2021. január 16., szombat - Gusztáv

Ingatlanfejlesztés

"Top 5 ingatlanpiaci szakmai szervezet" - Tudod, kik állnak mögötte?

2020-12-01 395

Az ingatlanpiacon az iparági szereplők legtöbbször egyéni tevékenységeik alapján kerülnek be a hírekbe, legyen az egy fejlesztés megvalósítása, egy nagyobb tranzakció levezénylése, vagy bármi más, a piacot gazdasági szempontból érintő bejelentés. A szakma fejlődése azonban egyre több olyan szervezetet hív életre, melyek feladata az adott ágazat piaci szereplőinek összefogása, érdekképviselete, a minőség és az átláthatóság érdekében különböző sztenderdek felállítása, valamint az iparág hiteles szakmai információkkal való ellátása.

Az idén, a TOP 50 ingatlanpiaci szereplőt bemutató listánkon túl, több rövidebb listát is készítettünk, melyek között fontos szerepet kapott a TOP 5 Ingatlanpiaci szakmai szervezet bemutatása. Az alábbiakban az ő tevékenyégükről és szervezeti felépítésükrőlolvashatunk.

 

Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) a Magyarországon működő legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságokat tömörítő szervezet, amely 2009-ben jött létre. Az IFK-nak jelenleg 23 nemzetközileg is elismert vállalat a tagja, akik több mint 8 milliárd euró értékben, eddig több mint 4 millió négyzetméter ingatlant fejlesztettek. A tagvállalatok által átadott épületek között irodaházak, kereskedelmi- és ipari logisztikai ingatlanok, és lakóházak is szerepeltek. Az IFK tagvállalatainak éves beruházási összvolumene meghaladja az 1 milliárd eurót, az ingatlanadó pedig a 4 milliárd forintot.

Az IFK feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése.

Az egyesület elnökségi tagjai

  • Takács Ernő, elnök (WING Zrt. Iroda, kereskedelmi és szállodaportfolióért felelős vezérigazgató-helyettes),
  • Kiss Gábor, alelnök, az IFK Lakó Munkacsoportjának vezetője (Metrodom Kft., ügyvezető),
  • Szilvási Pál, alelnök, az IFK Iroda Munkacsoportjának vezetője (Codic, project manager),
  • Székely Ádám, alelnök, az IFK Ipari, logisztikai Munkacsoportjának vezetője (Infogroup Kft., tulajdonos és ügyvezető)

azért dolgoznak, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, a funkcionalitás szempontjainak szem előtt tartásával, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani.

Az egyesület folyamatosan egyeztet a kormányzattal a világos, átlátható és kiszámítható településfejlesztési, építéshatósági szabályrendszer elérése érdekében, szorgalmazza a közös fellépést a hatóságok által szervezett nyílt, az épített környezettel kapcsolatos tanácskozásokon. Az ingatlanfejlesztés szakmai színvonalának emelése érdekében számos az ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos oktatási programot támogat. Fontosnak tartja a szakmai kapcsolatok kiépítését és ápolását itthon és nemzetközi szinten egyaránt, az ingatlanpiaci szereplők között és az ingatlanpiac és a gazdaság egyéb ágainak szervezetei között.

Az IFK működésének egyik legfontosabb eredménye, hogy Budapest és Magyarország 2016-ban újra visszakerült a nemzetközi befektetők térképére azáltal, hogy az egyesület a kormányzat, a főváros és a privát tőke összefogását segítette elő, hogy bemutassák a nagyvilágnak a hazánkban zajló fejlesztéseket a legnagyobb nemzetközi ingatlanos seregszemléken, a cannes-i MIPIM-en és a müncheni EXPO REAL-on. 

Az IFK szakmai munkacsoportjai 2019-ben és 2020-ban egyaránt sokat dolgoztak az újlakás-építéseknél bevezetett 5 százalékos áfakulcs visszavezetéséért, mert az komoly lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon a kínálati oldal megerősödésére és fellélegezhet a piac. Az egyesület tagjai a piac számára nélkülözhetetlen hosszú távú, kiszámítható szabályozás mellett tették le a voksukat, ezért a kedvezményes áfa további, több cikluson átívelő meghosszabbítását támogatják. Szerintük jóval 10 éven túli, 15-20 éves közmegállapodásra lenne szükség ahhoz, hogy hosszú távú, világos, lefektetett szabályokat alkossanak, kedvező körülményeket biztosítva a lakóépületek létrehozásához.

Az IFK szakértői szerint rendkívül fontos a kiszámítható szabályozás, hogy az ingatlanbefektetési piacon túllendülhessenek a szereplők a koronavírus-válság okozta jelentős változásokon. A lakásépítések eddig nagyjából a teljes kapacitások 10-15 százalékát fedték le, de a járvány miatt az irodák és szállodák építése nem visz el annyi kapacitást, mint korábban. Az egyesület tagjai úgy vélik, az építőipar termelését a nagy állami beruházások tudják jelentősen befolyásolni, ezért az ágazatnak az az előnyös, ha az állam anticiklikus politikát folytatva a piaci megrendelések csökkenése idején növeli a megrendeléseit. Az utóbbi időszakban pedig érzékelik a kormányzati szándékot, hogy az állam és a magánszféra előre és együtt tervezze az építési kapacitások felhasználását.

Az IFK összes tagja - Atenor Hungary; Biggeorge Property Zrt.; Codic; Ceetrus; CPI Hungary Kft.; ECE Projektmanagement Budapest Kft.; Futureal Development Zrt.; Goodman Group; Gránit Pólus; Graphisoft Park SE; HB Reavis Hungary Kft.; Horizon Development Hungary Kft.; InfoGroup; Metrodom Kft.; OTP Ingatlan Zrt.; Pesti Házak; Prologis; Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.; Skanska Property Hungary Ltd.; Trigránit Fejlesztési Zrt.;  VGP Park; White Star Real Estate Kft.; WING Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. - egyaránt arra törekszik, hogy építsen, munkát adjon és értéket teremtsen. Az IFK támogatói: a Liget Budapest Projekt, az Óbuda Group.

Takács Ernő

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, a WING Zrt. portfólióért felelős vezérigazgató-helyettese. A magyar ingatlanszektor elismert szakértője, aki a modern ingatlanpiac elindulása óta dolgozik a területen. Az IFK elnöki posztját 2013 óta tölti be. Az egyesület tagjainak érdekeit képviselve hatékonyan vesz részt a legfontosabb kormányzati és szakmai egyeztetéseken. Nevéhez fűződik Budapest Főváros, a HIPA és az IFK között fennálló megállapodás, amelynek köszönhetően Budapest 2016 óta egyre jobb lokáción egyre színvonalasabb standdal és szolgáltatásokkal tud megjelenni a legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai seregszemléken, a MIPIM-en és az EXPO Realon. A kiállításokon való részvételt a három fő kiállító megbízásából az egyesület nonprofit alapon szervezi.

A teljes cikk: "Top 5 ingatlanpiaci szakmai szervezet" - Tudod, kik állnak mögötte?

A kép forrása: www.portfolio.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Január 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Orbán bejelentése: Az átlagfizetés mértékéig engedik el a 25 évnél fiatalabbak adóját

Orbán bejelentése: Az átlagfizetés mértékéig engedik el a 25 évnél fiatalabbak adóját

More details
Ezt a nyomvonalat javasolja a lakosság a Galvani híd pesti folytatásaként

Ezt a nyomvonalat javasolja a lakosság a Galvani híd pesti folytatásaként

More details
Halott az Airbnb? Ugyanmár! - Vannak akik még nagyobbat tudnak szakítani

Halott az Airbnb? Ugyanmár! - Vannak akik még nagyobbat tudnak szakítani

More details
Így zajlik most a bérlők pandémiás élete az irodaházakban

Így zajlik most a bérlők pandémiás élete az irodaházakban

More details
Így fog kinézni az új Népliget vasútállomás

Így fog kinézni az új Népliget vasútállomás

More details
Honnan tudhatom, melyik webszolgáltató a legmegfelelőbb számomra?

Honnan tudhatom, melyik webszolgáltató a legmegfelelőbb számomra?

More details
Januárban folytatja online streamelt előadásai sorát a tatabányai teátrum

Januárban folytatja online streamelt előadásai sorát a tatabányai teátrum

More details
Sokszínű programok a Müpa Home-ban ezen a héten is!

Sokszínű programok a Müpa Home-ban ezen a héten is!

More details
Ingyen nézhető a Kaláka raktárkoncertje

Ingyen nézhető a Kaláka raktárkoncertje

More details