2024. április 26., péntek - Ervin

Versenypiaci hírek

Robotizált kaptárakban zümmögnek vidáman az izraeli méhek

2022-06-03 780

Egy új izraeli technológia nyújthat segíthet az egyre inkább veszélyeztetett méhek megvédésében.

Az izraeli Galilea egyik kibucában a méhcsaládok építményei normál kaptárként működnek, de high-tech mesterséges intelligencia rendszerekkel vannak felszerelve, hogy biztosítsák a létfontosságú beporzók hosszú életét, derül ki az AFP riportjából, amelyet a Ynet közölt.

„Kétmillió méh van itt” – mondja Slomki Frankin, miközben besétál egy 12 négyzetméteres konténerbe az észak-izraeli Beit Haemek kibucban. A Beehome elnevezésű projekt egy izraeli startup cég ötlete, és akár 24 méhcsaládnak is otthont ad – magyarázza Frankin, aki kalapot és védőhálót visel a csípések ellen.

A 41 éves férfi elmondta, hogy a kaptárakban egy több funkciót ellátó robot található, amely a méhek megfigyelésétől kezdve az élőhely optimalizálásán át a gondozásukig mindent megtesz. A Beewise nevű startup azért állt elő az ötlettel, hogy csökkentse az elhullási arányokat egy olyan fajnál, amely az elmúlt években a környezeti veszélyek miatt meredeken fogyatkozott.

„A robot érzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy tudja, mi történik a kaptárban”

– mondja Netali Harari, a Beewise üzemeltetési igazgatója.

„A mesterséges intelligenciának köszönhetően a szoftverünk tudja, hogy mire van szüksége a méheknek” – magyarázza a műhelyben, ahol a kaptárakat szerelik össze. A robotok automatikusan képesek cukrot, vizet és gyógyszert adagolni. Ha probléma merül fel, a méhész egy alkalmazáson keresztül értesítést kap, így távolról, számítógépen keresztül, vagy szükség esetén személyesen is be tud avatkozni.

A kaptárak napenergiával működnek, szabályozható hőmérsékletűek, kiküszöbölik a kártevőket, és még a mézet is képesek automatikusan kinyerni egy beépített centrifuga segítségével – mondja Harari. Május végére a startup reméli, hogy először saját mézet fog tudni termelni – az „első mesterséges intelligenciával készült mézet a világon”.

Frankin szerint „a robot egy eszköz a méhészek számára, de nem helyettesíti őket”. „Rengeteg időt takarítanak meg” – folytatja –, mert lehetővé teszik a számára, hogy „sok egyszerű dolgot távolról végezzen el”.

Izraelben már mintegy száz ilyen csúcstechnológiás kaptár működik, további egy tucatnyi pedig az Egyesült Államokba került. A Beewise két éven belül szeretné az európai piacokon is megvetni a lábát. A 2018-ban alapított cég 100 alkalmazottat foglalkoztat, és áprilisig mintegy 80 millió dollárt gyűjtött össze az exportfejlesztéshez.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem méhkutató központját vezető Saroni Safir professzor szerint a technológia segíthet az egyre inkább veszélyeztetett méhcsaládok védelmében. „Néha a méhésznek több hónapba telik, mire észreveszi, hogy valami probléma van” – magyarázza, hozzátéve, hogy „a robot segítségével a méhészek valós időben tudnak foglalkozni a problémával, csökkentve ezzel a méhek pusztulásának arányát”.

Egy 2019-es tanulmány szerint minden hatodik méhfaj regionálisan kihalt valahol a világon, és a fő okok között az élőhelyek elvesztése és a növényvédő szerek használata szerepel. Safir különösen a „virágmezők beépítések miatti megfogyatkozására mutat rá, ami csökkentette a méhek táplálékforrását és annak változatosságát”. Ehhez jönnek még a betegségek és a kártevők, például az ázsiai méhatka, amely pusztító hatással van a mézelő méhekre – teszi hozzá a professzor.

„Izraelben évente a méhcsaládok 20-30 százaléka tűnik el”

– mondja az entomológus megjegyezve, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszerek jelentős része a méhek és más rovarok általi keresztbeporzás eredménye. A termények több mint 70 százaléka, köztük szinte az összes gyümölcs, zöldség, olajos mag, fűszer, kávé és kakaó a beporzókra van utalva.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete május 20-án ünneplte a méhek világnapját, amelynek célja, hogy hangsúlyozza a méhfajok megőrzésének fontosságát. „A méhek és más beporzók évmilliók óta biztosítják az élelmezésbiztonságot és a táplálkozást, fenntartva a biológiai sokféleséget és az élénk ökoszisztémákat” – közölte a szervezet.

„A méhektől függünk”

– hangsúlyozza Safir.

| Forrás: akibic.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

More details
Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

More details
Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details
Egyre többen akarják, Budapesten pedig ideális lenne az alkalmazásuk. Minden, amit az erkélynapelemekről tudni érdemes

Egyre többen akarják, Budapesten pedig ideális lenne az alkalmazásuk. Minden, amit az erkélynapelemekről tudni érdemes

More details
Újrahasznosítás a kiállítási piacon

Újrahasznosítás a kiállítási piacon

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details