséges tájékoztatást adni a termék mennyiségének megváltozásáról, ha a régebbi kiszerelés is forgalomban marad. 

I Forrás: storeinsider.hu
 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details