2024. május 3., péntek - Tímea

Irodapiac

Marad a hibrid munka, nő az ESG jelentősége - derült ki a CBRE legújabb jelentéséből

2023-12-20 889

Bár az irodafejlesztési hullám lecsengőben van a nagyobb közép-európai piacokon, ez alól Budapest, a Baltikum és a Balkán kivételt képez. Az irodák iránti kereslet is megváltozott 2023-ban: egyre nagyobb az igény a rugalmas munkavégzést támogató, és a fenntarthatósági célokkal összhangban lévőkre.

Ha összejön a fejlesztőknek az évvégi hajrá, 2023-ban 1,1 millió m2 új iroda kerülhet átadásra a Balti-tengertől az Adriáig terjedő közép-európai régió 12 országában. Ez jóval magasabb volumen, mint 2022-ben volt, de a következő években várhatóan csökkeni fog. A varsói és prágai piac után a bukaresti is behúzta a féket, míg a legnagyobb közép-európai piacok közül Budapesten készülhetünk legtöbbször irodaavatóra. Az irodapiaci kereslet a régió egészében csupán enyhén, mindössze 6 százalékkal csökkent 2023-ban, azonban ez Varsó és Prága esetében egészen markáns, közel 20 százalékos visszaesés volt. A balti fővárosok és Bukarest esetében a kereslet ugyanakkor 10 százalék feletti mértékben élénkült.

Budapesten várható a legnagyobb volumen

Jelenleg összesen 1 500 000 négyzetméternyi irodaterület van építés alatt a régióban, aminek nagy része meglepő módon a kisebb piacokon található. 2024-ben a várható átadások 80 százaléka a délkelet-európai országokban, a balti országokban, illetve legnagyobb mértékben Budapesten valósul meg. Ugyanakkor a hazai új fejlesztések nagy része már bérlőre talált, ezért ezek nem növelik a potenciális kihasználatlanságot. Ezzel szemben Bukarestben egy új törvényi szabályozás miatt 2024-ben nem várható új kínálat az irodapiacon, és a lengyel fővárosban is csak 2025-től várhatóak új átadások.

A csökkenő építkezési kedv mellett a kereslet nem csökkent, sőt, tovább élénkült idén, ami bérleti díj növekedéssel is jár. Ez Pozsonyban, Bukarestben és a Balti régióban volt a legnagyobb, átlagosan 6-8 százalékos növekedést ért el, míg a régió többi országában szerényebb, 2-3 százalék közötti volt a jellemző. A legmagasabb bérleti díjak továbbra is Budapesten, Prágában és Varsóban voltak.

A munkáltatók a hibrid munkavégzésben hisznek

Magyarországon az üzleti szolgáltató központok 98 százaléka továbbra is alkalmazza a távmunkát, de a teljes otthoni munkavégzés helyett egyre inkább a hibrid munkavégzés felé terelődik a hangsúly. Ezt mutatja az is, hogy a megkérdezett vállalatok 84 százaléka új telephelyek indításával képzeli el a jövőbeli bővülést, és mindössze 16 százalékuk gondolja úgy, hogy a szükséges új munkaerőt teljes mértékben távmunkában alkalmazza.

A megváltozott piaci feltételekhez és bérlői igényekhez a bérbeadóknak is alkalmazkodniuk kell. Ez egyrészt a bérleti szerződések, másrészt a rendelkezésre álló terek újragondolását is jelenti. CBRE felmérése alapján az ESG is egyre nagyobb szerepet játszik a bérbeadási folyamatokban: a fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok iránti kereslet tekintetében egyértelmű a növekedés.

Az ESG már nem csak lehetőség a nagyvállalatok számára

A CBRE 2023-as European Investor Intentions kutatása alapján a bérlők elvárásai az épületekkel szemben az alábbi fontossági sorrendben alakulnak:

  • étkezési lehetőség a közelben
  • fenntartható épület és működés
  • megfelelő mennyiségű, közösségi munkára is alkalmas terek
  • fitneszterem
  • jó beltéri levegőminőség
  • szabadtéri terasz vagy kert
  • rugalmas irodahelyiség-választék
  • pihenésére szolgáló kényelmi helyiség

Az, hogy a fenntarthatóság ilyen fontos szerepet játszik a kiválasztási folyamatban, szintén azt támasztja alá, hogy a befektetőknek egyre inkább érdekük az ESG kritériumok alkalmazása a beruházások során. A szigorodó európai jogszabályok és a fenntarthatóság mérésére létrejött CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) miatt az ESG kritériumok egyfajta ipari szabvánnyá váltak a nemzetközi vállalatok számára. Olyannyira, hogy a CBRE kutatása alapján a megkérdezett befektetők 81 százaléka a makrogazdasági ellenszél és a kihívásokkal teli geopolitikai helyzet ellenére továbbra is az ESG kritériumokat figyelembe véve fogja meghozni befektetési döntéseit. A megkérdezettek csupán 4 százaléka nem tervez ESG megoldásokat implementálni a közeljövőben.


CBRE-ról

A Dallasi székhelyű CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE) a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlanszolgáltató és befektetési vállalata (a 2022-es bevételek alapján), a Fortune 500 és az S&P 500 index szereplője. A vállalat mintegy 115 000 alkalmazottat foglalkoztat (a leányvállalatokat nem számolva), akik több mint 100 országban szolgálják ki ügyfeleiket. A CBRE integrált szolgáltatások széles skáláját kínálja, beleértve a létesítmények, tranzakciók és projektek menedzsmentjét, az ingatlanvagyon kezelést; a befektetési menedzsmentet, az elbírálást és értékbecslést, az ingatlanbérlést, a stratégiai tanácsadást, az ingatlanértékesítést, valamint a jelzálog és fejlesztési szolgáltatásokat is. A CBRE magyarországi partnerei közt szerepel a CA Immo, az Adventum, a Sanofi, az Erste Bank és a CCC Hungary. További információért, kérjük, látogasson el a www.cbre.hu weboldalra.

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

More details
Vágás határok nélkül: áttörés a nagyméretű fémszerkezetek precíz vágásában

Vágás határok nélkül: áttörés a nagyméretű fémszerkezetek precíz vágásában

More details
A marketingkommunikációs iparág mélyütések sorozatát szenvedi el, az MRSZ pontokba szedte a teendőket

A marketingkommunikációs iparág mélyütések sorozatát szenvedi el, az MRSZ pontokba szedte a teendőket

More details
Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details