2024. április 24., szerda - György

Versenypiaci hírek

Ez vár a világra a járvány után, új előrejelzés érkezett

2021-03-01 583

Az amerikai részvénypiac felülteljesítő marad, Kína nem éri utol 2050-ig az Egyesült Államokat. Viszont magasabb lesz az infláció, miközben a kamatok alacsonyan maradnak - írják nagyon hosszú, 30 éves előrejelzésükben a Capital Economics nevű elemzőcég szakértői. A feltörekvő országok átmeneti lépéselőnye hamar elolvad.

Hiába gondolják sokan az ellenkezőjét, nem hoz tartós változást a globális gazdasági folyamatokban a Covid 19-es járvány, az élet várhatóan egy-két év alatt visszatér majd a korábbi kerékvágásba  - írják hosszú távú, 2050ig szóló kitekintésükben a Capital Economics nevű elemzőcég szakértői.

A pandémia nem fogja gyengíteni tartósan a globális gazdasági növekedést. A cég elemzői szerint az oltásoknak köszönhetően az üzleti aktivitás hamarosan beindul világszerte és a gazdaságok visszatérnek a járvány előtti pályájukra. Lesznek olyan változások az emberek viselkedésében, amelyek tartósan megmaradnak azonban ezek nem fogják negatívan befolyásolni a világgazdaság teljesítményét.

Az elmúlt hetekben hónapokban jobban teljesítettek a feltörekvő gazdaságok a fejlett országoknál, azonban a Capital Economics szakértői szerint túl korai lenne még leírni a fejlett gazdaságokat. Ezek technológiai előnye ugyanis a termelékenység növekedésével segíti legyőzni azt a hátrányt, amelyet a társadalom elöregedése jelent. Ez a folyamat csak erősebbé vált a járvány következtében, az ugyanis jelentősen felgyorsította és évekkel előbbre vitte a digitalizációt.

Eközben a feltörekvő gazdaságok járvány alatt mutatott relatív gyorsulása alábbhagy majd. Persze ezekben az országokban a gazdasági növekedés mértéke továbbra is a fejlett országoké felett várható, azonban korántsem olyan mértékben, mint a közelmúltban. Ráadásul a sokat dicsért reformfolyamatok is sok helyen akadozni látszanak, s a globalizáció ellenes hangulat is erősödik. Az elemzőcég szerint Kína járványra adott válasza csak arra volt jó, hogy konzerválja az ország gazdaságának strukturális problémáit, s emiatt az ázsiai ország gazdasága 2050-ig nem is fogja túlszárnyalni az Egyesült Államokét.

Ami fontos változás az az, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozók a jövőben a korábban becsültnél várhatóan nagyobb mértékben fogják tolerálni a magasabb inflációt. A következő néhány évben ez egyébként nem jelent problémát, mivel a pénzromlás üteme valószínűleg rövidebb távon átlag alatti maradhat. Azonban 5-10 éves távlatban ez már komoly gondot jelent majd. Nagyon valószínű, hogy a döntéshozók úgy ítélik majd meg, a magasabb infláció elviselhető, ha cserébe más gazdaságpolitikai célkitűzések teljesülnek. Az infláció emelkedése várhatóan az Egyesült Államokban lesz a leginkább érezhető a fejlett országok közül - írja az elemzés.

Mindeközben a reálkamatok változatlanul a negatív tartományban maradnak. Ez azt jelenti, hogy a bankbetétekkel elérhető kamat nagysága alatta marad a pénzromlás ütemének, így a megtakarítók vagyona reálértelemben csökkenhet. Erről az alacsony szintről csak nagyon lassan és nagyon apró lépésekben várható elmozdulás az előrejelzés szerint a következő 30 év során. A járvány igazi következménye az lesz, hogy az egész világ megengedőbb lesz az államadósságok magasabb szintjével szemben. A hatalmas adósságállományokat egyrészt a kamatszintek alacsonyan tartásával, másrészt az inflációval szembeni nagyobb toleranciával kezelik majd a döntéshozók, jegybankárok.

A járvány másik hatása az lesz, hogy előbbre tolódik majd a globális olajfogyasztás csúcsa. Ez 2030-ra várható, s ez nem csak az olajárat tartja majd nyomás alatt, de megnehezíti egy csomó, az olajbevételektől függő feltörekvő ország számára az alkalmazkodást és átállást. Az elemzés szerint az átalakulás nyertesei azok azok a nyersanyagtermelők lesznek, amelyek megfelelő forrásokkal rendelkeznek a környezet-barátabb energiaformákra való átálláshoz.

Ugyanakkor az, hogy a gazdaság zöldebb technológiákra áll át, nem jelenti azt, hogy a növekedés emiatt lassulna. A Capital Research szakértői szerint a klíma-barátabb technológiákra való átállás növekedésre gyakorolt negatív hatásaival kapcsolatos félelmek alaptalanul túlzók. Sőt, ez inkább serkentheti a fellendülést és sok szektorban a termelékenység növekedését is eredményezheti.

Úgy látják, eközben megmaradhat az amerikai részvények felülteljesítése a hosszabb lejáratú államkötvényekkel szemben. Az amerikai részvények árazása kétségtelenül sokban emlékeztet arra, mint amit a 29-es nagy krach, vagy a dotcom lufi kipukkadása előtt tapasztani lehetett - írják - ennek ellenére nem várható, hogy a 30-as, vagy 2000-es években látottakhoz hasonlóan alacsony hozamú évtized előtt állna a tőzsde. Sőt, a hosszú hozamok alacsony szintje miatt a mostani értékeltség egyáltalán nem tekinthető annyira feszítettnek.

Ahol komoly hatásai lehetnek a járványnak, az az ingatlanpiac. Önmagában nem hoz változást, viszont jelentősen felgyorsítja majd a korábban megindult átalakulási folyamatokat. Az otthonról végzett munka gyorsított térnyerése a korábban vártnál gyorsabban csökkentheti az irodák iránti keresletet és a befektetők által ott elért hozamokat. Az e-kereskedelem fellendülése eközben növelheti az ipari ingatlanok iránt keresletet.


(Forrás: www.napi.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details