2019. június 27., csütörtök - László

Sikeres volt a Lufthansa Technik toborzó nap a miskolci foglalkoztatási program keretében

2019-06-12 57

A miskolci Foglalkoztatási Paktum program társadalmi-gazdasági jelentősége mostanában kezd megmutatkozni a városban. Két év munkája után nemrég nagy visszhangot kapott a Lufthansa Technik vállalattal közösen rendezett toborzó napjuk. Talán azért is, mert a német cégóriás 43 milliárd forintos beruházással négyszáz, magasan képzett munkavállalót kíván hosszú távon foglalkoztatni Miskolcon. A Paktum iroda ehhez, és a többi, valós munkaerőpiaci igényhez kínál együttműködést.

A Paktum munkatársai szoros együttműködést alakítottak ki a 20 paktum szervezeti vállalattal, valamint 49 miskolci székhelyű céggel, 10 állami, önkormányzati intézménnyel és 11 civil szervezet vezetőjével, akikkel folyamatos a kapcsolattartás a humánerőforrás feltérképezésében. Az együttműködés során tájékoztatást nyújtanak az álláskeresők után igényelhető támogatási lehetőségekről, lehetőséget biztosítanak saját rendezésű toborzó napokon való megjelenésre, humánerőforrás felkutatásában aktív közreműködést vállalnak.

A programban egy munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó iroda is működik, melynek feladata az álláskereső személyek felkutatása, munka világába történő visszavezetése, a partner cégek felé közvetítéssel. Ehhez különböző szolgáltatásokat nyújtanak, mint tanácsadás, ügyintézés, egyéni fejlesztés vagy az állásinterjúra való felkészítés. A program indulása óta az ügyfélszolgálatra 1140 fő érkezett információért, kért segítséget az elhelyezkedésében, vagy vett rész valamilyen munkaerő-piaci szolgáltatásban.

A Paktum program célja a miskolci lakosok életszínvonalának emelésben történő aktív részvétel az által, hogy közvetítő szerepet vállalnak a cégek és a munkavállalók között. Ebben a folyamatban van szerepe a nem régiben indult országos marketing kampánynak, mellyel nem csak új cégek Miskolcra történő települése a célja, hanem a munkavállalók ide vagy az innen elköltözött munkavállalók visszacsábítása.

A célok megvalósítását támogatja a paktumos állásbörze vagy az olyan toborzó nap, mint amit legutóbb a Lufthansa Technikkel tartottak az Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskola 282 tanulójának. Ezen a tájékoztató napon 15 fős csoportokban volt lehetőségük a diákoknak a cég vezetőségével beszélgetni, kérdéseiket feltenni.

Ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek a paktum tanácsadói igyekeznek megtalálni a fizikai és szellemi munkaerőt a miskolci vagy Miskolcon letelepült cégek, vállalatok számára. Az eddig megrendezésre került, saját szervezésű 3 toborzó napon összesen 20 cég, 2 civil szervezet, a Kormányhivatal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Paktum irodája vett részt. A toborzó napokon összesen 253 érdeklődő, álláskereső fordult meg. Az álláskeresők a fizikai, betanított munkaköröktől a diplomás álláslehetőségekig választhattak a munkakörök közül, a kínálat széles spektrumon mozog, mivel nem csak egy-két szektor jelenik meg az állásbörzéken, hanem szektorsemlegesen, a felmerülő piaci igények kiszolgálása a cél, hogy minél több cég képviseltesse magát, ezzel biztosítva, hogy a álláskeresők minél szélesebb körből választhassanak a cégek álláskínálataiból.

Idén áprilisban a Lufthansa Technik részére az egyik miskolci szakképző iskolában rendeztek toborzó napot, amelynek már a folytatása is körvonalazódik: ez év őszén a vállalattal közös állásbörzét is szerveznek. A világ vezető repülőgép-szolgáltatója 43 milliárd forintos beruházással húszezer négyzetméteres csarnokot épít a borsodi megyeszékhelyen, amelyben négyszáz, magasan képzett munkavállalót terveznek foglalkoztatni hosszú távon. Ez a rendszerváltozás óta a legnagyobb egyösszegű beruházás Miskolcon, így minden segítséget megad a város a német székhelyű világcégnek, legyen szó például a munkaerő toborzásáról. De a Lufthansa mellett minden miskolci székhelyű cégnek partnerei, akik ilyen cégspecifikus állásbörzeszervezésére kérik fel a Paktum irodát. Ezt a segítséget – mint egyedi szolgáltatást – a befektetés-ösztönzési tevékenysége során a város felkínálja valamennyi Miskolcra betelepült, illetve betelepülni szándékozó vállalatnak.

A saját szervezésű állásbörzék mellett a városban megrendezésre kerülő kisebb és nagyobb toborzási rendezvényeken, tájékoztató napokon is jelen van a Paktum iroda. Eddig 84 alkalommal vettek részt tájékoztató rendezvényeken, állásbörzéken és a város középiskoláiban tartott információs napokon, ezeken 2698 főnek nyújtottak tájékoztatást, segítséget- elsősorban a Miskolcon bejelentett lakcímmel rendelkezők részére. De a megye más településén élőknek is szívesen rendelkezésére állnak, a megfelelő szervezethez történő tovább irányítással segítik őket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatallal történő szoros együttműködésnek köszönhetően eddig összesen 603 fő került programba vonásra, melyből 387 fő után igényelt a foglalkoztató cég bértámogatást, mellyel az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit tudták növelni.

Miskolc gazdasága az elmúlt években megerősödött. A szerteágazó területen tevékenykedő gazdasági szervezetek száma nőtt, a tradicionális iparágak mellett egyre több innovatív vállalkozás letelepedéséhez és fejlődéséhez biztosít kedvező feltételeket Miskolc. Ennek a fejlődésnek szerves része a miskolci Foglalkoztatási Paktum a piaci szereplők közötti információ áramoltatás elősegítésével, az állami támogatások igénylési lehetőségének népszerűsítésével, és a jövőbeni és jelenlegi álláskeresők felkutatásával. A betelepülési szándékukat még csak előkészítő cégek részéről is érkezik igény a Paktum komplex szolgáltatásai iránt. A nagyvállalatok Miskolcra településével pedig új lehetőségek nyílnak a miskolci fiatalok előtt, ami új fejezetet nyit a városi szakképzés területén éppúgy, mint a pályájuk elején tartó fiatalok életében.

(Esemény Menedzser)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Június 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Egyetemisták azt mondják, megoldották a 800 ezer magyar Kádár-kocka problémáját

Egyetemisták azt mondják, megoldották a 800 ezer magyar Kádár-kocka problémáját

More details
Egészen durva kibertámadással vádolják a kínaiakat

Egészen durva kibertámadással vádolják a kínaiakat

More details
Bűnözőket pénzelhetnek az adathelyreállító cégek

Bűnözőket pénzelhetnek az adathelyreállító cégek

More details
Újabb dologban lehet nagyhatalom Magyarország

Újabb dologban lehet nagyhatalom Magyarország

More details
Nemzeti stratégia készül a mesterséges intelligencia kiaknázására

Nemzeti stratégia készül a mesterséges intelligencia kiaknázására

More details
Egyszerre nyugtató és serkentő! Amit a thai masszázsról feltétlen érdemes tudni - 2. rész

Egyszerre nyugtató és serkentő! Amit a thai masszázsról feltétlen érdemes tudni - 2. rész

More details
A Z és az Y Generációnak a Facebook a munkaerőpiaci iránytű

A Z és az Y Generációnak a Facebook a munkaerőpiaci iránytű

More details
Elég veszélyes helyzet: a cégek alig 40 százaléka tárolja biztonságosan adatait

Elég veszélyes helyzet: a cégek alig 40 százaléka tárolja biztonságosan adatait

More details
Nekimegy az ár-összehasonlító oldalaknak a Google új szolgáltatása

Nekimegy az ár-összehasonlító oldalaknak a Google új szolgáltatása

More details