• Kik is azok a digitális nomádok

A pandémia hatására megváltozott munkaerőpiaci helyzetben felértékelődött az otthoni munkavégzés jelentősége. Sok munkahelyen a korábban addig helyhez kötöttnek hitt munkakörökről is bebizonyosodott, hogy távolról is elláthatóak. A távoli munkavégzés adta szabadság egyre inkább felértékelődik és ezért egyre jobban terjed a digitális nomád életforma.

Digitális nomádnak tekinthetőek azok a munkavállalók, akik munkavégzése földrajzilag nem kötődik egy telephelyhelyhez, mivel munkájukat az általuk végzett tevékenység jellegéből adódóan bárhonnan el tudják végezni digitális eszközök és gyors internet-hozzáférés segítségével. A kifejezésben a digitális szó a munka informatikai eszközzel végezhető jellegére utal, a nomád szó pedig a vándorló életmódra, vagyis arra, hogy a helytől független munkavégzés lehetővé teszi a különböző városok, országok közti időszakos vándorlást. A pandémia alatt hazájukba visszatérők és otthonról dolgozók is sokban hasonlítanak a digitális nomádokra (még ha nem is változtatják olyan gyakran a tartózkodási helyüket), hiszen ők is informatikai eszközzel, a munkahelyüktől távol végzik a munkájukat, azonban sok tekintetben több problémával szembesülnek, mint a klasszikus értelemben vett külföldi digitális nomádok.

  • Új tartózkodási szabályok

Eddig nem volt olyan tartózkodási engedély típus, ami alapján a távmunka keretében külföldi vállalkozásnak dolgozó harmadik országbeli állampolgárok Magyarországon tartózkodhatnának, mivel esetükben nincs se magyar munkaviszony, se belföldi jövedelemszerzési tevékenység.

A teljes cikk: A határon átnyúló munka mesterei: digitális nomádok