2024. május 6., hétfő - Ivett

Versenypiaci hírek

A legfontosabb TikTok átverések, amelyekre érdemes odafigyelni

2024-01-16 555

Emlékszik rá, amikor a közösségi média csak a barátokkal való interakcióról szólt? A TikTok átverések napról napra elterjedtebbek, és az áldozatok száma emelkedik.

Annyi különböző típusú TikTok átverés létezik, hogy lehetetlen mindet egy cikkbe belefoglalni. Az alábbiakban felsoroltunk néhányat a leggyakoribb és legalattomosabbak közül, amelyek a népszerű platformot sújtják, és azt, hogyan kerülhetjük el őket.

Hamis vagy megduplázott hírességek fiókjai

Az emberek valamilyen okból kifolyólag imádnak minél közelebb kerülni a hírességekhez. A TikTok-on azonban nem bízhatunk meg minden hírességben, akit találunk. A hamis híresség-fiókok az elmúlt néhány évben teljesen kellemetlenné váltak, és emberek millióit csapták be, hogy hamis jótékonysági szervezeteknek és szerencsejátékos/kripto átveréseknek adományozzanak.

A hamis hírességek elkerülése egyszerű, ha tudjuk, mit kell keresni:

  • A nagy kék ellenőrző jelvényt. Ha nincs rajta, maradjunk távol tőle.
  • Termék linkek. Ha egy híresség először egy terméket erőltet ránk, nagy valószínűséggel átverésről van szó.
  • Ajándékok. Az ilyen típusú hamis fiókok előszeretettel szerveznek hamis nyereményjátékokat.
  • Helyesírási hibák a felhasználónévben. Mivel a tényleges név általában foglalt, a csalók szívesen használnak egy plusz betűt vagy számot, hogy becsapják azokat, akik nem figyelnek oda.
  • Ellenőrizzük a híresség más közösségi oldalakat is. Figyelmeztettek-e olyan fiókokra, amelyek esetleg megszemélyesítik őket?

Ha azt gyanítjuk, hogy hamisítványról van szó, jelenteni kell a fiókot, hogy a TikTok a lehető leggyorsabban eltávolíthassa.

Hamis üzleti fiókok

Ez kéz a kézben jár a hamis hírességek fiókjaival. A hamis üzleti fiókok ugyanígy működnek, de ahelyett, hogy hírességnek adnák ki magukat, olyan nagyvállalatoknak mutatkoznak, mint az Apple, az Amazon stb. Ezek a fiókok „ingyenes ajándékok” linkjeit teszik közzé, amelyek célja az adataink ellopása. A hamis üzleti fiókok nagyon valósághűnek tűnhetnek, és könnyű becsapni az embereket, ezért ne érezze rosszul magát, ha esetleg már korábban is átverték.

Az első számú módja az ilyen TikTok átverések elkerülésének az, hogy ne felejtsen el nem kattintani semmilyen gyanús linkre. Ha úgy gondolja, hogy egy ajándékozás valódi lehet, először ellenőrizze a vállalat más közösségi média fiókjait, hogy megerősítse, mielőtt bármilyen linkre kattintana.

Hamis TikTok követő generátorok

Sok ember számára a TikTok-on való szereplés lehetőséget jelent a követők számának növelésére. A kiberbűnözők tudják ezt, és csaliként használják ezt a vágyat. A hamis követőgenerátorok általában egy olyan alkalmazás vagy link formájában jelennek meg, amely azt állítja, hogy képes exponenciálisan növelni a követőink számát. Az ilyen típusú csalásokat általában DM-eken, kommenteken és botfiókokon keresztül népszerűsítik.

Ezeknek a linkeknek és alkalmazásoknak az a célja, hogy megadjuk a TikTok-adatainkat, hogy a csaló ellophassa a fiókunkat. Miután ellopták, a személyes adatainkat is el lehet rabolni.

Egyszerűen kerüljük az összes követőgenerátort.

Hamis ellenőrző jelvények

Ez hasonlít az előző átveréshez, mivel sok TikTok-felhasználó bármit megtenne egy verifikációs jelvényért.

Általában így zajlik:

  1. Az áldozat kap egy üzenetet, amelyben azt állítják, hogy alacsony áron valódi ellenőrző jelvényhez juthat.
  2. Az áldozat rákattint a linkre, és kitölti az űrlapot a személyes adataival. Rákattintanak a Küldés gombra.
  3. Az áldozat soha nem kapja meg az ellenőrző jelvényt, és a személyazonosságát ellopják.

Az egyetlen dolog, amit itt nem szabad elfelejteni, hogy csak maga a TikTok adhat ki hivatalos ellenőrző jelvényeket. Minden olyan ajánlatot, amely mást állít, azonnal dobjon a kukába!

Hamis adományozási csalások

Ezek az átverések a legalattomosabbak a TikTok-on, mivel azokat zsákmányolják ki, akik csak segíteni próbálnak.

Bármikor, amikor a való világban felbukkan egy válsághelyzet, biztos lehet benne, hogy a TikTok csalói ott lesznek, hogy kihasználják azt. Hamis adományokat és hitelesnek tűnő jótékonysági szervezeteket hoznak létre, hogy becsapják a jószívű embereket, és rávegyék őket, hogy adják oda a pénzüket.

Az elmúlt néhány évben voltak hamis adományok és jótékonysági szervezetek, például:

  • A pusztító szíriai földrengés.
  • A kaliforniai bozóttüzek.
  • A Covid 19 világjárvány.
  • Az ukrajnai invázió.

Nincs olyan mélység, ahová ezek a csalók ne süllyednének le.

A legjobb módja az ilyen csalások elkerülésének, ha minél többet kutat a szervezetről, és meggyőződik róla, hogy valamilyen módon igazolták őket. Az ilyen típusú csalók minden létező közösségi trükköt megpróbálnak bevetni, hogy becsapják Önt, ezért ezt tartsa szem előtt. Ne feledje azt sem, hogy egyetlen törvényes jótékonysági szervezet sem próbálná Önt adományozásra kényszeríteni, ami minden átverésnél piros pontot jelent.

Pénzforgató rendszerek

Ez a TikTok átverés úgy tűnik, hogy évről évre népszerűbb.

A pénzforgatós átverés az, amikor egy csaló azt ígéri, hogy egy kis összegű pénzt nagy pénzzé tud tenni. Pontosan mi az a folyamat, amelynek során egy kis pénzből sok pénz lesz? Senki sem tudja, mert a folyamat nem valós. Ahogyan a pénzforgató szolgáltatás sem.

Ez az átverés számtalan embert átvert már, de az egyik legkönnyebben elkerülhető. Csak ne feledje, hogy nem létezik olyan szolgáltatás, amely megduplázza vagy megháromszorozza a pénzét. Ne küldje el a pénzét ezeknek az embereknek, mert soha többé nem fogja látni. Ez vonatkozik a kriptókra és az ajándékkártyákra is.

Gyors pénzszerzési rendszerek

Minden, amit a pénzforgatós csalásoknál, itt is alkalmazható, de akad egy további probléma, amikor a meggazdagodási sémákról van szó. A gyors meggazdagodást ígérő programok messziről kiszúrhatók. Ilyen például a klasszikus nigériai herceg átverés, amely az 1990-es években robbant be.

De a fiatalabbak számára, akiket még nem vertek át a múltban egy ilyen sémával, a TikTok a pénzügyi csapdák elméjének mezeje lehet, amelyeket érdemes elkerülni. Azok számára, akiknek nincs meg az a bölcsességük, hogy bedőljenek egy gyors meggazdagodást ígérő sémának, íme a két fő piros zászló, amire érdemes odafigyelni:

  • Clickbait. Látott már valaha olyan főcímet, amely így hangzik: „Keressen hat számjegyű összeget egy gombnyomással!”. Azonnal fusson el!
  • Sürgetés. Az egyik legfontosabb dolog, amit ezek a csalók akarnak elérni, hogy a lehető leggyorsabban cselekedjünk anélkül, hogy átgondolnánk a következményeket. Ha kellemetlen mértékű nyomást érez, akkor valószínűleg egy meggazdagodási programmal van dolga.
Hamis TikTok alkalmazások

Igen, a kiberbűnözőknek még a TikTok alkalmazás hamisított verzióit is sikerült létrehozniuk a váratlanul érkező áldozatok számára, hogy letöltsék azokat. Ezek a TikTok-imitátorok több ezer megtekintést és követőt ígérnek, de valójában arra szolgálnak, hogy ellopják az adataidat vagy kémprogramokat telepítsenek a készülékedre.

Az ilyen átverő alkalmazások elkerülése érdekében győződjön meg róla, hogy csak olyan alkalmazásokat tölt le, amelyeket maga a TikTok adott ki. Ne hagyja magát elcsábítani a hamisított alkalmazásokkal – nem éri meg.

Még több TikTok átverés

Íme tíz további gyors átverés, amire érdemes odafigyelni a TikTok-on:

  1. Hamis állások – ezek az egész TikTok-on felbukkannak. Kerüljünk minden olyan állásajánlatot, amely gyorsan nagy pénzt ígér, vagy olyan állásajánlatot, amely még aznap felvesz. Valójában talán a legjobb, ha elkerülünk minden állásajánlatot a TikTokon, és maradunk az olyan oldalaknál, mint a LinkedIn.
  2. Romantikus csalások – ezek az átverések általában hosszú átverések. Ha egy romantikus csaló egyszer belemélyeszti a fogát az áldozatba, hetekig, sőt hónapokig is eltarthat, amíg elkezd szívességeket kérni. Az általános szabály itt az, hogy amint pénzzel jönnek elő, ott kell hagyni őket.
  3. Ajándékkártya-csalások – soha ne fizessen valakinek, és ne fogadjon el fizetést ajándékkártya formájában. Ez mindig átverés. És még abban a csekélyke esetben is, ha nem az, nem éri meg.
  4. Rosszindulatú linkek az életrajzokban – egyre népszerűbb taktika a TikTok-on az, hogy rosszindulatú linkeket helyeznek el a csalók életrajzában. Ezek a linkek ingyenes ösztönzőket ígérnek, de a rájuk kattintva adatlopó rosszindulatú szoftverek települnek. Legyen nagyon figyelmes a linkekre, amelyekre a TikTok használata közben rákattint.
  5. Kamu termékek és szolgáltatások – legyen nagyon óvatos azzal kapcsolatban, hogy mit vásárol a TikTok-on. Az oldal népszerűsége miatt több ezer hamisított termék van, amelyekkel vigyázni kell.
  6. Hamis ajándéktárgyak – ez az eset kéz a kézben jár a listán szereplő néhány más TikTok átveréssel. Alapvetően, ha az „Ajándékozás” kifejezést látja, kattintson el.
  7. Botfiókok – mindenhol ott vannak, különösen a TikTok-on. A legjobb, ha azt feltételezi, hogy egy bot-fiókkal lép kapcsolatba, amíg nem tudja bizonyítani az ellenkezőjét.
  8. Mobilos játékkal kapcsolatos csalások – ha letölt egy ilyen hamis mobiljátékot, akkor az adatait vagy a személyazonosságát ellophatják. Ennek az átverésnek a legnépszerűbb változata manapság a hamis Roblox-alkalmazások. Ha Roblox-szal játszik, végezze el a kutatást, mielőtt bármit is letöltene.
  9. Hiteljavítási csalások – ez az átverés a meghiúsult ígéretekről szól. Ha valaki azt mondja, hogy a TikTok-on eltávolíthatja a negatív információkat a hiteljelentésekből, ne higgyen neki.
  10. Adathalászat – az adathalász csalások minden platformon elterjedtek, és a TikTok sem különbözik ettől. Ha olyan e-mailt kap, amelyben több követőt, szponzorációt vagy ellenőrző jelvényt ajánlanak, törölni kell azt a lehető leggyorsabban.
Záró gondolatok

Szégyen, hogy minél népszerűbb egy közösségi médiaalkalmazás, annál több csalót vonz. Ugyanaz a tanács, ami más közösségi médiaalkalmazásokra is érvényes: legyen óvatos, milyen linkekre kattint, és ne bízzon meg minden történetben és ajánlatban, amit hall.

Naponta újabb és újabb átverések bukkannak fel az interneten. Ezt mindig tartsa szem előtt!

I Forrás: /itbusiness.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Nagy dobással érkezik a Westendbe a tavasz legnagyobb sneaker ünnepe

Nagy dobással érkezik a Westendbe a tavasz legnagyobb sneaker ünnepe

More details
A Dürer Park nagyobb sebességbe kapcsol. Mini városközpont épül Zuglóban

A Dürer Park nagyobb sebességbe kapcsol. Mini városközpont épül Zuglóban

More details
A Népliget lehet Budapest új főnixmadara? Ikonikus épületek a környéken

A Népliget lehet Budapest új főnixmadara? Ikonikus épületek a környéken

More details
Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

More details
Közel 600 millió forintos fejlesztéssel megújult a herceghalmi Abacus hotel

Közel 600 millió forintos fejlesztéssel megújult a herceghalmi Abacus hotel

More details
Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

More details
Újabb országban korlátozzák az Airbnb-t

Újabb országban korlátozzák az Airbnb-t

More details
Súlyos tűzvédelmi szabálytalanság történhetett a Hotel Silvanusnál, óriási nehézségbe botlottak a tűzoltók

Súlyos tűzvédelmi szabálytalanság történhetett a Hotel Silvanusnál, óriási nehézségbe botlottak a tűzoltók

More details
Itt a lista! Ezek a világ legjobb szállodái 2024-ben

Itt a lista! Ezek a világ legjobb szállodái 2024-ben

More details