2019. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina

Versenypiaci hírek

Sikeres volt a Lufthansa Technik toborzó nap a miskolci foglalkoztatási program keretében

2019-06-12 127

A miskolci Foglalkoztatási Paktum program társadalmi-gazdasági jelentősége mostanában kezd megmutatkozni a városban. Két év munkája után nemrég nagy visszhangot kapott a Lufthansa Technik vállalattal közösen rendezett toborzó napjuk. Talán azért is, mert a német cégóriás 43 milliárd forintos beruházással négyszáz, magasan képzett munkavállalót kíván hosszú távon foglalkoztatni Miskolcon. A Paktum iroda ehhez, és a többi, valós munkaerőpiaci igényhez kínál együttműködést.

A Paktum munkatársai szoros együttműködést alakítottak ki a 20 paktum szervezeti vállalattal, valamint 49 miskolci székhelyű céggel, 10 állami, önkormányzati intézménnyel és 11 civil szervezet vezetőjével, akikkel folyamatos a kapcsolattartás a humánerőforrás feltérképezésében. Az együttműködés során tájékoztatást nyújtanak az álláskeresők után igényelhető támogatási lehetőségekről, lehetőséget biztosítanak saját rendezésű toborzó napokon való megjelenésre, humánerőforrás felkutatásában aktív közreműködést vállalnak.

A programban egy munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó iroda is működik, melynek feladata az álláskereső személyek felkutatása, munka világába történő visszavezetése, a partner cégek felé közvetítéssel. Ehhez különböző szolgáltatásokat nyújtanak, mint tanácsadás, ügyintézés, egyéni fejlesztés vagy az állásinterjúra való felkészítés. A program indulása óta az ügyfélszolgálatra 1140 fő érkezett információért, kért segítséget az elhelyezkedésében, vagy vett rész valamilyen munkaerő-piaci szolgáltatásban.

A Paktum program célja a miskolci lakosok életszínvonalának emelésben történő aktív részvétel az által, hogy közvetítő szerepet vállalnak a cégek és a munkavállalók között. Ebben a folyamatban van szerepe a nem régiben indult országos marketing kampánynak, mellyel nem csak új cégek Miskolcra történő települése a célja, hanem a munkavállalók ide vagy az innen elköltözött munkavállalók visszacsábítása.

A célok megvalósítását támogatja a paktumos állásbörze vagy az olyan toborzó nap, mint amit legutóbb a Lufthansa Technikkel tartottak az Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskola 282 tanulójának. Ezen a tájékoztató napon 15 fős csoportokban volt lehetőségük a diákoknak a cég vezetőségével beszélgetni, kérdéseiket feltenni.

Ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek a paktum tanácsadói igyekeznek megtalálni a fizikai és szellemi munkaerőt a miskolci vagy Miskolcon letelepült cégek, vállalatok számára. Az eddig megrendezésre került, saját szervezésű 3 toborzó napon összesen 20 cég, 2 civil szervezet, a Kormányhivatal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Paktum irodája vett részt. A toborzó napokon összesen 253 érdeklődő, álláskereső fordult meg. Az álláskeresők a fizikai, betanított munkaköröktől a diplomás álláslehetőségekig választhattak a munkakörök közül, a kínálat széles spektrumon mozog, mivel nem csak egy-két szektor jelenik meg az állásbörzéken, hanem szektorsemlegesen, a felmerülő piaci igények kiszolgálása a cél, hogy minél több cég képviseltesse magát, ezzel biztosítva, hogy a álláskeresők minél szélesebb körből választhassanak a cégek álláskínálataiból.

Idén áprilisban a Lufthansa Technik részére az egyik miskolci szakképző iskolában rendeztek toborzó napot, amelynek már a folytatása is körvonalazódik: ez év őszén a vállalattal közös állásbörzét is szerveznek. A világ vezető repülőgép-szolgáltatója 43 milliárd forintos beruházással húszezer négyzetméteres csarnokot épít a borsodi megyeszékhelyen, amelyben négyszáz, magasan képzett munkavállalót terveznek foglalkoztatni hosszú távon. Ez a rendszerváltozás óta a legnagyobb egyösszegű beruházás Miskolcon, így minden segítséget megad a város a német székhelyű világcégnek, legyen szó például a munkaerő toborzásáról. De a Lufthansa mellett minden miskolci székhelyű cégnek partnerei, akik ilyen cégspecifikus állásbörzeszervezésére kérik fel a Paktum irodát. Ezt a segítséget – mint egyedi szolgáltatást – a befektetés-ösztönzési tevékenysége során a város felkínálja valamennyi Miskolcra betelepült, illetve betelepülni szándékozó vállalatnak.

A saját szervezésű állásbörzék mellett a városban megrendezésre kerülő kisebb és nagyobb toborzási rendezvényeken, tájékoztató napokon is jelen van a Paktum iroda. Eddig 84 alkalommal vettek részt tájékoztató rendezvényeken, állásbörzéken és a város középiskoláiban tartott információs napokon, ezeken 2698 főnek nyújtottak tájékoztatást, segítséget- elsősorban a Miskolcon bejelentett lakcímmel rendelkezők részére. De a megye más településén élőknek is szívesen rendelkezésére állnak, a megfelelő szervezethez történő tovább irányítással segítik őket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatallal történő szoros együttműködésnek köszönhetően eddig összesen 603 fő került programba vonásra, melyből 387 fő után igényelt a foglalkoztató cég bértámogatást, mellyel az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit tudták növelni.

Miskolc gazdasága az elmúlt években megerősödött. A szerteágazó területen tevékenykedő gazdasági szervezetek száma nőtt, a tradicionális iparágak mellett egyre több innovatív vállalkozás letelepedéséhez és fejlődéséhez biztosít kedvező feltételeket Miskolc. Ennek a fejlődésnek szerves része a miskolci Foglalkoztatási Paktum a piaci szereplők közötti információ áramoltatás elősegítésével, az állami támogatások igénylési lehetőségének népszerűsítésével, és a jövőbeni és jelenlegi álláskeresők felkutatásával. A betelepülési szándékukat még csak előkészítő cégek részéről is érkezik igény a Paktum komplex szolgáltatásai iránt. A nagyvállalatok Miskolcra településével pedig új lehetőségek nyílnak a miskolci fiatalok előtt, ami új fejezetet nyit a városi szakképzés területén éppúgy, mint a pályájuk elején tartó fiatalok életében.

(Esemény Menedzser)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Erről fog beszélni Steve Wozniak Budapesten

Erről fog beszélni Steve Wozniak Budapesten

More details
Bedobták az ötletet: a BMW autógyártót vehet, nem is akármelyiket

Bedobták az ötletet: a BMW autógyártót vehet, nem is akármelyiket

More details
53 qubit ketyeg az IBM legújabb és legnagyobb kvantumszámítógépében

53 qubit ketyeg az IBM legújabb és legnagyobb kvantumszámítógépében

More details
Már nem sokáig szerezhető OKJ-s képesítés tanfolyami formában

Már nem sokáig szerezhető OKJ-s képesítés tanfolyami formában

More details
Agglomerációs térkép - Hova költözzön a nem-budapesti budapesti?

Agglomerációs térkép - Hova költözzön a nem-budapesti budapesti?

More details
Kávé Napja, 2019. szeptember 28.

Kávé Napja, 2019. szeptember 28.

More details
Először rendezik meg az Erőművek éjszakáját, 2019. október 11.

Először rendezik meg az Erőművek éjszakáját, 2019. október 11.

More details
Őszi Sportfesztivál, 2019. szeptember 21.

Őszi Sportfesztivál, 2019. szeptember 21.

More details
Trendforduló az autópiacon

Trendforduló az autópiacon

More details